Hlavní navigace

Příští generace procesorů Intelu Haswell: Ultrabooky budou výrazně úspornější

11. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Třetí generace procesorů Intelu s kódovým označením Ivy Bridge se ještě ani pořádně neohřála na pultech obchodů. Přesto se již začínají objevovat informace o generaci příští, označované jako Haswell (platforma Shark Bay). V oblasti čipů pro přenosné počítače se zřejmě máme na co těšit.

Intel Haswell

Server VR-Zone přinesl několik informací týkající se především spotřeby nové architektury. Zřejmě se totiž bude měnit TDP ("maximální spotřeba") jednotlivých kategorií procesorů – samozřejmě směrem dolů a především u nízkonapěťových modelů s nízkou spotřebou, určených pro Ultrabooky, docela výrazně. Zatímco dvoujádrové ULV čipy současné generace Ivy Bridge, jako například nedávno testovaný Core i7-3517U, mají TDP 17 W, u Haswellu se sníží na 15 W – a to není vše.

Další novinkou je integrace PCH (tedy čipové sady) přímo do procesoru, což znamená, že celkové TDP 15 W je počítáno pro samotný procesor, integrované grafické jádro a PCH dohromady. Úspora tedy nebude jen 2 W, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale o několik dalších wattů, které předtím samostatný PCH spotřebovával, méně. Označení pro čipset integrovaný v procesorech pro Ultrabooky by prý mělo být Lynx Point LP a obecné pojmenování pro celé "balení" bude Multi Chip Package – MCP.

 

Kromě toho se objevila i zmínka o integrovaných grafických jádrech. Zatímco v současnosti Intel u všech procesorů využívá pouze jedno (u Ivy Bridge jde o Intel HD Graphics 4000), nízkonapěťové procesory Haswell by prý měly nabízet celkem tři různé integrované grafiky v různých výkonnostních a cenových kategoriích.

Intel Haswell

Integrace PCH do procesoru se bude týkat pouze výše zmíněných úsporných čipů, u ostatních Haswellů bude PCH klasicky oddělený. Jinak se toho příliš nezmění, v plánu jsou opět dvou- a čtyřjádrové procesory a TDP by se mělo změnit jen mírně – zdroj hovoří o procesorech s TDP 37 W (které nahradí současné čipy s TDP 35 W, jako třeba Core i5-3200M), dále o o něco výkonnějších modelech s TDP 47 W, nahrazujících například současné čtyřjádrové Core i7-3610QM, a na konec také o výkonných (a pěkně žravých) čtyřjádrových čipech s TDP 57 W. Jinými slovy: zatímco u nejúspornějších čipů se spotřeba výrazně sníží (TDP 15 W oproti současným 17 W a integrovaný PCH), u ostatních půjde TDP mírně nahoru – ovšem je možné, že PCH také půjde se spotřebou dolů, takže se mírné zvýšení na celkové spotřebě notebooků s těmito procesory podepíše méně.

Na závěr jen doplním, že veškeré zprávy jsou pouze spekulace. VR-Zone sice ve své zprávě uvádí, že jde o informace od "dobře informovaných zdrojů", ale neuvádí, o jaké zdroje jde. Veškeré informace proto berte s rezervou – podle roadmapy Intelu by Haswell měl přijít až na přelomu prvního a druhého čtvrtletí roku 2013 a do té doby se ještě může leccos změnit.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?