Hlavní navigace

Příliš chytré traktory pro Rusy? Ukradené stroje si odvezli do Čečenska, ale výrobce jim je na dálku zamknul

2. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Ruští vojáci na Ukrajině ukradli traktory John Deere v ceně 5 milionů dolarů. Moderní zemědělské stroje jsou ale v podstatě počítače na obřích kolech vybavené softwarem a geolokačními systémy. Výrobce je na dálku zablokoval a Rusové je teď prý zkouší hacknout.

Traktory si Rusové přivlastnili v okupovaném Melitopolu, odkud podle zveřejněných záběrů ve velkém kradou i vypěstované obilí. Nešlo jen o traktory, ale také kombajny či secí stroje s celkovou hodnotou kolem 5 milionů dolarů (asi 356 milionů rublů).

CNN na základě svého zdroje přímo z Melitopolu uvedlo, že Rusové až v Čečensku zjistili, že ukradené stroje nemohou zapnout. Holt ne každá válčící strana to umí s traktory.

Celkem mělo být zcizeno 27 kusů zemědělské techniky z obchodního zastoupení společnosti John Deere a Agroteku. Tahle krádež se již vymyká běžnému loupení jednotlivých vojáků, neboť pro odvoz plně využívá armádní techniku.

Stroje se podle GPS mají nyní nacházet v Čečensku poblíž města Grozný v obci Zakan-Yurt, kde se jejich ochranu snaží okupanti snaží obejít. Pokud se jim to nepodaří, stále je mohou prodat na náhradní díly.

John Deere Přijímač StarFire 7000 a signály Technologie precizního zemědělství Geolokační modul StarFire 7000 s možností uzamknutí (zdroj: John Deere)

Moderní zemědělské stroje mohou pracovat autonomně a je možné je částečně ovládat na dálku. Na poli mohou pracovat i v noci. Využívají také LTE (přes modul RTK) a pro geolokaci mají stroje John Deere integrovaný přijímač StarFire chráněný PINem.

Tyto traktory si ale někdy hackují i zemědělci na západě, neboť John Deere (ani jiní) příliš neumožňuje uživatelské opravy. K tomu před časem natočil zajímavou reportáž magazín Vice, kde farmáři také přirovnávají výrobce traktorů k Applu či Microsoftu a zmiňují zákon LB67, který se týká tzv. práva na opravu.

zdroj: CNN via Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.