Hlavní navigace

Procesory Rocket Lake vyjdou 15. 3. Další generace Alder Lake na LGA 1700 ale už v prosinci

17. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Máme datum, kdy se budou dát koupit desktopové procesory Intel s novou architekturou. Už ale uniklo i datum příští generace, která by měla být o dost lepší, protože přinese 10nm proces a novou platformu s DDR5 a PCIe 5.0: A zejména: vyjde jen o 9 měsíců později.

Pokud čekáte se stavbou nebo upgradem PC na nové desktopové procesory Intelu „Rocket Lake“, tak už pro vás asi máme termín, který si můžete zakroužkovat v kalendáři. Datum, kdy by se měly začít prodávat, teď vynesl hongkongský web HKEPC.

Ovšem nejen to, také uvedl, kdy by se pak mohla dostat na trh další generace Alder Lake, což je zase podstatné pro, kdo jsou ochotní čekat trošku déle na zajímavější a perspektivnější novou platformu.

Rocket Lake už za čtyři týdny

Rocket Lake, tedy Core 11. generace pro desktop jako budou procesory i9-11900K nebo i7-11700K, se podle tohoto zdroje začne prodávat už 15. 3. Dosud jsme věděli jenom, že to má být do konce čtvrtletí, ale až úplně na poslední chvíli se čekat nebude: Rocket Lake se bude dát koupit už za necelé čtyři týdny. Mělo by už jít přímo o fyzický start prodeje, ne nějaké papírové odhalení.

Rocket Lake používá pořád socket LGA 1200, ale bude už podporovat PCI Express 4.0 a také má novou architekturu CPU, která přinese podle Intelu o 19 % vyšší výkon při identickém taktu (IPC), než má Skylake/Comet Lake. Vedle toho bude ovšem nová i integrovaná grafika.

Tyto procesory by měly fungovat ve většině desek s čipsetem Z490, kde by často také pak mělo být možné použít PCI Express 4.0 – výrobci u takových desek kompatibilitu předem deklarovali, takže můžete zkontrolovat, zda ji pro váš model uvádějí. Ovšem desky H410 a B460 kompatibilní nejsou, brání tomu zřejmě několik odlišností v napájení proti procesorům Comet Lake (psali jsme o tom podrobně zde).

Pokud máte desku Z490, budete až na nějaké výjimky (viz tamtéž) moci na Rocket Lake zřejmě upgradovat. Ovšem jako obvykle u takových mezigeneračních upgradů bude potřeba nejprve aktualizovat BIOS na aktuální verzi, která nová CPU podporuje.

Alder Lake, LGA 1700, DDR5 a PCIe 5.0 se bude dát pořídit v prosinci

Ačkoliv bude Rocket Lake novou architekturou a podporou PCIe 4.0 dost zajímavé (o dost zajímavější než Comet Lake), možná to přesto nebude až tak dobrý moment pro upgrade. Už poměrně brzo má totiž následovat další generace Alder Lake pro desktop, tentokrát 12. generace Core.

Tyto procesory podle HKEPC Intel začne prodávat na samém konci roku, v prosinci (decembri) 2021. Intel je prý sice odhalí či oznámí už v září, ale to bude ještě jenom na papíře, reálně by pak mělo Alder Lake být dostupné od onoho prosince.

Proč by čekání na tyto procesory měly být lepší volbou pro nový počítač? Alder Lake bude vyráběný 10nm procesem (konečně!), a to dokonce procesem 10nm Enhanced SuperFin, který by měl mít ještě o něco lepší výkon než dnešní vylepšený proces 10nm SuperFin v procesorech Tiger Lake. Konečně by se tedy měla zlepšit energetická efektivita, která posledních pár let u Intelu trpí tím, jak stále používaný 14nm proces zaostal za 7nm konkurencí. Podle HKEPC proces Enhanced SuperFin má dokonce mít ještě o 15 % lepší energetickou efektivitu proti 10nm SuperFinu, takže pokrok proti 14nm čipům by to mohl být hodně dobrý (i když samozřejmě bude záviset na tom, zda Intel třeba nenastaví neefektivně vysoká napětí v honbě za vyšším výkonem).

