Hlavní navigace

Desktopové procesory Intel Rocket Lake mají jen osm jader. Architektura CPU je ale nová

2. 12. 2019

Sdílet

Procesory Intel Comet Lake pro desktop se pomalu přibližují vydání (snad v Q1–Q2 příští rok) a už o nich a jejich platformě LGA 1200 celkem dost víme. Na čase je vyhlížet úniky a střípky informací o následující generaci procesorů Rocket Lake, která je zatím obestřená tajemstvím a možná by také mohla být o dost zajímavější. Informace k ní nyní vypustil na tchajwanském fóru PTT.cc uživatel Sharkbay, od kterého už se nějaké užitečné úniky ven dostaly a zřejmě má reálné interní zdroje. Nyní přinesl překvapivou zprávu o tom, kolik budou mít procesory Rocket Lake jader plus některé další věci.

Sharkbay publikoval na PTT.cc následující přehled současných a budoucích procesorů Intelu: jednak 10nm Ice Lake (ICL) a Tiger Lake (TGL), jednak stále pořád 14nm Comet Lake (CML) a Rocket Lake (RKL). Jak můžete vidět, 10nm čipy jsou stále plánované jen pro řadu Y a U pro notebooky, naopak Comet a Rocket Lake ale budou jak pro notebooky (řada U), tak pro desktop (S). Na to si je třeba dát pozor, protože je možné, že třeba podpora pamětí, ale třeba i konfigurace GPU se může mezi desktopem a notebookem lišit.

Tabulka uvádí, že 10nm Tiger Lake budou mít integrovanou grafiku s 96 EU a podporovat LPDDR4 na 4266 MHz, ale už i LPDDR5 na až 5400 MHz efektivně (o tom jsme již psali zde). Rocket Lake-U pro notebooky jinak bude podporovat také LPDDR4x na 3733 MHz, takže už zvládne stejnou frekvenci jako Ice Lake, zatímco Comet Lake umí jen pomalejších 2933 MHz.

Informace k CPU Intel Rocket Lake pro desktop Sharkbay PTT cc Informace k procesorům Intel Rocket Lake-S pro desktop (Zdroj: PTT.cc)

Rocket Lake pro desktop má mít jen osm jader?

Nejzajímavější informace se ale asi týkají desktopového Rocket Lake, což je další 14nm generace (doufejme poslední) procesorů, plánované na rok 2021 coby náhrada desktopového Tiger Lake, které Intel zrušil. Rocket Lake-S přinese oficiální podporu DDR4 na 2933 MHz, zatímco Comet Lake-S má stále jenom DDR4-2666. Sharkbay ale hlavně tvrdí, že tyto procesory budou mít maximální počet jader jen osm. To je pozoruhodné, protože o generaci předtím bude Comet Lake nabízet 10 jader. Toto osmijádrové desktopové Rocket Lake přitom bude mít stejné 125W TDP. To klade otázku, proč by Intel něco takového prováděl.

Přinese Intel konečně nová jádra i do desktopu?

Nabízí se odpověď, zda Intel třeba v Rocket Lake konečně už nemá nová jádra místo Skylake. Intel mohl například na 14nm proces portovat jádra Willow Cove určená pro procesory Tiger Lake. To by znamenalo lepší IPC a výkon, takže by stačilo méně jader. Protože Sunny Cove má v Ice Lake zdá se problémy s energetickou efektivitou, asi by tato jádra měla na 14nm procesu také relativně vyšší spotřebu, což by mohlo vysvětlovat 125W TDP a zároveň snížení počtu jader – ta by ostatně také měla o dost větší plochu než u Skylake, což je další důvod pro redukci počtu.

Tip: Intel uvádí procesory Ice Lake. Nevídané změny architektury, IPC vyšší o 18 %

O tom, že by Intel mohl konečně do původně neplánovaných náhradních 14nm čipů místo opakovaného refreshování Skylake přinést novou architekturu, když už se nedokáže přesunout na 10nm proces, se už dlouho spekuluje. Jenže do značné míry to byla spíš zbožná přání. Ovšem už je dost indicií pro to, že alespoň některé procesory Rocket Lake by mohly mít GPU s novou architekturou Gen12 (také z Tiger Lake), kterou tak tedy Intel možná portoval na 14nm proces. Takže by teoreticky mohl učinit totéž s CPU jádry.

