Hlavní navigace

Procesory Ryzen s 3D V-Cache opravdu zničíte zvýšeným napětím. 1,35 V možná bude maximum

23. 3. 2023

Sdílet

Zdroj: Redakce
Když AMD říkalo, že procesory Ryzen „X3D“ s 3D V-Cache nesnesou zvyšování napětí, nedělalo si legraci.

Od vydání procesoru Ryzen 7 5800X3D u něj bylo zakázáno přetaktování. AMD tehdy sdělilo, že technologie 3D čipletů, kdy je na základním CPU čipletu připojený další čiplet s cache, je citlivá a zvládá bez poškození jen podstatně nižší napětí než normální procesory Ryzen. Stejně je tomu i u teď vydaných Ryzenů 7000X3D. Bohužel je to už i fyzicky potvrzené, protože někomu to nedalo a jeden exemplář zvýšeným napětím zničil.

Snad ne úplně záměrně, ale ve výsledku se takový varovný příklad pro ostatní podařilo udělat Romanu Hartungovi (známému pod přezdívkou der8auer), když se s Asusem pokoušel o extrémní přetaktování Ryzenu 9 7950X na desce Asus ROG Crosshair X670E Extreme. Tato deska, zdá se, v BIOSu povoluje nebo povolovala s určitými verzemi firmwaru změnu napětí i na Ryzenech s 3D V-Cache, ačkoliv podle AMD neměly být takové úpravy umožněné.

Možná proto, že šlo o extrémní přetaktování s nízkými teplotami pod kapalným dusíkem, kdy se používají vyšší napětí (ale neznamená to, že jsou bezpečná), se der8auer do zvyšování napětí pustil, ale ukázalo se, že ten zákaz ze strany AMD měl dobrý důvod. Napětí se podařilo zvýšit jenom na 1,35 V. Při dalším pokusu o nastavení 1,55 V – což není příliš daleko od napětí, na kterých jsou běžné Ryzeny 7000 provozovány při nejvyšším boostu – byl procesor skutečně zničen.

Nevypadá to, že by šlo o nějakou nešťastnou náhodu (kdy třeba došlo k výkyvu na ještě vyšší napětí). Procesor selhal okamžitě po spuštění počítače, deska prakticky hned skončila s POST kódem 00, a už se ho nepodařilo znovu oživit. Podle diagnostických pokusů byl nevratně zničený. Byl údajně také hodně horký přes to, že na něm v okamžiku selhání byla chladicí nádoba a nebyl čas na něm spustit žádný test nebo program. Možná tedy někde v křemíku došlo k jeho zkratování, čemuž by nasvědčoval i poté naměřený odpor (prakticky nulový) mezi napájecími piny procesoru a zemí.

Podle svých slov na videu der8auer předpokládal, že napětí 1,55 V by mělo být bezpečné za podmínky nízkých teplot s kapalným dusíkem. To ale zjevně platí jen pro základní 5nm křemík s jádry Zen 4. Vypadá to, že pro cache čiplet, který používá výrazně jemnější a hustší tranzistory, nebo možná pro samotné propojení obou čipletů je 1,55 V už destruktivní.

Je otázka, zda opravdu bylo nutné takto vzorek procesoru kvůli tomuto poznání zničit, protože to, že 3D V-Cache nezvládne tak vysoká napětí, na jaké jsou přetaktovávači zvyklí u základních verzí procesorů, říkalo AMD celou dobu. Možná stálo za to o tom pro jednou nepochybovat. Je ale pravda, že při nadšeneckých a profesionálních přetaktovávacích pokusech se hardware zničí poměrně často, podobně jako se likvidují auta při motosportu.

Je pravděpodobné, že možnost změny napětí bude z BIOSu odstraněna, nebo alespoň limitována na nějakou bezpečnější hodnotu, například oněch 1,35 V, po kterých procesor alespoň během krátkého testu nezemřel. Ani tam bychom si ale nebyli úplně jistí vzhledem k enormně rychlé destrukci s napětím 1,55 V.

Je možné, že choulostivost čipu s 3D V-Cache je skutečně výrazně vyšší a ani takovéto jinde konzervativní hodnoty nemusí být stoprocentně bez rizika. Pokud můžeme doporučit, u těchto procesorů bychom na napětí nesahali vůbec a omezili se na ladění výkonu pomocí nástrojů Precision Boost Overdrive a Curve Optimizer, bez zvyšování napětí.

Zdroj: Tom's Hardware, ">der8auer

Byl pro vás článek přínosný?