Hlavní navigace

Pro milovníky ticha, náruživé hráče i pracanty [tipy na dárky #7]

10. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tipy na Vánoce 2013


1. Gigabyte GTX 780 Ti OC WF3X

První tip je jen pro mimořádně vzorné a hodné příbuzné a známé a nebudu v něm šetřit superlativy.

GeForce GTX 780 Ti od Gigabyte s nereferenčním firemním chladičem Windforce 3X patří k nejvýkonnějším grafickým kartám s jedním GPU, které dnes můžete pořídit. Je osazená nejrychlejším GPU od Nvidie, navíc výrazně přetaktovaným. O chlazení se stará nejvýkonnější 450W varianta chladiče Windforce 3X s optimálně nastavenou regulací.

Díky těmto vlastnostem nabízí obrovský výkon při výborných provozních vlastnostech. Jedinou stinnou stránkou je cena, ze které přímo čiší, že patří k tomu nejlepšímu, co můžete do počítače pořídit. Začíná totiž na necelých 17 000 korun s daní.

 

2. MSI GeForce GTX 760 Gaming

Cenově dostupnějším dárkem je MSI GeForce GTX 760 Gaming se 2 GB paměti. Výkonem pochopitelně nemůže konkurovat grafikám za deset tisíc a poměr cena/výkon má také o maličko horší než (převážně vyprodané) Radeony R9 270X, pořád je to ale karta více než dostatečná na hraní v plném HD rozlišení.

A hlavně je osazená vynikajícím chladičem Twin Frozr IV, který si s menším GPU použitým na kartě poradí s obrovskou rezervou. Výsledkem je sympatická karta s přívětivou spotřebou (s ohledem na výkon), která je i v zátěži tišší než řada grafikpři běžné práci ve Windows.

Pořídíte ji za částky začínající na šesti tisících s daní.

 


3. Nanoxia Deep Silence 1

Málokomu nevadí hlučný počítač. Elegantní skříň Deep Silence 1 on Nanoxie je už od základu navržená tak, aby v ní byl dostatek prostoru pro přidávanou odhlučňovací hmotu, která zvuky z útrob počítače utlumí. Šíření hluku z nitra skříně brání i čelní dvířka a vysouvatelný poklop na horní stěně. I při jejich uzavření je ale skříň dostatečně větraná, takže se v ní neupečou ani výkonnější komponenty. Výrobce totiž se skříní dodává hned tři kvalitní ventilátory.

Uvnitř je dost místa pro nejdelší grafické karty, výkonné zdroje se spoustou kabelů, hromadu pevných disků a vyznavači extrémního přetaktování a výkonných chladičů najdou i pozice pro velké radiátory vodního chlazení.

Prodává se v bílé, černé černostříbrné či antracitové variantě od 2670 Kč.

 

4. Genius GX Gaming Gila

Na Genius nezvykle robustní myš Gila je sice navržená především pro hráče, ale kdo jednou chvíli pracoval s myší s kvalitním senzorem, už se mu nebude chtít vracet k levným myškám za pár stovek. Obzvláště to platí pro uživatele se dvěma či více monitory, kde precizní senzor dovolí rychle cestovat po velké ploše a přitom pracovat s přesností na jeden pixel.

Menší rozměry GX Gaming Gila umožňují precizní ovládání prsty, kromě kvalitního senzoru má i velké množství vhodně umístěných tlačítek, na které lze naprogramovat nejpoužívanější funkce a makra. Samozřejmostí u produktů v této kategorii je možnost uložení až šesti profilů s klávesovými zkratkami a přepínání rozlišení za pochodu.

A to vše za cenu, která patří v této kategorii k těm nejnižším, prodává se asi od 1200 Kč.

 


5. Raijintek Themis

Další, poněkud skromnější tip, je také pro příznivce tichých počítačů. Protože jde o levnější dárek, musíte dávat větší pozor na to, do jaké sestavy jej pořizujete. při jeho ceně by se vám totiž snadno mohlo stát, že bude mít obdarovaný na procesoru i něco lepšího.

Chladič Raijintek Themis tedy nejlépe poslouží jako cenově přívětivá náhrada chladiče dodávaného v boxu s procesorem a jde o lepší alternativu k populárnímu Gelid Tranquillo. Se správným nastavením zvládne věž s 12cm ventilátorem s neotřelou červeno-bílou kombinací barev tiše uchladit i výkonné procesory.

Z dnes jmenovaných produktů je nejlevnější, pořídíte jej už za částky kolem 650 korun s daní.

 

6. Intel NUC DC3217BY

V českých obchodech v posledních dnech výrazně klesly ceny některých NUC, základu pro miniaturní (117 × 112 × 39 mm) úsporný počítač od Intelu.

Mezi nejzajímavější patří v současnosti model NUC DC3217BY s dvoujádrovým Core i3-3217 a integrovanou grafikou HD 4000, který je postavený na předchozí generaci procesorů Ivy Bridge (a není to na závadu, novější rodina Haswell nepřišla s ničím, kvůli čemu by Ivy Bridge patřilo do starého železa).

K tomu, aby se z malé skříňky stal funkční počítač, už stačí dokoupit jen pevný disk a paměti.

Shánět se bude asi hůře, protože cena je při tom, co tahle malá krabička umí, velmi lákavá, začíná na necelých čtyřech tisících korun.

 

7. SSD Kingston V300 120GB

Náročnější uživatelé už asi nějaké to výkonné SSD se solidní kapacitou mají. Těm skromnějším ale určitě uděláte radost výhodným 120GB SSD V300 od Kingstonu. Nenabízí sice tak vysoké rychlosti sekvenčního čtení a zápisu jako špičkové modely, kterým přestává stačit i nové rozhraní SATA 6,0 Gb/s, ale hlavní výhoda SSD proti klasickým diskům – výrazně rychlejší práce, pokud s diskem pracuje více aplikací najednou a extrémně krátké přístupové časy – jim není cizí.

