Hlavní navigace

Procesor Intel Rocket Lake je v Geekbench. Port jádra z 10 nm potvrzen, cache jako Ice Lake

30. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: NASA
Chystaný procesor Intel Rocket Lake pro desktop má opravdu novou architekturu CPU a GPU, únik v Geekbench potvrdil kapacity cache implikující změny v jádru.

Po procesorech Comet Lake, které teď Intel začal prodávat, přijde příští rok do desktopového socketu LGA 1200 nová generace Rocket Lake. O té už chvíli víme a podle prosáklých informací přinese konečně různou dlouho postrádanou výbavu (HDMI 2.0, PCIe 4.0), ale hlavně novou architekturu GPU i CPU, ačkoliv jde stále o 14nm procesory.

Podle prosáklých vědomostí o těchto procesorů bude jejich jádro částečným nebo úplným portem jednoho z 10nm procesorů, přičemž původně se ukazovalo na Tiger Lake. Nicméně architektura se bude asi lišit. Vzorek osmijádrového procesoru Rocket Lake se teď objevil v Geekbench a definitivně potvrdil, že Rocket Lake má nová jádra. Ale ne stejná jako Tiger Lake.

Tento únik není první (už jsme měli dva – viz zdezde). Ale jako první uvádí detekované kapacity L1, L2 a L3 cache, z nichž lze poznat, že tentokrát určitě nejde třeba jen o čip Comet Lake běžící ve vývojářské platformě pro Rocket Lake. Procesor označený jen „Intel 0000“, což znamená ES vzorek, měl osm jader, 16 vláken a takt 3,2 GHz v základu a 4,3 GHz v maximálním boostu.

Cache ukazují na jádro jiné než v Tiger Lake. Cypress Cove?

Cache jsou detekované takto: L1 cache má 32 KB pro instrukce a 48 KB pro data – což odpovídá buď Ice Lake, nebo Tiger Lake. Jádro Skylake mělo ještě jenom 32+32 KB. Zajímavé je to u L2 a L3 cache: máme informace o tom, že Tiger Lake má 1,25MB privátní L2 cache na každé jádro a L3 cache má 3MB na jádro. Naproti tomu podle Geekbench používá Rocket Lake jen 2MB blok L3 cache na jádro jako starší procesory. Ovšem L2 cache samotná je 512KB – toto by odpovídalo podobě jádra Ice Lake.

Procesor Rocket Lake v databázi procesoru Geekbench detail CPU Procesor Rocket Lake v databázi procesoru Geekbench detail CPU (Zdroj: Geekbench)

Závěr by tedy možná mohl být, že jádro použité v Rocket Lake není 14nm konverze Tiger Lake (architektura Willow Cove), ale je převzatá z Ice Lake (Sunny Cove). I to by bylo pěkné, protože Sunny Cove mělo o 18 % vyšší IPC než Skylake.

Nicméně realita je nejspíš taková, že jádro v Rocket Lake může být svébytná architektura, která si bere prvky i z Tiger Lake, ale implementuje je samostatně a ne třeba kompletně, protože zcela identický přenos nových architektonických vlastností na starší proces nemusí být ani možný. Nižší kapacity cache mohly být zvolené také čistě kvůli zmenšení čipu, který asi bude mít značnou plochu, pokud byla jeho jádra původně míněná pro 10nm proces o značně vyšší hustotě.

Intel ES vzorek procesoru Comet Lake XFatest HK 03 Procesor Comet Lake s deseti jádry, ES vzorek (Zdroj: XFatest Hong Kong)

Podle youtubera s přezdívkou „Moore's Law is dead“ Intel neoznačuje jádro v Rocket Lake ani jako Sunny Cove, ani jako Willow Cove. Jméno je prý Cypress Cove. To by mohlo možná podporovat teorii, že jde o souběžný design na 14 nm, který přebírá nebo adaptuje prvky, ale ne čistý port.

Jak Willow, tak Cypress jsou stromy (cypřiš a vrba), možná tedy je v očích Intelu toto jádro spíše sestrou Willow Cove než staršího Sunny Cove. Ovšem toto je téměř čistá spekulace, kódová jména vůbec nemusí nést takovéto významy. Dokonce je spíš nežádoucí, aby se z nich dalo něco uhádnout.

Galerie: Uniklé informace k desktopovým procesorům Intel Rocket Lake pro socket LGA 1200

Benchmark bohužel jenom pro iGPU

Pokud jde o grafiku, má (jak už déle víme) Rocket Lake integrované GPU architektury Gen12/Xe právě z Tiger Lake, v tomto případě je asi port přímější než u jader CPU. GPU bude mít menší šířku, jen 32 EU (256 shaderů) místo 96 EU u mobilního Tiger Lake. Výkon tedy bude o dost nižší, ale architektura a výbava se konečně zmodernizují proti nynějšímu 14nm GPU Gen9, které Intel táhne už od Skylake/Kaby Lake (léta 2015–2016).

Procesor Rocket Lake v databázi procesoru Geekbench detail GPU Procesor Rocket Lake v databázi procesoru Geekbench detail GPU (Zdroj: Geekbench)

Podle úniku mělo GPU testovaného procesoru maximální frekvenci 1,15 GHz. Toto ale nemusí být finální, stejně jako nemusí být finální frekvence jader CPU. V databázi Geekbench v5 je bohužel výkonnostní číslo právě jen pro tuto grafiku, ne pro procesor: v OpenCL dosáhla 6266 bodů. To není o nic víc, než co dosahují grafiky s 24 EU ve Skylake. Ale je pravděpodobné, že ovladače zde prostě nepodávají plný výkon.

Podle úniků, které se objevily na internetu, to momentálně vypadá, že Rocket Lake pro desktop (LGA 1200) vyjde až příští rok. Mohlo by to být možná opět na jaře v dubnu nebo květnu, jako letos s Comet Lakem. Tento rok by asi ale Intel mohl vydat Rocket Lake-U, což by bylo šestijádro v pouzdru BGA, určené pro notebooky.

Procesor Rocket Lake v databázi procesoru Geekbench Procesor Rocket Lake v databázi procesoru Geekbench (Zdroj: Geekbench)

Zdroj: Geekbench, via: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?