Hlavní navigace

V Číně se objevil procesor Intel CC150, speciální osmijádro pro Nvidia GeForce Now

6. 2. 2020

Sdílet

Vypadá to, že se na světě objevil zvláštní procesor od Intelu. Tu a tam se stává, že se nějaký produkt neprodává na všech trzích, u grafik je například běžné prodávat některé modely jenom v Číně a AMD to u Ryzenu 5 3500X přeneslo i do CPU. Většinou ale taková specialita nevybočuje tolik, co procesor nazvaný Intel CC150. Jeho nezvyklost odráží i název nezapadající nikam do zaužívaného značení.  

Osmijádro bez turba

Procesor Intel CC150 (bez označení Core, Xeon či nějakého podobného), určený pro maisntreamový socket LGA 1151, se vynořil v Číně. Podle některých informací jde o speciální model, na kterém běží servery Nvidie zajišťující službu GeForce Now. Jisté to není, ale jsou důvody tomu věřit, protože procesor CC150 instance GeForce Now už loni skutečně reportovaly. Uvnitř je patrně o14nm smijádrový čip Coffee Lake Refresh, protože provedení podle fotek odpovídá třeba Core i9-9900K, sedí i například součástky na spodku pouzdra.

Intel CC150 má osm jader a 16 vláken s 16MB L3 cache, ovšem vypnuté integrované grafické jádro, podobá se v tom tedy víceméně Core i9-9900KF. S ním má také stejné TDP, které je zdá se 95 W. Zásadní odlišnost a vůbec to, v čem je toto CPU zvláštní, je absence turbo boostu. Intel CC150 běží v zátěži vždy na 3,5 GHz bez dynamické změny frekvence nad úroveň tohoto základního taktu. Je v tom podobný třeba levným Pentiím, ovšem proti těm má aktivní AVX2, nemluvě o více jádrech.

Intel CC150 Zhihu com 03 Intel CC150 (Zdroj: Zhihu.com)

Podle testů čínského uživatele je výkon v mnohavláknových programech podobný, jak u Core i7-9700K, které má turbo, ale zase ne HT. Ovšem efektivita je vyšší za přístupu, který volí CC150, tj. s nižším taktem a využitím HT. Intel CC150 má díky tomu údajně spotřebu podobnou spíše úspornějším šestijádrům jako Core i5-9500: 61–63 W v lehčí zátěži, 77–78 W při zatížení FPU/SIMD. Ovšem nevíme, jak přesné měření bylo, případně zda srovnání neovlivnily faktory jako je kusovost. Na procesoru, jehož fotky se objevily, je kód „SRFBT“, který by měl znamenat, že jde o sériově vyráběný model, odlišnost od standardních Coffee Lake tedy nelze vysvětlit tak, že by šlo o nějaký ES vzorek.

Intel CC150 Zhihu com 08 Test procesoru Intel CC150 (Zdroj: Zhihu.com)

Byl cíl omezit variabilitu výkonu a spotřeby?

Běh na víceméně pevné frekvenci 3,5 GHz (mimo úsporné technologie) bez turba by pravděpodobně mohl být zvolen proto, aby procesor podával předvídatelný výkon bez variací daných dynamickou změnou frekvence. S tím současně bude předvídatelná spotřeba. Turbo boost u procesorů Intel smí jít spotřebou nad úroveň TDP, to je totiž definováno jen pro základní frekvenci, proto například Core i9-9900K mohou v zátěži TDP hodně překročit. Toto by se u modelu Intel CC150 dít nemělo.

Intel CC150 Zhihu com 02 Intel CC150. Zajímavá je ovšem i fotka Core i5-10600K pro socket LGA 1200, který se teprv chystá na trh (Zdroj: Zhihu.com)

A poměrně nízká frekvence 3,5 GHz umožňuje běh se značnou energetickou efektivitou. Tento na dnešní procesory Intelu docela nízký takt by možná ale také umožňoval využít méně kvalitní křemíky, které se nehodily pro běžná Core i5/i7 a i9 kvůli tomu, že nedosahovaly vyšších frekvencích používaných pro turba. Díky tomu možná mohl Intel nabídnout Nvidii nižší cenu.

Na čínském webu Zhihu.com se nachází test tohoto procesoru se snímky CPU-Z nebo například výkonnostní skóre v Cinebench nebo CPU-Z. Podle tohoto pramenu CPU funguje na normální desce pro Coffee Lake Refresh, minimálně ho tedy akceptoval použitý ASRock Z390 Extreme4.

GeForce RTX T10 8 v serveru sluzby GeForce Now Informace o hardwaru serverové instance GeForce Now, screenshot z loňska: GPU byla speciální GeForce RTX T10-8, jako procesor se hlásí Intel CC150 (Zdroj: Imgur via GeForce Forums)

Ačkoliv jde zřejmě o speciální zákaznický model, neurčený k tomu, aby se běžně prodával, objevil se v nabídce na Taobao. Jak velké množství se dostane do oběhu, nevíme. Ale vypadá to, že v Číně nějaký objem těchto CPU pro partyzánské využití v desktopových PC k mání bude. Teoreticky by se toto CPU mohlo dostat přes čínské obchody i k nám jako o něco úspornější náhrada šestnáctivláknových Core i9, ovšem zatím to moc výhodně nevypadá, minimálně když se připočte poštovné (cena 2160 jüanů by odpovídala asi 7100 Kč). Samozřejmě ale Intel CC150 nebude moc vhodný na hry vzhledem ke značné sníženému jednovláknovému výkonu. Informace z Číny totiž neříkají nic o tom, že by se dal přetaktovat.

Procesor Intel CC150 (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?