Hlavní navigace

Příští procesor Applu bude mít až 32 jader. I jeho GPU prý překonají ta od Nvidie a AMD

9. 12. 2020

Sdílet

Zdroj: Apple
Příští procesor Applu bude mít až 32 jader. I jeho GPU mají ambici překonat Nvidii a AMD, podle Bloombergu roce 2022 vydá grafiky až několikrát rychlejší.

První ARM procesory Applu pro notebooky vyvolaly slušné pozdvižení. Jednovláknový výkon na úrovni nejrychlejších procesorů pro PC (někdy nad, někdy pod) znamená, že Apple má potenciál se s vlastním hardwarem hodně rozmáchnout.

Podle novinářů, kteří léta dopředu informovali o plánu Applu vyrobit si pro notebooku a počítače s operačním systémem MacOS vlastní procesory, má firma opravdu velké plány. Údajně se chystá vyvinout CPU, kde by bylo jader, jaké má procesor M1, až 32 kusů. A také vysoce výkonná samostatná GPU, z kterých by zase kromě AMD a Intelu možná mohla mít vítr i Nvidia.

Bloomberg o plánu Apple na přechod k vlastním čipům informoval dlouho před tím, než se mu letos zprávy potvrdily. A teď píše, že Apple chystá několik dalších následníků procesorů M1 pro výkonnější určení. Přičemž tyto procesory podle něj budou rychlejší než to, co bude schopen pro počítače PC nabídnout Intel.

Osmi až 16jádro pro MacBooky/iMacy

Podle Bloombergu by po M1 měl následovat výkonnější procesor pro MacBooky Pro a stolní All-in-one počítače iMac. Tyto by mohly jít na trh v příštím roce – možná již během jara, maximálně prý na podzim. Už by to byly procesory, v nichž by bylo možná až šestnáct výkonných jader plus čtyři úsporná, zatímco M1 má čtyři úsporná a čtyři výkonná jádra.

Počet ale asi ještě není potvrzený úplně jistě, Bloomberg uvádí, že Apple by mohl snížit počet na jen dvanáct nebo osm (ale je asi možné, že by čipy byly 16jádrové a některé levnější konfigurace by se prodávaly částečně ořezané). Pokud má hardware jít na trh příští rok, tak už musí probíhat tape-out a Apple už teď nemůže počet jader samotného křemíku změnit, jak zdá se uvažuje Bloomberg. Ovšem vypnutí jednotlivých jader třeba i kvůli výtěžnosti/chybovosti je zcela v jeho rukou.

Procesor Apple M1 iFixit Procesor Apple M1 (Zdroj: iFixit)

Zatím asi není jasné, zda tento procesor bude mít stejnou architekturu (Firestorm u výkonných jader, Icestorm u úsporných) a IPC jako 4+4jádro M1. Pokud by bylo vydání až na podzim, mohla by v nich být už použitá příští architektura vyvinutá pro další generaci iPhonů a jejich SoC A15. Naopak pokud by vydání bylo už na jaře, asi by šlo jen o větší verzi M1.

32jádro proti Xeonům

Další vlna pro počítače iMac Pro (all-in-one) a Mac Pro (pracovní stanice), by mohla přinést ještě větší verzi procesoru. Apple pro ně údajně testuje SoC či CPU s až 32 jádry, přičemž se pořád bavíme o výkonných jádrech. Není řečeno, zda by takové 32jádro malá jádra vůbec obsahovalo, nebo zda budou úplně chybět. Pokud budou přidána, asi by byla jako pomocný prostředek navíc nad rámec oněch 32.

Toto CPU by nahradilo Xeony od Intelu, proto nimž by mělo být podle Bloombergu výkonnější (i když uvidíme, jak dopadnou koncem roku 2021 Xeony Sapphire Rapids).

AMD Ryzen Threadripper 2990WX Ryzen Threadripper 2. generace (Zdroj: AMD)

Ve zprávě se tento web nevěnuje otázce, zda by Apple s 32 jádry dokázalo porazit také Treadrippery nebo Epycy od AMD, které nyní mají 64 jader (a 128 vláken díky SMT), nová generace s jádry Zen 3 by to měla udržet. Podle Bloombergu by takto výkonné CPU mohlo také přijít možná ještě do konce roku 2021 (v iMacu Pro), byť Macy Pro s procesorem ARM by se prý mohly objevit až v roce 2022. Termíny jsou asi zatím předběžné.

Galerie: Výkon ARM procesoru Apple M1 ve světových recenzích

Také výkonná samostatná GPU

Apple údajně už také má nachystaná výkonnější GPU včetně samostatných. Apple Silicon M1 obsahuje integrované GPU (jeho výkon je i díky rychlé paměti zřejmě nejvyšší z dnes existujících integrovaných grafik) s 8 výpočetními jádry. Pro výkonnější notebooky a desktopy prý Apple chystá GPU, která by měla 16 a 32 takových jader. Zde není úplně jasné, zda by pořád byla integrovaná (v onom 16jádrovém procesoru), nebo již samostatná. Výkon by ale při ideálním škálování mohl být až dvojnásobný a čtyřnásobný proti grafice v M1.

Toto by ale nebylo vše, pro rok 2022 má prý Apple chystat ještě výkonnější grafiky, dokonce s 64 a 128 jádry (teoreticky až 8× a 16× grafický výkon proti M1). Zde by to už asi byla samostatná GPU do slotu, už asi jen proto, aby bylo možné jich případně instalovat více než jedno. Bloomberg píše, že tato GPU by mohla být „několikrát rychlejší“ než grafiky AMD/Nvidia, které Apple používá dnes.

AMD Radeon Pro 5600M vizualizace AMD Radeon Pro 5600M pro notebooky Apple (Navi 12), vizualizace (Zdroj: AMD)

Dlužno říci, že Apple nabízí jako nejvýkonnější GPU Vegu 20 z roku 2018Navi 12 architektonicky vycházející z roku 2019, kdežto Radeony RX 6900 XTGeForce RTX 3090 jsou cca dvakrát výkonnější už dnes.

Co myslíte, porazí samostatná GPU od Apple ve výkonu to nejlepší, co bude ve stejné době (2022) nabízet Nvidia GeForce a AMD Radeon?

Přitom v roce 2022 už tu také budou jejich následníci na 5nm procesu, takže laťka v té době bude samozřejmě o hodně výš. Na věštění, že Apple se stane králem GPU výkonu, je tedy ještě příliš brzy, ale informace o údajně plánovaných konfiguracích čipů je samozřejmě zajímavá.

Galerie: ARM procesor Apple Silicon M1

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?