A pokud se nezdráháte investovat víc do většího a výkonnějšího disku, můžete kromě Samsungu SSD 840 EVO, na který vás už ve svých tipech upozorňoval Radek Bábíček, zkusit i osvědčený Kingston HyperX 3K.

120GB SSD Kingston V300 pořídíte v základním balení už od 2100 korun s daní.

 

8. Scythe Kaze Master II (KM05-BK)

Leckomu bude asi regulační panel v dnešní době připadat i zbytečný, ale ocení jej majitelé herních skříní s výkonnou grafickou kartou a spoustou neregulovaných hlučných ventilátorů a ještě spíše možná nešťastníci, kteří s takovou výkonnou obludou musejí sdílet jednu místnost bez sluchátek na uších.

První Kaze Master oslovil spoustu zákazníků tím, jak byl jednoduchý na ovládání a přitom funkční. Vylepšená varianta populárního panelu, která bezpečně nastartuje ventilátory i při nízkých otáčkách, vám umožní jednoduše snížit otáčky větráků tak, aby počítač zbytečně nehlučel. Při nočním surfování můžete ventilátory klidně i vypnout. A v létě, když je venku pětatřicet ve stínu, otočením knoflíků přidáte tak, aby se počítač neuvařil (dnes už se dá možná spíš říci zbytečně nezpomaloval).

Prodává se asi od 1000 Kč.

 


9. WD Caviar Green

Poté, co američani nechali odstavit pár gigantických webových úložišt a uživatele bez varování odstříhli od jejich dat, vyznavači cloudových služeb asi lehce vystřízlivěli.

Velký diskový prostor se hodí více než kdykoliv předtím, dočkali jsme se toho, že si instalace jedné hry bez uzardění usurpuje i 30 GB místa, nové filmy a seriály už se sledují výhradně v HD rozlišení a rozlišení fotografií už se začíná počítat na desítky megapixelů. A jiná forma záloh než ukládání na klasické disky už nemá v domácích podmínkách význam.

Pokud hledáte úsporné, tiché a osvědčené disky pro stolní PC právě na skladování či zálohování dat, nejvýhodnější jsou v současnosti 3TB zelené Caviary (cca 0,95 Kč/GB), o něco hůře s 1,07 Kč/GB vycházejí 4TB modely (ale za ty už zaplatíte vysokých 4300 korun). Modely s přívětivější cenou 2400 korun a kapacitou 2 TB už vás vyjdou na 1,20 Kč za gigabajt. Nákup menších 1TB modelů už bych moc nedporučoval, celková kapacita už není na dnešní poměry oslnivá a za 1 GB zaplatíte při 1,46 Kč/GB o polovinu víc. O nevýhodnosti svědčí i to, že je jejich cena pořád vyšší, než tomu bylo před dvěma lety před velkým zdražováním. Pokud nemáte problém přidat nějakou tu stokorunu, můžete se podívat i po discích ze série WD Red určených pro NAS (při použití v PC je jejich největší výhodou delší záruka).

A pokud byste spíše na ty hry chtěli pořídit za obdobnou cenu něco rychlejšího (ale o něco hlučnějšího), podívejte se po 7200otáčkových Barracudách od Seagate, opět nejlépe s kapacitou od 2 TB výše a cenou začínající na necelých dvou tisících korun.

Ceny pevných disků WD Caviar Green s kapacitou 1 TB a vyšší začínají na 1500 Kč s DPH.


10. Radeon R9 290 (a ostatní)

Nebojte se, na nový Radeon R9 290, jež si vydobyl ocenění Smart Buy! díky poměru cena/výkon, kterému nemůže konkurovat žádná karta v jeho blízkém okolí, jsem nezapomněl. Místo přední příčky, kterou by si za jiných okolností vysloužil, jej ale najdete až na tomto místě.

Pod čarou je hned ze dvou důvodů. Tím nejpodstatnějším je, že pokud byste jej chtěli sobě nebo někomu pořídit pod stromeček, nejspíš už nepochodíte. Letmý pohled do obchodů prozradí, že je první várka karet beznadějně pryč. A obdobné je to i s levnějšími modely s GPU Tahiti, které výkon dostupný dosud jen v highendu snesly do vyšší střední třídy.

Nebudu filozofovat, jestli je to tím, že nové Radeony skoupili „těžaři“ stižení současnou Bitcoinovou horečkou, nebo tím, že výrobci podcenili zájem a karet, které měly uspokojit zákazníky do doby, než se podaří uvést nereferenční modely, bylo málo, a nebo prostě tím, že se příchod nereferenčních modelů kvůli porodním bolestem nové generace PowerTune nečekaně zdržel a výrobci ladí déle, než předpokládali.

Tím se dostávám k druhému důvodu, kterým je právě očekávání brzkého příchodu nereferenčních modelů. Ty by měly vyřešit asi nejméně příjemnou vlastnost referenčních R9 290 a R9 290X, totiž vysokou hlučnost a s výkonnějšími chladiči také lépe srážet teplotu GPU (už jen díky tomu by si měly karty udržet vyšší takty a s tím i vyšší výkon).

Takže nové či výhodnější staronové Radeony určitě (ideálně i s kupónem na nový Battlefield 4), jenže nejspíš až po Vánocích.

Cena R9 290 začíná přibližně na 9500 Kč, levnější R9 280X (tedy překřtěné HD 7970 OC) seženete už od 7000 Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?