Hlavní navigace

Procesory Intel Xeon Cooper Lake vydány. Nová platforma, ale nakonec jen 28 místo 56 jader

19. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Čtvrtá, ale už úplně poslední generace serverových procesorů Intel na 14nm procesu je tady. Nakonec ale v dost zredukované podobě, kdy zřejmě ani nebude volně na prodej.

Tento rok (původně se ale očekávalo, že o trošku dřív na jaře) měl původně Intel naplánované uvedení procesorů Cooper Lake – serverových CPU s až 56 jádry, které netypicky oznámil několik měsíců předem už v srpnu 2019. Nejspíš jako jakousi marketingovou obranu jen den před tím, než AMD uvedlo 64jádrové Epycy 7002 „Rome“. Nakonec ale příběh Cooper Lake byl o hodně složitější.

Nejprve se proslýchalo, že tato CPU budou opožděná, pak Intel oznámil, že je z velké části zruší a ponechá je jenom pro menší část trhu – čtyř až osmiprocesorové servery, zatímco první 10nm Xeony Ice Lake mají být jenom pro 1S a 2S servery.

Nyní Intel Xeony Cooper Lake opravdu vydal oficiálně jen pro 4S/8S sestavy a AI úlohy. Není ale zatím stopa po původně avizovaných 56jádrových modelech, tyto procesory končí na 28 jádrech jako Skylake-SP i Cascade Lake-SP.

Procesor Intel Xeon Cooper Lake 01 Procesor Intel Xeon Cooper Lake (Zdroj: Intel)

Xeony Scalable třetí generace: Bfloat16 pro AI

Procesory oficiálně dostaly označení Xeon Scalable třetí generace. Architektura není nová, jde do značné míry jen o úpravu architektury Skylake-SPCascade Lake-SP, ovšem s ne úplně malými změnami. Tou nejdůležitější je přidání podpory pro datový formát Bfloat16, který poskytuje 16bitové floating point hodnoty s vyšším rozsahem (8bitový exponent, jen 7bitová mantisa).

Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake BFloat16 Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake: Bfloat16 (Zdroj: Intel)

Takovéto datové typy jsou užitečné pro aplikace strojového učení a právě na tyto aplikace bude Cooper Lake převážně zaměřené. Podporu Bfloat16 mají v Cooper Lake SIMD operace s 512bitovými registry (AVX-512), jde o nový subset této rodiny rozšíření.

Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake výkonnostní nársůty s BFloat16 Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake: slibované výkonnostní nárůsty s Bfloat16 (Zdroj: Intel)

Dvojnásobná propustnost mezi CPU

Dále Intel u těchto procesorů posílil datovou propustnost mezi jednotlivými procesory. Xeony se ve vícesocketových systémech propojují pomocí konektivity UPI (Ultra Path Interconnect). Jedna linka má propustnost 10,4 GT/s (giga transferů), ale u Cooper Lake jsou proti předchozím procesorům zdvojené. CPU jich poskytuje šest místo tří, takže reálně je propustnost zvýšená na dvojnásobných 20,4 GT/s, pro každou linku mezi CPU jsou místo jedné použity dvě.

Topologie je stejná, maximální konfigurace pro Xeony Cooper Lake je 8S systém (kde každé CPU je vzdáleno maximálně dva skoky, viz schéma). Ovšem s přídavnou logikou je pořád možno mít CPU v systému najednou víc (16 nebo dokonce 32).

Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake schéma 8S serveru Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake schéma 8S serveru (Zdroj: AnandTech)

Intel oficiálně uvádí tyto procesory jen pro 4S a 8S servery, ale teoreticky by bylo možné mít i nižší konfiguraci a Lenovo zdá se například 2S server pro Cooper Lake ukazuje. Obecně ale Intel uvádí, že zájemci o 1S a 2S servery dostanou místo tohoto Xeony Ice Lake.

Lepší řadič pamětí

Třetí novinkou je povýšení podpory pamětí na DDR4-3200 (s ECC), zatímco Cascade Lake oficiálně podporuje jen DDR4-2933 (zvýšení propustnosti by tedy mohlo být nějakých 9 %). Efektivní rychlost 3200 MHz by měla platit pro osazení jen jednoho modulu místo dvou na kanál, při dvou DIMMech je limit DDR4-2933. Řadič je nadále šestikanálový.

Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake schéma platformy Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake schéma platformy (Zdroj: AnandTech)

Intel u těchto CPU dále drží praktiku, kdy je omezená maximální velikost RAM. Běžné modely mají mírně zvýšený limit na 1,125 TB (u Cascade Lake je to 1 TB), což umožňuje osadit 6×64GB plus 6×128GB modul, ale ne 12×128 GB. Intel nabízí separátní modely s označením HL, které podporují až 4,5 TB paměti (což se dosahuje pomocí modulů Optane DC Persistent Memory místo DDR4), ale za tuto podporu si nechá připlatit navíc.

Nový socket, ale nekompatibilní s 10nm Xeony

Původně se mělo zato, že tyto Xeony budou mít osmikanálový řadič pamětí a budou používat stejnou platformu jako 10nm Xeony Ice Lake-SP (nebo ICX či jaké je jejich označení). Toto asi mělo být docíleno slepením dvou 28jádrových čipů, kde by se z každého použily čtyři kanály. Ovšem vypadá to, že Intel nakonec prodává jenom 28jádra a proto možná mají Cooper Laky jenom šestikanálový řadič pamětí. Uvnitř je nejspíš jediný 14nm křemík.

Komponenty pro socket LGA 4189 Komponenty pro socket LGA 4189 (Zdroj: AnandTech)

Socket je ovšem použitý nový, LGA 4189-5. Ice Lake bude mít téměř stejný, ale označený LGA 4189-4. Vypadá to, že tam už osmikanálové paměti budou, zejména ale tato varianta už bude podporovat PCI Express 4.0.

Do čtyřkového socketu prý bude možné instalovat i starší Cooper Lake, ale opačně to nepůjde. Pětkový socket pro Cooper Lake podporuje pořád jenom PCI Express 3.0 se 48 linkami (zde tedy zůstává deficit proti AMD) a má fyzickou úpravu, která znemožňuje v něm použít serverové procesory Ice Lake.

Obě tyto varianty platformy budou ale mít životnost asi jen něco přes rok. Vypadá to totiž, že následná generace Sapphire Rapids někdy v druhé polovině roku 2021 už bude mít zase nový socket (LGA 4677?), i když to Intel nepotvrdil. Mimochodem, firma potvrdila, že křemík Sapphire Rapids jí už jede v laboratoři.

Serverová roadmapa Intelu čeven 2020 Serverová roadmapa Intelu (červen 2020, zdroj: AnandTech)

Modely: zatím jenom od 16 do 28 jader

Jak už bylo nadhozeno, nakonec se nevyplnily přísliby 56 jader, uvedené modely jsou maximálně 28jádrové. Intel uvedl šest modelů řady Xeon Platinum 8300 s 18 až 28 jádry a cenou od 3000 do 13 000 $. Tyto modely mají až 250W TDP, což je navýšení proti předchozí generaci (i konkurenci). Částečně to asi může jít na vrub linkám UPI navíc, ale Intel u 28jader nastavil základní frekvenci 2,9 GHz, což asi také základní příkon navýšilo.

Dále budou vydané tři levnější procesory Xeon Gold 6300 za 1776 až 4779 $, tyto mají 16–24 jader a TDP 165 W. Nabídku pak uzavírají dva základní Xeony Gold 5300 s 18 a 20 jádry za 1273 $ a 1555 $, u těch je 150W TDP. Obě řady Gold už však podporují jenom 4S servery. Modely Platinum podporují 4S i 8S sestavy.

Druhé omezení (jak se říká segmentace) je, že rychlost DDR4 je uměle snížená a DDR4-3200 není podporována. Modely 6300 podporují maximálně DDR42933, modely 5300 jen DDR4-2666.

Modely můžete vidět zde v tabulce přímo od Intelu. Všimněte si, že CPU mají také poměrně vysoké maximální turbo boosty pro nízký počet aktivních jader, až 4,3 GHz. Velcí klienti Intelu typicky asi budou mít k dispozici další modely s odlišnými specifikacemi a cenami, ale ty Intel nezveřejňuje.

Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake modely Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake modely (Zdroj: Intel)

„Limited launch“ je opravdu omezený

Pokud jste pochybovali o informacích, že Cooper Lake bude mít jen omezenou roli v nabídce Intelu, bylo nyní toto potvrzeno. Čipy snad vůbec nemají jít do běžného prodeje. Vedle toho, že se mají používat jen ve 4S/8S serverech, je údajně Intel bude dodávat jen velkým OEM partnerům nebo klientům, tedy gigantům typu Microsoft, Facebook či Amazon.

Galerie: Intel Xeony Scalable třetí generace Cooper Lake

Zdroje: Intel, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?