Hlavní navigace

Procesory Skylake pro pracovní stanice do socketu LGA 2066: 4, 6 nebo 10 jader, 140W TDP

28. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera jsme zde psali o procesoru Core i7-7740K, jenž Intel chystá do své nové highendové platformy X299, která letos přinese socket LGA 2066 coby náhradu současného LGA 2011-3. Kromě těchto čtyřjader (označených Kaby Lake-X) by měla do stejného socketu pasovat i „vícejádra“ odvozená ze serverových Skylaků, které se také letos chystají na trh. Parametry těchto čipů zatím neunikly, ale ven se nyní dostaly údaje o jejich sesterských procesorech Skylake-W.

Zatímco highendové procesory pro PC (včetně těch herních) se budou označovat Skylake-X, Skylake-W by měly být procesory určené pro pracovní stanice. Obojí ale bude stát na stejném křemíku a platforma by měla být velmi podobná, používající stejný socket LGA 2066 se čtyřkanálovým řadičem pamětí DDR4. Jen čipset zřejmě nebude X299, ale varianta s funkcemi navíc speciálně pro profesionální segment. Platforma zřejmě počítá jen s jednosocketovými deskami, pro stanice s dvěma CPU již asi bude použit socket LGA 3645 a serverové čipy, které se údajně jmenují Skylake-SP.

Podle webu BenchLife.info chystá Intel v této řadě pro platformu LGA 2066 tři modely procesorů. Dostupné by měly údajně být varianty s čtyřmi, šesti a deseti jádry – kupodivu nikoliv s osmi. Ve všech případech bude údajně TDP stanoveno na 140 W, což možná bude i finální hodnota pro desktopová Skylake-X. Platforma má oficiálně podporovat čtyřkanálové paměti DDR4 na efektivním taktu 2666 MHz, tedy alespoň u vyšších dvou modelů. Nižší čtyřjádrový model bude mít podporu DDR4 omezenu na 2133 MHz. Tento model bude vůbec výrazně osekaný. Intel mu údajně vypne i turbo a co hůř, technologii HT. Bude tím pádem zpracovávat jen 4 vlákna jako běžná Core i5. Šestijádro a desetijádro mají HT zachováno.

Skylake-W má údajně mít čtyřjádrové, šestijádrové a desetijádrové modely (Zdroj: BenchLife.info) Skylake-W má údajně mít čtyřjádrové, šestijádrové a desetijádrové modely (Zdroj: BenchLife.info)

Platforma LGA 2066 má zatím podporovat jen PCI Express 3.0, na novou verzi tohoto rozhraní zdá se ještě čas nenazrál. Zatím neznáme počet linek, které bude řadič integrovaný v CPU poskytovat, snad se ale dá počítat přinejmenším se stejnou konektivitou (44 linek), jako u současné platformy LGA 2011. Oproti desktopové verzi Skylake-X patrně bude navíc podpora pamětí s ECC, ale zase ubude schopnost přetaktování.

Podle BenchLife.info zatím kolují jen zkušební vzorky čipů Skylake-W, tzv. engineering samples neboli „ES“. Ty ještě nemají finální parametry a tudíž web zatím nemá informace o tom, jaké by mohly být frekvence těchto procesorů, až jednou dorazí na trh. Vzorky čtyřjader (QLCB), šestijader (QL2S) i desetijader (QLRX) údajně nyní mají takt jen 2,4 GHz. Ve finále budou mít hotová CPU frekvence jistě vyšší, ale jaké přesně, to těžko říct. Uvedení lze asi očekávat v srpnu, kdy má prý začít i prodej PC verze, tedy Skylake-X.

Byl pro vás článek přínosný?