Hlavní navigace

Procesory Coffee Lake pro desktop přijdou na trh v říjnu, signalizuje Intel

22. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při včerejším odhalení prvních (mobilních) procesorů řady 8000 Intel zklamal ty, kdo už doufali v nějaké ohlášení nebo dokonce uvedení procesorů Coffee Lake pro desktop – tedy šestijader a čtyřjader pro levnější segmenty (Core i3) na platformě LGA 1151. To podle některých dřívějších zvěstí mohlo nastat už v srpnu, nakonec ale podle všeho takto časné nebude a posunulo se dál.

Intel se včera procesorům Coffee Lake nevěnoval a nesdělil ani nic o tom, kdy by měly být vypuštěny, tedy alespoň formálně. Takové oznámení dopředu (které není příliš častou věcí) firma zřejmě ještě neschválila. Mimo záznam a neoficiálně ale asi přece jen něco prosáklo, jelikož už včera se začalo objevovat na různých webech (například japonském PC Watch, německém ComputerBase), že uvedení Coffee Lake nastane až v říjnu, tedy za měsíc a půl až dva měsíce.

Určité potvrzení říjnového uvedení máme paradoxně i z Intelu. Marketing totiž do videa, v kterém byla představována ona Core osmé generace pro notebooky, zamíchal vtípek, který vypuštění Coffee Lake zřejmě naznačuje v „kódové řeči“. Na videu totiž účinkující měli papírové kelímky s kávou, přičemž označení čipů Coffee Lake je samozřejmě odvozeno od ní. Na těchto kelímcích ovšem byly nápisy – v jednom případě, kterého si všimla média, bylo na kávě napsáno „10 2017“. Gregory Bryant, viceprezident divize PC v Intelu, měl dokonce na kelímku napsáno „October“.

Čeká se na desky?

Toto čekání může možná mít spojitost i s tím, že zatím zřejmě nejsou připravené desky s čipovou sadou Z370, které mají s Coffee Lake jít na trh. Intel totiž včera také ukázal obrázky krabic procesorů Core i5 a i7 generace 8000 – založených na „jezeru kafe“ – které potvrdily, že Coffee Lake nebude možné instalovat do současných desek s čipovými sadami H110 až Z270. Tyto procesory podle popisku „vyžadují čipovou sadu řady 300“. Je tudíž možné, že samotná CPU by Intel k uvedení tento měsíc třeba i měl, ale výrobcům desek se jejich vývojový cyklus (který původně mířil na uvedení v Q1 2018) takto urychlit nepodařilo.

intel-coffee-lake-procesor-core-i5-8000-krabiceZda bude Coffee Lake uvedeno spíš začátkem nebo spíš koncem října, to už bohužel nevíme. V každém případě by mělo stihnout předvánoční prodeje, pokud tedy nebude problém s malou dostupností. Pokud předpokládáme, že Intel originálně zamýšlel nové procesory vypustit na CES 2018 v lednu, jako to učinil s Kaby Lake, znamená to, že Coffee Lake nakonec na trh přijde o čtvrt roku dříve, než původně mělo.

Byl pro vás článek přínosný?