Hlavní navigace

Pro sloučení PDF souborů využijte šikovné bezplatné nástroje

28. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: shutterstock.com
Spojení PDF souborů do jednoho je mezi uživateli bezpochyby velmi žádanou funkcí, bezplatná verze populárního programu Adobe Acrobat Reader ji ale bohužel nepodporuje. Sáhnout proto budete muset po jiných nástrojích, které naštěstí spolehlivě fungují jak online, tak offline. Díky nim je slučovaní PDF hračkou a navíc můžete využít i některé dodatečné funkce.

Univerzální souborový formát PDF se stal jednoznačně nejpoužívanějším typem ukládaní dokumentů. Velkou výhodou je totožné zobrazení na různých zařízeních (nehledě na hardwaru nebo softwaru) a také možnost vložit do souboru cokoliv od jednoduchých textů po složitou 3D grafiku. Samotná úprava dokumentu je bohužel poněkud problematická, jelikož firma Adobe, která formát vyvinula, nabízí zdarma pouze prohlížeč. Ten má značně omezené funkce, a to dokonce do takové míry, že i pro jednoduché sloučení PDF souborů do jednoho si musíte zaplatit předplatné.

Jak spojit PDF soubory zdarma? Přímo na internetu nebo pomocí softwaru

Nejsnadnější metodou je sloučení PDF online. Nemusíte nic stahovat, pouze zavítáte na příslušný web a nahrajete soubory, které chcete spojit. Stránky se výslovně zavazují k ochraně soukromí a maximálně do pár hodin vámi nahrané soubory smažou (zde už záleží pouze na vaší důvěře).

Velmi povedeným projektem je kupříkladu server combinepdf.com. Kromě spojení více PDF do jednoho (jednorázový limit je až 20 souborů) nabízí možnost rozsáhlé oboustranné konverze souborů nebo jejich následné komprese bez výraznějšího poklesu kvality. Alternativou může být například web hipdf.com, který sice nenabízí možnosti konverze, dokument ale můžete přímo na této stránce dále upravovat.

Tip: ABBYY FineReader 14: zaostřeno na PDF (vyzkoušeno)

Pokud budete potřebovat sloučit PDF, ale nebudete mít přístup k internetu (nebo nechcete své dokumenty nikam nahrávat), vyplatí se některý ze stažitelných programů. PDFsam Basic je jednoduchý software, který kromě slučování PDF nabízí i základní nástroje pro úpravu dokumentu (pro odemčení těch pokročilých je dostupná placená verze). Program je dostupný zcela zdarma pro platformy Windows, Mac OS a Linux. Výhodou je také dostupná česká lokalizace.

Jak sloučit PDF soubory v Adobe Acrobat Pro DC?

Jestliže vlastníte placenou verzi softwaru Adobe Acrobat Pro DC, veškeré funkce na úpravu souborů včetně spojování PDF vám budou odemčené. Ve výběru nástrojů v pravé straně programu naleznete možnost Zkombinovat soubory, která vám umožní sjednocení více PDF do jednoho (ale i jiných formátů).

Předplatné vás vyjde na zhruba 800 Kč měsíčně (490 Kč, pokud si zaplatíte celý rok). V případě, že potřebujete dokumenty sloučit jednorázově, určitě není od věci vyzkoušet bezplatnou 7denní zkušební verzi.

Zdroje: combinepdf.com, digitaltrends.com

Byl pro vás článek přínosný?