Současně ale také Alder Lake bude mít zase novou architekturu jader CPU, takže v desktopu teď po pěti a půl letech zamrznutí na jádru Skylake přijdou paradoxně dvě nové CPU architektury po sobě. Alder Lake má jádra Golden Cove, která mají zase výrazně vyšší IPC – to má údajně být nejméně o 20 % lepší, než mají teď Willow Cove (Tiger Lake) a jádro Cypress Cove (v procesorech Rocket Lake). Alder Lake by tedy mělo ještě víc vylepšit jednovláknový výkon na rekordní úrovně.

Alder Lake bude komplikované tím, že v desktopu bude obsahovat až osm těchto výkonných jader (která budou také umět HT, tedy poskytnou dvě vlákna), ale k tomu bude přidáno osm malých jader Atom s architekturou Gracemont. Bude to tedy hybridní řešení jako big.LITTLE u ARM čipů.

Malá jádra nebudou úplně zanedbatelný bonus, mají údajně mít celkem dobrý výkon srovnatelný s architekturou Skylake – ale nevíme, zda se mluví o IPC, nebo o celkovém výkonu (na který by asi Gracemont potřeboval vyšší IPC, protože takty by mohl mít nižší). Malá jádra nebudou mít HT a také postrádají AVX-512, kvůli kterému asi bude muset být toto rozšíření vypnuto i u velkých jader, bohužel.

Tip: Intel potvrdil big.LITTLE architekturu procesorů Alder Lake. Prý přinese obří skok ve výkonu

Tento systém big.LITTLE sice vypadá v desktopu bizarně, ale mohl by dovolit dosáhnout se stejným TDP lepšího mnohovláknového výkonu, než by měla hypotetická alternativa jen s 10–12 velkými jádry. Tedy aspoň pokud nezaškodí absence AVX-512.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Nová perspektivnější platforma

Ale důvod, proč bude mít smysl počkat na Alder Lake, bude ještě jeden. Tyto procesory přinesou současně už novou platformu, která bude mít nové paměti DDR5, současně také už bude podporovat PCI Express 5.0 (což bude mít význam pro rychlá NVMe SSD, která budou moci dosáhnout rychlostí až nějakých 14,0 GB/s). Podle drbů by dokonce tato platforma pak mohla vydržet na na obvyklé dvě, ale rovnou na tři generace.

Pokud byste tedy počkali do prosince, budete si moci místo „poslední platformy s DDR4“ koupit „první platformu s DDR5“, takže třeba paměti by vám pak posloužily i pro další upgrade. Ovšem pořád je to ještě třičvrtě roku daleko a není jasné, jak dobře bude big.LITTLE architektura fungovat. Pokud byste raději konkurenční AMD, to by mohlo proti procesorům Alder Lake už nabízet procesory „Raphael“ (Ryzen 6000 nebo 7000?) vyrobené na 5nm procesu a také používající nový socket AM5 (a DDR5 a PCI Express 5.0). A také v nich současně má být jádro Zen 4 opět s vyšším IPC.

Ale tyto procesory údajně podle HKEPC přijdou na trh později než Alder Lake. Zřejmě až v průběhu roku 2022. Docela by se nabízelo datum 5.5., když se podíváte na všechny ty pětky (škoda, že AMD nepřeskočí Zen 4, jak se chvíli klebetilo), ale jak to vyjde, těžko říct. Na tyto nové Ryzeny s DDR5 tedy zájemci budou čekat ještě o něco déle.

Kdybyste někdy letos stavěli počítač, zvolili byste procesor Intel Rocket Lake, nebo čekali na Alder Lake?

Zdroje: HKEPC, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?