Hlavní navigace

Připravte si 4 miliony – Samsung začal v Česku prodávat první televizor Micro LED

22. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Samsung
Technologie Micro LED byla zatím jen v průmyslových televizorech a kochat jsme se mohli leda na konferencích, kde Samsung svou „The Wall“ vystavoval. Nyní jde v Česku do prodeje první Micro LED televizor určený koncovému zákazníku.

Obrazovka typu Micro LED využívá samostatně svítící diody podobně jako u technologie OLED. Rozdíl je v tom, že jsou anorganické. Celou obrazovku tvoří 25 milionů LED diod a vzdálenost mezi nimi je 0,6 mm. Barvy zpracovávají na 20bitové úrovni. Panel se skládá ze dvou fyzických subpanelů a po složení je nutná jejich kalibrace.

Televizor zatím nemá ani název, respektive jde o model MNA110MS1ACXXH. Dostupný bude v jediné úhlopříčce 110" při velikosti těla 242 × 136 centimetrů. Rozlišení je „pouze“ 4K a cenu Samsung stanovil na 3 990 000 korun. V případě instalace na zeď to stačí, ale pokud byste chtěli stojan, tak se si lze dokoupit za 21 990 Kč.

Pokud byste měli vážný zájem, tak zatím není možné jen tak přijet do obchodu a televizor si odvézt. V Česku není fyzicky k dispozici, ale stačí kontaktovat Samsung přes infolinku a můžete si objednat schůzku s produktovým manažerem.

Samsung MicroLED
Samsung MicroLED
Samsung MicroLED
Samsung MicroLED

Součástí televizoru je zvuková sestava 5.1 (100 W) a i tento televizor má Tizen. O obraz se stará obrazový procesor MICRO AI (namísto Quantum u QLED modelů). Dálkový ovladač je stejný jako u letošní generace Neo QLED, tedy model se solárním článkem. Podporuje HDR standardy HDR10+ a HLG.  Instalaci v případě zakoupení provádí servis Samsungu a nic za něj již neplatíte. Hmotnost televizoru je 87 kilogramů a celá krabice má 125 kg. Maximální udávaný příkon je 950 W, běžný Samsung neuvádí.

Samsung MicroLED procesor

Opravdu drahé a běžně dostupné televizory se dnes pohybují v ceně do půl milionu. Za tu cenu můžete mít i dvakrát větší obrazovku nebo čtyřnásobné rozlišení 8K. Samsung připravuje na konec roku do prodeje ještě menší (a zřejmě o něco levnější) úhlopříčku 99".

zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.