Hlavní navigace

Přítel či nepřítel – nová bezpečnostní „appka“ pro Facebook

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
21. 5. 2014

Sdílet

Společnost Kaspersky Lab uvádí novou aplikaci FriendOrFoe (přítel či nepřítel). Je zdarma a uživatelům pomáhá určit, jak „cenní“ jsou jejich přátelé na Facebooku, a dokonce co si o nich myslí jiní. Aplikace ukáže, kdo ze stovek followerů je opravdový fanoušek, kdo nejvíce sdílí a komentuje v okruhu svých přátel, a také upozorní na možné hrozby na sociální síti a jak zabezpečit osobní informace. Facebook byl v první čtvrtině roku 2014 cílem čtyř z pěti phishingových útoků na sociální média. Pro ty, kdo používají nejrůznější nástroje k analýze svých aktivit, vytvořili v Kaspersky Lab nástroj ke sběru statistik o činnosti na Facebooku. FriendOrFoe zobrazí, kolik videí a fotek uživatel zveřejnil, počet „lajků“ a mnoho dalších. Aplikace je v současnosti dostupná v angličtině, ruštině, němčině, francouzštině, italštině, španělštině, brazilské portugalštině, mexické španělštině, arabštině a japonštině. Kaspersky Lab navíc připravuje i další jazykové verze.

Bezpečnostní rady v aplikaci FriendOrFoe:

  • Fotky – aplikace vyzve uživatele ke kontrole fotky, na níž byl „natagován“ – mohlo by jít o kompromitující materiál.
  • Check-ins – aplikace kontroluje, zda někdo neprovedl v geolokační službě check-in bez vašeho vědomí a pomůže vyčistit profil od neautorizovaných check-inů.
  • Oprávnění aplikací – FriendOrFoe může zkontrolovat všechny aplikace, do níž jste přihlášen a ukázat oprávnění, která jste jim dali.
  • Historie vyhledávání – aplikace zobrazí všechny lidi i věci, které jste kdy na Facebooku hledali. Nemůžete sice zabránit Facebooku, aby je ukládal, ale můžete je smazat.

Vývojáři aplikace plánují, že funkce budou rozšiřovat a upravovat na základě zpětné vazby uživatelů.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 16 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení domácím uživatelům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.