Hlavní navigace

Desky s čipsetem Z370 budou umět nové procesory Intelu, BIOSy už dostávají podporu

16. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když loni Intel uvedl na trh procesory Coffee Lake, nemile překvapil přerušením kompatibility se staršími deskami (přičemž alespoň u čtyřjader to asi bylo zcela umělé, kvůli ochraně prodejů starších čipů). Na základě tohoto malého porušení tradic panuje určitá nejistota i okolo toho, zda by třeba k něčemu podobnému nemohlo dojít i nyní u nadcházející řady procesorů 9000, i když dvakrát v řadě by asi něco takového nebylo tak pravděpodobné. Situace se ovšem teď začíná vyjasňovat a naštěstí to vypadá, že tentokrát s kompatibilitou zklamání nenastane.

Podpora nových CPU Intelu už totiž zřejmě v tuto chvíli směřuje do existujících desek. Uživatelé a některé weby si během víkendu všimli, že výrobci začali pro různé modely vydávat nové Beta BIOSy, které mají v seznamu změn zmínku o podpoře nových procesorů. MSI dokonce hlásí rovnou „Support New Generation CPU!“, což neponechává moc prostoru ke spekulacím. Nové procesory by teoreticky mohly být jen čerstvě vydané odlišené modely řady 8000, ale v případě výslovně nové generace by měla být řeč o procesorech řady 9000, jejichž jména a parametry Intelu nedávno utekly v dokumentech.

Podpora nové generace CPU avizovaná u beta BIOSu desky řady Z370 od MSI (Zdroj: Reddit) Podpora nové generace CPU avizovaná u beta BIOSu desky řady Z370 od MSI (Zdroj: Reddit)

Tyto BIOSy jsou určené vesměs pro desky s čipsetem Z370 a se objevily také u ASRocku a Asusu, takže jde zřejmě o regulérní přípravy na uvedení (byť to třeba může být až na podzim) a nejen izolovaný incident. Analýzou těchto BIOSů bylo zjištěno, že obsahují podporu pro procesory se zatím nevyužitým CPUID „06ec“. Nyní prodávané čipy Coffee Lake mají identifikátory 06ea a 06eb, což opět naznačuje, že by avizovaná nová CPU měla být v něčem nová.

V BIOSech se objevuje podpora pro procesory se zatím nepoužívaným identifikátorem 06ec (Zdroj: 188号, Twitter) V BIOSech se objevuje podpora pro procesory se zatím nepoužívaným identifikátorem 06ec (Zdroj: 188号, Twitter)

Na platformě Z370 tedy s největší pravděpodobností poběží procesory řady 9000. Nejspíš to bude platit i pro ostatní levnější čipsety. Nicméně pokud byste koupili deskou řady 300 novou a chtěli ji kombinovat s takovým procesorem, budete asi muset nejprve provést update BIOSu pomocí staršího CPU. Skladové zásoby totiž asi budou mít staré BIOSy ještě bez podpory. Situace tak bude stejná jako s Ryzeny 2000 na platformě AM4.

Osmijádra úplně jasná nejsou

Určitý otazník zůstává asi u toho, zda tyto desky zvládnou také osmijádra Coffee Lake, která budou tvořit špičku nabídky v řadě 9000 a jsou také nejvíce očekávaná. Zachování kompatibility, které nové BIOSy dokládají, se totiž teoreticky může týkat jen dvou až šestijádrových modelů. Ty budou tvořit nižší patra nabídky (minimálně po Core i5-9600K) a asi používají úplně stejné čipy jako řada 8000. Podpora osmijader by ale ještě teoreticky mohla narazit třeba na TDP (vyšší spotřebu a nároky na napájení). Ale spíš se asi dá čekat, že minimálně desky s lepší napájecí kaskádou je zvládnou.

Kdy se procesory řady 9000 přesně začnou prodávat, zatím jasné není. Intel by je nejspíš mohl vydat zhruba rok po generaci 8000, což by na desktopu znamenalo premiéru někde oloko přelomu třetího a čtvrtého kvartálu (září, říjen). U osmijádra ale pochopitelně bude záviset na připravenosti jeho výroby, protože jde o nový čip. Některé starší informace u něj mluvily až o listopadu, ale nevíme, zda to stále platí.

Byl pro vás článek přínosný?