Hlavní navigace

Procesor Cell na kartě do PC

10. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzpomínáte ještě na SpursEngine? Ohledně tohoto akcelerátoru od Toshiby, jehož architektura vychází z SPE jednotek procesoru Cell, máme opět nové zprávy. Toshiba zlanařila Leadtek, který bude vyrábět a prodávat karty s čipem SpursEngine SE1000.

Nízkoprofilová karta jménem Leadtek WinFast PxVC1100 se zapojuje do PCI Express x1 slotu. Čip SpursEngine SE1000 se čtyřmi SPE jednotkami doplňuje 128 MB paměti XDR na 1,6 GHz.

Akcelerátor je určen pro práci s videem, zejména pak výpočetně náročnou konverzi mezi různými formáty. Dokáže také přepočítat obraz ve standardním rozlišení do Full HD, této technologii Toshiba říká XDE alias eXtended Detail Enhancement. Sebelepší procesor nemůže filmu na obyčejném DVD přidat detaily, které původní stopa neobsahuje. Algoritmy, které používají specializované čipy jako SpursEngine, jsou ale pokročilejší než ty, které provádí televizory, takže diváci vnímají přepočítaný obraz jako kvalitnější.

Pro využití SpursEngine jako akcelerátoru pro PC je potřeba odpovídající software. Bohužel, momentálně žádné programy neumí SpursEngine využít pro konverzi ani upscaling, Toshiba se ale už dohodla s Cyberlinkem a Corelem. Corel už oznámil, že jeho střižna DVD MovieFactory bude schopna využít SpursEngine koncem roku 2008.

Zdroj: TechConnect Magazine, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku