Hlavní navigace

Intel Core i9-9900KS na trhu končí. V eshopech rychle dochází zásoby, další už nebudou

27. 2. 2020

Sdílet

Intel loni na podzim uvedl svůj zatím nejvýkonnější procesor v mainstreamovém desktopu Core i9-9900KS, jenž se vyznačuje schopností běžet v Turbo Boostu na frekvenci 5,0 GHz pod zátěží všech jader. Tento procesor má oficiálně status speciální či omezené edice, ač se na to možná trochu pozapomnělo. A Intel již při uvedení avizoval, že počet nabízených kusů a stejně tak doba, po kterou budou na trhu, jsou omezené. A to se také teď naplňuje, tento procesor totiž mizí z trhu. V obchodech teď rychle docházejí zásoby, takže pokud byste chtěli toto CPU – nejrychlejší, jaké bude kdy pro platformu LGA 1151 existovat – pořídit, musíte si zřejmě pospíšit.  

i9-9900KS se přestává prodávat po necelých čtyřech měsících

Core i9-9900KS začíná mizet z evropských obchodů. Podle webu ComputerBase.de budou velmi brzo vyčerpány zásoby distributorů a prodejců v Německu, přičemž podobná situace asi bude i v dalších západoevropských státech. Pokud se ale podíváte na české vyhledávače cen, uvidíte, že stejná, ne-li drsnější situace je i u nás. Core i9-9900KS už vyřadily z nabídky velké internetové obchody, nemá ho CZC.cz ani T. S.Bohemia, přičemž u nich není uvedeno, že by byl dočasně nedostupný, ale stav „Produkt není určen k prodeji“ a podobně.

Intel Core i9 9900KS konec prodeje Intel Core i9-9900KS už není například v katalogu CZC.cz

Heuréka ještě (alespoň v době publikace) registrovala ještě tři obchody, které měly Core i9-9900KS v nabídce, viz boxík vyhledávače níže. Ve dvou případech ovšem s dlouhou čekací dobou, kde asi není jisté, zda by vůbec procesor nakonec dorazil, v jednom případě byl stav „na skladě u distributora“, což by teoreticky mohlo dopadnout s větší nadějí. Vypadá to však, že tyto procesory má v nabídce Alza.cz (který na Heuréce být nechce), tam ještě včera signalizovali šest kusů přímo na skladě. Pokud tedy z nějakého důvodu chcete Core i9-9900KS koupit, ale dříve jste to nestihli, pak ještě máte možnost.

 

Nejrychlejší procesor pro herní PC je teď znovu Core i9-9900K

Core i9-9900KS tak mizí z obchodů necelé čtyři měsíce po počátku dostupnosti, což je hodně krátký životní cyklus. Ncméně možná delší, než původně bylo avizováno, Intel totiž hovořil dokonce o tom, že tyto procesory budou dostupné jen v roce 2019, což nakonec přetáhly. Má to každopádně ten důsledek, že z trhu doteď mizí nejrychlejší herní CPU a na tuto pozici se vrací o kapku pomalejší Core i9-9900K. To má takt 5,0 GHz jen pro jedno až dvě vlákna a ve hrách by mělo v průměru být o něco pomalejší.

Intel Core i9 9900KS 04 Intel Core i9 9900KS

Odchod Core i9-9900KS by za nějakou dobu měl být „vyřešen“ tím, že Intel uvede novou platformu LGA 1200 s 10. generací procesorů Core pro desktop (interně označenou Comet Lake-S). Na ní přijdou procesory, které by měly mít striktně vyšší výkon. Nejvyšší model Core i9-10900K má mít deset jader s all-core boostem 4,8–4,9 GHz (podle teploty čipu). Jednovláknový boost bude na vybraných jádrech moci běžet až na 5,2–5,3 GHz dle teploty, takže se dá očekávat, že tento procesor bude ve hrách ještě o kousek rychlejší než Core i9-9900KS a bude tedy představovat plnohodnotnou náhradu. Navíc bude nabízena i levnější verze KF bez integrovaného GPU Pokud vám tedy nevadí, že už nepůjde o speciální edici, která by snad teoreticky mohla jednou mít sběratelskou hodnotu.

Platforma LGA 1200 ale bude perspektivnější do budoucna. A dle aktuálních informací by možná mohla vyjít už dokonce příští měsíc, takže z praktického hlediska asi teď stojí za to na ni počkat.

Galerie: Testy výkonu Intel Core i9-9900KS (Tom's Hardware)

Byl pro vás článek přínosný?