Menu Zavřít

Přijde kybernetický megaútok: internet vyřadí na celý den a trhy se zhroutí

12. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Podle americké bezpečnostní firmy LogRhythm by v roce 2017 měl přijít největší kybernetický útok v dějinách.

„V roce 2017 to přijde a bude to velké,“ sdělil James Carder viceprezident společnosti LogRhythm, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost webu Business Insider. Carder má namysli útok internetových záškodníků, který by s trochou štěstí (či neštěstí) mohl z provozu vyřadit celý internet a to na čtyřiadvacet hodin.

Mělo by jít o DDos útok, tedy odepření přístupu na server v důsledku přetížení (viz box). Útok takového rozsahu není podle Cardera v současné době žádnou fata morganou. V případě jeho úspěchu pak lze očekávat znatelný dopad na finanční trhy, které by se mohly rozkolísat.

Svědky několika masivních DDos útoků jsme byli již loni. Hackerům se v několika případech podařilo shodit služby typu Twitter či Spotify a na několik hodin vyřadit z provozu část amerického internetu.

DDoS útok
Takzvaný DDoS (denial of service - odepření přístupu) útok se používá běžně. Hackeři cílový web přetíží simultánními požadavky k zobrazení z nespočtu virtuálních a reálně neexistujících zdrojů (botů). Web, který je nucen na požadavky odpovídat, pak kolabuje a stává se nedostupným pro reálné uživatele.

Podle Cardera to ale byly jen testy: „cvičné střely, které kyberzločinci odpalovali do oceánu“. „Pokud dokážete shodit tak velké servery a zároveň i velkou část amerického internetu, cesta k celodennímu výpadku je již poměrně snadná,“ doplnil skepticky.

Zároveň lze podle Cardera předpokládat, že aktivisté z řad hackerů rovněž zacílí na velká mainstreamová média typu CNN a Fox News. Důvodem je podle něj aféra kolem tzv. „fake news“ (falešného zpravodajství, kterou rozvířil Facebook). „Moc a vliv se začínají přesouvat směrem od mainstreamových médií a nemyslím si, že je to něco, co by mohly velké mediální domy nechat být“, upřesňuje.


Přečtěte si o hackerské aféře, která v současnosti hýbe nejvyšší politikou:

Trump trvá na svém: hackerské útoky podle něj volby neovlivnily

Nový americký prezident Donald Trump zkazkám o údajném ruském hackerském útoku na centrálu americké demokratické strany evidentně nevěří.


Velká média se podle Cardera pokusí nějakým způsobem získat nad mediálním prostorem kontrolu, která pravděpodobně zajde příliš daleko. Hackeři, idealisté chránící svobodu slova, pak začnou reagovat a vypínat jednotlivé zpravodajské weby.

Rozvoj by ale letos měly zaznamenat i tzv. „ransomware“ útoky, které infiltrují počítač a zablokují data oběti. Jejich odblokování pak útočník podmiňuje zaplacením výkupného: v nejčastějším případě tisícovkou dolarů. Útoky takového typu se již neomezují na jednotlivce, ale cílí i na instituce. Los Angeles College musela podle serveru Hacker News za odblokování dat hackerům zaplatit 28 tisíc dolarů (720 tisíc korun).

BRAND24

Největší v historii?
Dosud největším DDoS útokem v historii byl ten z loňského října, během nějž hackeři zacílili na amerického poskytovatele DNS serverů, společnost Dyn. V důsledku toho došlo k dočasnému vyřazení velké části internetu v USA. Mimo jiné došlo k zasažení webových stránek služeb Twitter, Reddit, CNN, listu Guardian a filmové služby Netflix. K útoku se přihlásily skupiny hackerských aktivistů Anonymous a New World Hackers.

Přečtěte si, kolik by státy tratily na tom, kdyby cenzurovaly internet:

Cenzurou internetu státy loni přišly o 2,4 miliardy dolarů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).