Hlavní navigace

Pro vaše auta, psy i kočky. T-Mobile postaví speciální datovou síť na internet věcí

21. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile, Blue Cell Networks a Sigfox společně spustí pilotní provoz speciální bezdrátové sítě pro internet věcí. Test proběhne v Praze po dobu asi tří měsíců, pak se firmy dohodnou, jestli by se vyplatilo pokrýt celé Česko. K tomu by operátor potřebovat asi 500 vysílačů.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Sigfox je název firmy i technologie pro úsporné připojení s dlouhým dosahem. Využívá nelicencované pásmo 868 MHz. Skrz Sigfox se posílají zašifrované zprávy o velikosti 12 bajtů. To není moc, ale musíme vzít v potaz, že skrz síť se budou posílat je maličká data. Typicky binární odpovědi ano/ne, GPS souřadnice apod.

Klíčová je především ona energetická úspornost. Sigfox na svém webu uvádí, že při použití 2,5Ah akumulátoru a třech poslaných zprávách denně by jejich řešení vydrželo bez nabíjení až 20 let. U běžné GSM sítě by to byly asi dvě měsíce. Dosah vysílače v městských zástavbách je 3 až 10 km, na venkově 30 až 50 km. Teoretická rychlost komunikace je až 100 bitů za sekundu. Sigfox je navržen pro odeslání asi 140 zpráv denně.

 

Vysílače pro Sigfox se aktuálně staví ve 12 evropských zemích. V Praze chtějí firmy tuto mikrosíť testovat pro sledování železničních vagónů nebo monitorování volných parkovacích míst. Sigfox ale mluví o dalších M2M zařízeních a službách: monitoring v zemědělství, rybářství, sledování aut, ochrana domů a majetku, hlídání zvířat apod. Oproti M2M zařízením postaveným na GSM sítích Sigfox nepotřebuje SIM kartu, ale stačí mu speciální čip přímo v zařízení. První výsledky testů T-Mobile zveřejní během prázdnin.

 

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?