Hlavní navigace

Procesory Broadwell-E pro LGA 2011 mají skluz, Intel je prý vydá v březnu 2016

9. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvedení architektury Skylake toto léto sice asi příznivce highendového desktopu naladilo už k vyhlížení procesorů Skylake-E, jenže tato rodina více než čtyřjádrových čipů se na trhu pravděpodobně objeví až v roce 2017. Příští upgrade platformy LGA 2011-3/X99 bude ještě v režii procesorů Broadwell-E. Ty jsou sice architektonicky o generaci starší než Skylake, budou už však používat 14nm výrobní proces, což by zejména u osmijádrové verze navazující na dnešní Core i7-5960X mohlo mít zajímavé přínosy. Pokud po takovém CPU pošilháváte, pak vězte, že je již zřejmě známo, kdy je Intel vypustí do obchodů.

Jedním z nejlépe informovaných zdrojů, pokud přijde na to, kdy se ty které procesory Intelu mají dostat na trh, je čínskojazyčný BenchLife, za nímž by měli stát redaktoři původně z čínské VR-Zone. Právě tento web nyní uveřejnil dokument popisující aktuální harmonogram, který pro Broadwell-E Intel má. Z tohoto materiálu vyplývá, že uvedení bude spíše až ke konci prvního kvartálu 2016, téměř jistě v březnu. Podle BenchLife by proto Intel k vypuštění procesorů mohl zvolit veletrh CeBIT, který se v roce 2016 bude konat od 14. do 18. března.

Harmonogram příprav na výrobu procesorů Broadwell-E (Zdroj: BenchLife)
Změněný harmonogram příprav na výrobu procesorů Broadwell-E (Zdroj: BenchLife)

Dokument (který můžete vidět v galerii) zdá se ukazuje, že ve vývoji došlo k určitým zádrhelům. Plánovaný termín, ke kterému mají být hotové kvalifikační vzorky (QS) procesorů, se posunul na druhý až čtvrtý týden nového roku, přičemž cílem je stihnout časnější konec tohoto intervalu (11–17. ledna). Předtím Intel ovšem počítal s dokončením této fáze mezi 47. týdnem 2015 a třetím týdnem 2016, přičemž cílem bylo zvládnout to ideálně na začátku tohoto „okna“ již v 47. týdnu (16–22. listopad). Proč byly termíny posunuty nevíme. Procesory by podle nového harmonogramu ale měly být zralé k uvedení v únoru až březnu 2016.

V přípravě výroby tedy došlo vůči původnímu harmonogramu ke skluzu o délce zhruba měsíc a půl proti původním očekáváním. To by teoreticky mohlo způsobit, že v březnu bude procesorů v obchodech omezené množství, problémy by ale snad neměly být velké.

 

 

Nevíte-li, co od procesorů Broadwell-E čekat, mohu vás odkázat na tuto starší aktualitu. Tato 14nm CPU budou opět mít šest nebo osm jader jako Haswell-E, při 140W TDP. Nová bude oficiální podpora pro paměti DDR4 s taktem 2400 MHz, která ale asi platí jen při osazení jednoho paměťového modulu na kanál (tedy maximálně čtyř DIMMů). Podstatné je, že procesory budou stále pasovat do stejného socketu a platformy, takže na ně budete moci upgradovat, pokud již desku platformy X99 máte.

Slajd k procesorům Broadwell-E (Zdroj: VR-Zone)
Slajd k procesorům Broadwell-E (Zdroj: VR-Zone)

Zdroj: BenchLife

Byl pro vás článek přínosný?