Hlavní navigace

Procesory Intel Alder Lake vyjdou dřív, než jsme mysleli. V obchodech budou už za 5 týdnů

28. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Bilibili
Doteď jsme měli za to, že s nové procesory Intelu (Alder Lake) začnou prodávat až 19. 11., ale je tu změna, nakonec vyjdou a budou v obchodech dřív.

Už jen krátká doba zbývá do vydání procesorů Intel Alder Lake, které by měly být největší pokrok v nabídce této firmy za mnoho let. Dokonce je jejich vydání (a sním také příchod pamětí DDR5, mimo jiné) údajně ještě blíž, než to vypadalo. Podle předchozích informací se Alder Lake měly začít prodávat až 19. listopadu, ale nakonec bude vydání a dostupnost procesorů v obchodech o dva týdny dřív.

Předchozí informace o 19. listopadu pocházela od webu WCCFtech, ale buďto byla chybná, nebo došlo v zákulisí ke změně plánů. Nyní totiž přišly nové zprávy, které se zdá se opírají i o oficiální zdroj, a podle nich se Alder Lake začne přímo fyzicky prodávat už ve čtvrtek 4. listopadu (novembra).

Tuto informaci provalilo MSI. Tato firma včera oznámila, že bude ke svým chladičům (MSI MAG Coreliquid R a K) nabízet konverzní sadu, s níž bude možné je používat i na platformě procesorů Alder Lake. Jejich socket LGA 1700 má totiž změněnou montáž a není kompatibilní s uchycením používaným posledních víc jak deset let (LGA 1156 až 1200). MSI to řeší tak, že majitelům zmíněných chladičů zadarmo na vyžádání pošle kit, s nímž se budou dát nasadit i na LGA 1700.

MSI nabízí adaptér na socket LGA 1700 pro chaldiče termín vydání Alder Lake MSI nabízí adaptér na socket LGA 1700 pro chladiče, termín vydání Alder Lake (Zdroj: MSI)

Co je na tom zajímavé, jsou termíny. Tato nabídka MSI totiž platí od 4. 11. do 30. 4. 2022. Proč od 4. listopadu? V tento den se totiž zdá se začne reálně prodávat Alder Lake a ona nabídka MSI je s tím sesynchronizovaná. Web VideoCardz se dotázal svých kontaktů a zjistil u nich, že toto datum už Intel údajně opravdu potvrdil jako den, kdy se Alder Lake začne fyzicky prodávat.

Podle dosavadních informací budou ze začátku na prodej asi jenom nadšenecké modely se 125W TDP, které jsou značené písmenem K a umožňují přetaktovaní. Jejich specifikace už před časem unikly na veřejnost, psali jsme o nich zde. Ve stejný den by asi měly být dostupné také desky Z690 se socketem LGA 1700, které pro provoz procesorů bude potřeba.

Odhalení a předobjednávky 27. října

Ačkoliv 4. 11. začne prodej, ještě předtím by mělo být možné procesory předobjednávat. Předběžné objednávky mají být otevřené už od 27. 10., tedy zřejmě ode dne, kdy má Intel pořádat akci „Intel Innovation“.

Z toho si asi můžeme dát dohromady, že na této akci Intel procesory představí, nejspíš prozradí/potvrdí finální parametry a sdělí už asi i ceny. Recenze nejspíš hned nevyjdou, ty by mohly vyjít až onoho 4. 11. Ale od tohoto prvotního odhalení zřejmě tedy budou mít obchody dovoleno přijímat předobjednávky. Pokud tedy někdo má strach, že třeba těchto CPU nebude dost a vznikne zase situace s nedostupností, dlouhými čekacími dobami a přemrštěnými cenami, toto by mohla být cesta, jak se proti tomu pojistit.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroj: VideoCardz, MSI

Byl pro vás článek přínosný?