Ovšem jsou i věci, které entuziasmus v této věci brzdí. Kromě toho, že portování na 14nm z 10nm procesu by asi mělo znamenat zhoršenou spotřebu a další vlastnosti a obecně by to mělo být obtížné, také tabulka obsahuje jeden zajímavý detail: Rocket Lake nemá AVX-512, ale jen běžné AVX/AVX2 (256bitové). Jádra Sunny Cove/Willow Cove/Golden Cove přitom AVX-512 obsahují, takže pokud by byla portována 1:1, tak by AVX-512 bylo i v Rocket Lake. Nicméně je možné, že kvůli spotřebě Intel provedl jen částečný port. To by znamenalo, že by pro Rocket Lake navrhl úplně nové jádro, které by si z nových výkonnějších architektur bralo jen některé prvky a bylo by tedy někde mezi nimi a Skylake.

intel comet lake lga 1200 XFastest 1 Výbava a parametry procesorů Intel Comet Lake a platformy LGA 1200. Rocket Lake bude následující generace na stejné platformě/socketu v roce 2021 (Zdroj: XFastest)

Bude Core i9 už jen pro highendový socket?

A dokonce je možné, že oněch osm jader místo deseti má úplně jiné důvody, například to, že na čipu bude víc místa zabírat ono GPU Gen12 (to má mít u Rocket Lake jen třetinu jednotek porti Tiger Lake, tedy 32, ale nevíme, zda se to netýká jen notebooků).

Je možné, že Intel překreslí rozdělení mezi mainstreamovou desktopovou a highendovou platformou. Sharkbay na fóru PTT.cc údajně ještě uvedl, že „Core i9 by mohlo patřit k jiné platformě“. Je proto možné, že zatímco v generaci Comet Lake-S bude Intel ještě mít Core i9-10900K s deseti jádry, generace Rocket Lake pro socket LGA 1200 by mohla končit o kus níž na Core i7 (například 11700K), takže by stačilo jen osm jader. A Core i9 by byla k mání až na highendové platformě. Toto se týká až roku 2021, takže zatím vůbec nevíme, jaké. Tou dobou už asi bude X299 a LGA 2066 nahrazena něčím jiným – mohlo by možná jít o 10nm čipy Ice Lake-SP (jako Ice Lake-X) nebo dokonce Sapphire Rapids ze serverů.

Informace k CPU Intel Rocket Lake pro desktop 2 Sharkbay PTT cc Informace k procesorům Intel Rocket Lake-S pro desktop (Zdroj: PTT.cc)

Každopádně pokud by bylo vysvětlení takovéto, pak existence jen osmijádrového Rocket Lake nemusí znamenat, že už má novou architekturu CPU. Nicméně šance na tento scénář nyní asi o dost stouply a už nejde jen o fantazírování, kde je přání otcem myšlenky. Vzhledem k tomu, jak se pomalu přibližujeme vydání Comet Lake pro desktop a poté za rok i procesorů Rocket Lake, se snad o případných architektonických změnách začneme dozvídat víc.

Aktualizováno: Rocket Lake má opravdu architekturu z Tiger Lake!

Po publikaci tohoto článku přišly od stejného zdroje další zprávy, které situaci docela obrací. Sharkbay na PTT.cc zdá se uvedl korekci, podle které Tiger Lake nakonec bude AVX-512 podporovat, což znamená, že nemůže jít jen o další refresh Skylake, ale musí se jednat o port nové architektury. Sharkbay nyní uvádí přímo, že by mělo jít o převedení jádra Tiger Lake (tedy Willow Cove) na 14nm proces a do desktopu, což je skvělá zpráva. A vysvětluje se tím i jen osmijádrová konfigurace, osm těchto jader by zřejmě mohlo být rychlejších než 10 jader Comet Lake/Skylake.

V Rocket Lake bude ovšem snížen počet jednotek v integrovaném GPU, jak už bylo řečeno, a odstraněn integrovaný Thunderbolt 3. Rovněž také bude změněný způsob napájení. Zatímco Tiger Lake pro notebooky bude používat integrovanou regulaci napětí, Rocket Lake ne, napájení bude konvenční jako u Skylake a podobně.

Informace k CPU Intel Rocket Lake pro desktop Sharkbay 3 preklad PTT cc Rocket Lake má podle Sharkbaye z PTT.cc ve skutečnosti mít AVX-512 a jde o port architektury Tiger Lake zdá se i včetně jádra CPU (Zdroj: PTT.cc, překlad @Chiakokhua/Twitter)

Toto znamená, že Rocket Lake by mohlo být pozoruhodné CPU s vysokým IPC a potenciálně tedy dost dobrým výkonem na jedno jádro, byť jich bude celkem jen osm. Ovšem na druhou stranu to architektura nebude mít úplně lehké, musíme pamatovat, že 14nm proces bude handicapem. Je sice možné, že by mohl paradoxně umožnit vyšší frekvence než 10nm proces (zde vznikne zajímavá možnost srovnání, které možná ukáže, zda je tato technologie opravdu tak problematická), ale prakticky určitě to bude za cenu zvýšené spotřeby, která zase může potenciál lepší architektury limitovat.

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Comet Lake/Rocket Lake

Byl pro vás článek přínosný?