Hlavní navigace

Prima bude v DVB-T2 vysílat ve „vysokém rozlišení SD+“ (aktualizováno)

25. 4. 2019

Sdílet


V novém DVB-T2 bude ve vysokém rozlišení vysílat pouze Česká televize. Ostaní stanice se již před časem nechaly slyšet, že HD pustí pouze jako placenou službu. Dnes se ale na webu Českého Rozhlasu objevila informace, že HD pro své kanály chystají televize Prima, ale i Barrandov a Seznam.

V přechodových sítích vysílají zmíněné stanice v rozlišení 960 × 540 px. Ve finálních multiplexech se ale dočkáme jen o něco lepší kvality, ale minimálně zmizí prokládání. Nový standard umožňuje už pouze progressive místo interlaced.

Zástupci českých Radiokomunikací na setkání prý s novináři řekli, že všech pět kanálů Primy bude v DVB-T2 ve vysokém rozlišení HD. Konkrétně však jen v 1440 × 1080 px, což znamená, že širokoúhlý obraz bude anamorfně zmáčknutý. Stejné rozlišení mají mít i televize Barrandov (pouze hlavní kanál) a Televize Seznam.

Česká televize má multiplex vlastní, takže může vysílat jak jí technologie dovolí. Své stanice bude vysílat v rozlišení 1920 × 1080 px při 50 plných snímcích. Naopak stanice Novy zůstanou u rozlišení 960 × 540 px (qHD). Podle dostupných informací si provozovatelé multiplexu (České Radiokomunikace) nechávají za šíření signálu v HD platit více než za SD, což je jeden z důvodů, proč se do něj televizní stanice nehrnou. Konkrétní částky jsou neveřejné.

Nazývat to kvalitou HD však nelze, i když HD znamená 720p a narozdíl od počítačového světa i 1080p. Marketingový název SD+ je ovšem také úsměvný. Narozdíl od jiných způsobů přijímání televizího signálu však bude zdarma. Pokud si mohu zaspekulovat, tak ve vysílání uvidíme v  logu spíše ono HD než SD+.

Abychom ČRA nekřivdili, tak v SD+ bude nakonec zhruba polovina stanic a samozřejmě mohou mít podmínky jaké chtějí. HD znamená i větší datový tok.

Za zmínku však stojí nové generace televizorů, kde některé dražší modely už umějí velmi dobře upscalovat SD signál, který pak vypadá skoro jako HD. Začal s tím Samsung u svého 8K televizoru, ale obdobné technologie založené na čipu AI už fungují i u levnějších 4K televizorů.

Aktualizováno ve 12:05 – Mluvčí Primy Gabriela Semová pro Cnews.cz potvrdila, že pod zkratkou SD+ se může skrývat cokoliv od rozlišení 960 × 540 px až do maximum 1440 × 1080 px. Televize v tuto chvíli teprve připravuje strategii vysílání a skutečné parametry se budou měnit v závilosti na konkrétních kanálech nebo dokonce i pořadech. Bližší informace budeme vědět později (ale ještě před startem finálního multiplexu.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.