Hlavní navigace

Osmijádrové procesory Coffee Lake Refresh budou i pro notebooky. Vzorky běží na 2,1GHz

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Minulý týden přišly na trh osmijádrové procesory Intelu pro desktopovou platformu LGA 1151, které ač stále na 14nm procesu, přinesly docela velká navýšení výkonu. Ovšem také spotřeby, kde v zátěži výrazně přesahují hodnotu TDP. Z tohoto důvodu snad existovaly důvody k pochybnostem, zda se tyto čipy dostanou také do notebooků, pro něž Intel obvykle desktopová CPU adaptuje (šestijádra Coffee Lake-H vyšla letos v dubnu). Tyto pochyby ale můžeme pohřbít. Zdá se, že Coffee Lake Refresh-H, neboli notebooková verze osmijádrových čipů z Core i9-9900K, se skutečně dostane na trh.

Existenci osmijádrového CPU v notebookové řadě H odhalil nález takového procesoru v databázi 3D Marku, kde byl otestován. Ještě ne v notebooku, ale ve vývojové desce s tímto čipem. Procesor samotný byl jen inženýrským vzorkem a nemá tedy viditelné modelové jméno. Ovšem platforma, v níž byl osazen, se jmenuje Intel Corporation „CoffeeLake H“ DDR4 RVP. To znamená, že osazené CPU není desktopovým procesorem v socketu LGA 1151 (což se v některých výkonných noteboocích objevuje). Musí jít o BGA procesor o notebookovém provedení řady H.

Vzorek procesoru hlásí osm jader a šestnáct vláken, měl by tedy i aktivní HT. Nevíme bohužel, jaké bude TDP – zda Intel zachová 45W TDP čtyřjader a šestijader, nebo ho zde zvýší. Měnit by se asi nemuselo, příkladem budiž čtyřjádro Kaby Lake Refresh. Pokud 15W čip může mít čtyři jádra, mělo by osm jader být realistických i v 45W procesoru. Nicméně i při zachovaném TDP by teoreticky mohla být dynamická spotřeba vyšší. Určující bude, na jaké frekvence Intel čip požene – při jejich dostatečném snížení by se mělo CPU vlézt do stejných limitů jako předchozí šestijádro.

Vzorek osmijádra Coffee Lake Refresh řady H pro notebooky v databázi 3DMarku (Zdroj: Tum Apisak) Vzorek osmijádra Coffee Lake Refresh řady H pro notebooky v databázi 3DMarku (Zdroj: Tum Apisak)

V 3D Marku zachycený procesor je inženýrským vzorkem (prototypem) a nemá proto frekvence odpovídající finálně prodávanému CPU. Jeho základní takt je však 2,1 GHz, což není zas tak málo. Dnes prodávaná 45W šestijádra řady H mají od Intelu základní takt od 2,2 GHz do 2,9 GHz (extrémní model Core i9-8950HK). Až osmijádro přijde na trh, mohlo by mít v dražších verzích možná frekvenci až třeba 2,4–2,5 GHz. Pro praktické použití ovšem bude důležité spíše to, jak vysoko bude schopen pracovat pod plnou zátěží turbo boost.

Takto by měl vypadat procesor Intel Coffee Lake-H v pouzdru BGA. Čipset je externí na základní desce Takto nějak vypadá BGA pouzdro procesory Intel Coffee Lake-H. Čipset je externí na základní desce. Coffee Lake Refresh-H s osmi jádry bude přirozeně větší

Podobně jako v desktopu by každopádně osmijádro mohlo významně zlepšit výkony mobilních pracovních stanic a herních notebooků s dostatečně výkonným chlazením. Navíc by mohlo vyjít již třeba rok po vydání prvního šestijádra, pokud ho Intel uvede na trh příští rok na jaře (což byl letos termín vydání šestijader a firmy se obvykle drží ročních cyklů). Konkurenční boj v oblasti procesorů pro PC zde evidentně zapracoval, byť je asi také pravda, že tyto vysoké počty jader ukáží v noteboocích svůj přínos asi až s 10nm/7nm výrobním procesem.

Byl pro vás článek přínosný?