Hlavní navigace

AMD uvádí 7nm procesory Epyc s vysokou frekvencí optimalizované pro per-core licence

15. 4. 2020

Sdílet

Už loni v létě uvedlo AMD na trh procesory Epyc 7002 s až 64 jádry Zen 2, které díky 7nm procesu hodně posunuly výkon dostupný v serverech (ačkoliv to konzervativní trh moc nereflektuje). Intel mezitím uvedl refresh procesorů Xeon Cascade Lake, který reálně znamenal značné zlevnění velké části portfolia a zřejmě v něm musíme vidět reakci právě na konkurenční tlak. Teď pro změnu táhlo na šachovnici AMD a vydalo několik nových modelů procesorů Epyc 7002, které mají na Intel zatlačit v specifické oblasti – tam, kde je místo vysokého počtu jader třeba kvůli licencím softwaru třeba malý počet, ale s vysokým výkonem. Intel takové modely uvedl v jarním refreshi a nyní ho následuje i AMD s trojicí Epyců s označením F, která mají nabízet co nejvyšší jednovláknový výkon.  

7nm Epycy Rome dostávají modely optimalizované na jednojádrový výkon

Jde o procesory Epyc 7F32, Epyc 7F52 a Epyc 7F72, které se liší od značení zbytku procesorů generace „Rome“ písmenem F v názvu. To indikuje právě optimalizace na vysoké frekvence, takže takto zaměřené modely jsou lehce rozpoznatelné. Jde o čipy s poměrně malým množstvím jader (a to i relativně k jejich ceně, která je v přepočtu na jádro o hodně vyšší), čímž se značně vymykají z typických parametrů Epyců. AMD je ale netvoří z minimálního nutného počtu čipletů – místo toho jde o vyšší konfigurace, v nichž je ale v každém čipletu zapnuté jenom po jednom nebo dvou jádrech na blok CCX, díky čemuž mají tato CPU velké objemy L3 cache.

Nabídka začíná modelem Epyc 7F32, jenž má pouhých osm jader a 16 vláken, ovšem 180W TDP. Ta však běží na základní frekvenci 3,7 GHz s maximálním boostem až 3,9 GHz, jenž je mnohem vyšší, než co zatím řadě Epyc bylo dostupné. Top Epyc 7742 končí na 3,4 GHz a dokonce i 280W model 7H12 míněný pro vodní chlazení v superpočítačích má maximum jen 3,3 GHz.

Procesor má celkem 128 MB L3 cache a měl by tedy být tvořený čtyřmi 7nm čiplety, kde v každém ze dvou CCX je aktivní jediné jádro, které tak má vlastně pro sebe celý 16MB blok L3 cache jako privátní mezipaměť. Měl by zůstat plný osmikanálový řadič DDR4 i konektivita PCI Express 4.0. Cena je oficiálně 2100 $ – jak už bylo řečeno, tyto frekvenčně optimalizované modely mají mnohem horší poměr počtu jader a ceny (což je stejné i u Intelu).

Pokud není nezbytně nutné mít až tak málo jader (kvůli Oraclu a podobně), má AMD výkonnější model Epyc 7F52 s 16 jádry a 32 vlákny, za který si připlatíte, stojí 3100 $ a jeho TDP už je 240 W. Frekvence je 3,5 GHz v základu a boost opět 3,9 GHz. Zde má CPU celkem 256 MB L3 cache – stále by tedy mělo být aktivní jen jedno jádro na CCX (které tak má pro sebe celý 16MB blok L3 cache v CCX), ale v pouzdru je osazeno plných osm 7nm čipletů.

AMD Epyc 7F02 specifikace modelu Specifikace procesorů AMD Epyc 7002 optimalizovaných na vysokou frekvenci

Třetí model Epyc 7F72 by podle označení měl být nejvýkonnější, ale stojí jenom 2450 dolarů. Není na frekvenci optimalizován až tak silně, a asi ho lze chápat jako volbu na pomezí mezi těmito vysokofrekvenčními málojádrovými speciály a běžnými modely. Epyc 7F72 obsahuje 24 jader (48 vláken) opět s 240W TDP, které běží na základní frekvenci 3,2 GHz. Jeho maximální boost je již nižší, jen 3,7 GHz. L3 cache dostal celkem 192 MB, protože v tomto případě je použito jen šest 7nm čipletů, v nichž je aktivní vždy polovina jader (dvě na CCX).

AMD nehraje na nízkou cenu

Je zajímavé, že AMD zde nějak výrazně nepodstřeluje ceny Intelu a místo toho konkuruje výbavou/výkonem. Ovšem asi lze říct, že před zlevněním Xeonů byla výhoda v poměru cena/výkon u Epyců opravdu velká, takže zatímco Intel reagovat víceméně musel, AMD může zůstat, kde bylo. Pokud vás zajímají testy, web ServeTheHome již stihl nové Epycy otestovat, jeho recenzi najdete tady. Test má také AnandTech.

Procesory AMD Epyc 7F02 Frequency Optimized 04 Slajd AMD srovnávající Epyc 7F52 s konkurenčními Xeony Gold od Intelu

Podle informací od AMD by se tyto procesory měly brzo objevit jako možnost v řadě serverů. Podporovány budou v celé řadě serverů Dell EMC PowerEdge, HPE je bude nabízet v serverech Apollo 2000 Gen10 Plus, ProLiant DL385 Gen10 a ProLiant DX, Lenovo by mělo Epycy „F“ mít v sererech ThinkSystem SR635 a SR655. Dále SuperMicro je bude používat v serverech Super Blade, které by měly být úplně nový systém používající nejen tyto, ale i standardní Epycy 7002.

Procesory AMD Epyc 7F02 Frequency Optimized 09 Procesory AMD Epyc 7F02 Frequency Optimized 09

Také by měly být k mání jako bare metal instance v rámci IBM Cloudu. IBM má být první poskytovatel, který tyto procesory v cloudu nabídne, a to onen kompromisní 24jádrový model Epyc 7F72. Na softwarové straně podporu už také avizovalo Vmware, Nutanix (od května bude podporovaný na serverech některých HPE ProLiant s procesory Epyc).

Do konce roku mají být Epycy k mání ve více než 140 různých typech serverů

AMD uvádí, že na trhu je 110 různých serverových systémů nebo platforem založených na procesorech Epyc obecně (tedy počítaje i standardní verze a také asi první 14nm generaci). A do konce roku mají další přibýt, mělo by jich pak být přes 140. Uživatelé cloudových služeb mají od různých poskytovatelů dostupných až 106 různých instancí, toto by ale prý také mělo stoupnout až na 150 koncem roku 2020.

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?