Hlavní navigace

Prodeje grafických karet klesly nejvíc od krize roku 2009, Radeony na historicky nejhorším podílu

23. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware / Cnews
Zpráva o aktuálních tržních podílech výrobců GPU ukazuje hlubokou krizi v celém trhu s počítači. Největší problémy z toho ale momentálně má AMD.

Jsou to zase tři měsíce a je čas na kvartální zprávu o tržním podílu grafických karet, respektive GPU v osobních počítačích, kterou zpracovává analytická firma Jon Peddie Research. Nyní byly zpracovány statistiky za třetí kvartál (červenec až září), tedy léto před vydáním nové generace karet. V této době zároveň naplno udeřila krize a spolu s prasknutím bubliny kolem kryptoměn se drasticky snížila poptávka po herních grafikách. Tento kvartál kvůli tomu byl hodně mimořádný.

JPR uvádí, že v třetím kvartálu letošního roku prodeje všech GPU, které jeho statistika sleduje (což znamená samostatná GPU Intelu, AMD a Nvidie a také integrované grafiky v procesorech AMD a Intelu) klesly o 25,1 % proti tomu, co ve stejném období firmy měly loni. Propad prodejů je vykázán i proti předchozími druhému kvartálu – proti tomu dodávky GPU na trh klesly o 10,3 %.

Temné čtvrtletí pro notebooky a samostatné grafické karty

Propad zájmu byl zejména o samostatné grafické karty, které klesly ještě o víc, než uvádí tento průměr. Přímo prodeje CPU, které jsou indikátorem pro prodeje celých počítačů, totiž meziročně klesly „jen“ o 18,6 % (a o 5,7 % z kvartálu na kvartál). To znamená, že se v prodávaných PC stala samostatná GPU vzácněji přítomnou součástí. V Q2 2022 připadalo na jedno PC statisticky asi 1,21 GPU (tím, jak v některých počítačích je jak integrovaná, tak samostatná grafika), ale v Q3 2022 už to prý bylo jen 1,16:1.

Největší meziroční propad byl ale, zdá se, v prodeji notebooků (zde už nevíme, zda se to týkalo hlavně těch s integrovaným GPU v procesoru, nebo těch herních se samostatným GPU). Podle JPR klesly dodávky notebookových GPU rovnou o 30 %. Je pravděpodobné, že notebooků se může nejvíc týkat problém, kdy po předchozím covidovém boomu zůstali výrobcům a prodejcům velké neprodané zásoby na skladech, které teď musí zlikvidovat, takže zastavili nové nákupy. Tento velký propad prodejů notebooků dokládá ještě jedna statistika – podle JPR tvořily desktopové procesory v druhém kvartálu 28 % prodaných CPU. V třetím kvartálu jejich podíl stoupl na 38 %, což dává představu, jak moc musely prodeje notebooků jít celkově dolů. Celkové počty prodaných CPU byly v Q2 70 milionů a v Q3 jen 66 milionů kusů.

Prodeje procesorů pro PC podle Jon Peddie Research Prodeje procesorů pro PC podle Jon Peddie Research (zdroj: Jon Peddie Research)

V desktopech bylo zhoršení celkově jen o 15,43 %, což je však se započítáním všech integrovaných grafik. Pro samostatné karty do slotu PCI Express to dopadlo o dost hůř, jejich prodeje byly dle JPR horší o 33,5 %, což není meziroční srovnání, ale zhoršení proti předchozímu kvartálu. Přitom třetí kvartál bývá v roce normálně časem, kdy jsou prodeje sezónně silnější.

Tržní podíl AMD se výrazně propadl, Intel vystřelil

Teď už ale k samostatným tržním podílům. Z těch vychází, že nejvíce v tomto kvartálu ztratilo AMD, které tak asi stálo za lvím podílem z onoho poklesu prodeje notebookových procesorů a tím také integrovaných GPU v Q3. Firma samotná oznámila výrazné zhoršení prodeje PC procesorů a to, že se potýká s nutností zredukovat naakumulované skladové zásoby v distribuční síti, což může být z velké části právě o notebookových Ryzenech. Totéž ukazovaly i statistiky tržního podílu procesorů.

Podle Jon Peddie Research AMD v třetím kvartálu prodalo o 47,6 % méně kusů GPU (samostatných a iGPU v procesorech Ryzen) proti druhému čtvrtletí. A tím ztratilo celých 8,5 procentního bodu tržního podílu. Jeho tržní podíl v Q3 2022 tak byl jenom 12 % oproti 20 % v Q2 2022 (a 18 % před rokem v Q3 2021).

Také firmy Nvidia se dotklo značné snížení prodejů, ale ne tak vysoké. V jejím případě jde samozřejmě jen o prodeje samostatných GPU a podle Jon Peddie Research se její prodeje snížily o 19,7 % proti minulému kvartálu. Podle JPR ztratila 1,87 procentního bodu tržního podílu a měla v Q3 2022 tržní podíl 16 %. Pro srovnání: před rokem v Q3 2021 držela 20 %.

Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2022 Jon Peddie Research Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2022 (zdroj: Jon Peddie Research)

V této situaci, kdy se výrazně propadly obecně prodeje grafických karet a také prodeje notebookových procesorů AMD, měl svoji chvíli Intel. Tomu se podařilo naopak prodeje zvýšit o 4,7 %, přičemž v tom asi mohly figurovat už i nějaké samostatné grafiky Arc, ale převážně šlo určitě o integrovaná GPU v procesorech. Tržní podíl Intelu kontrakcí obou konkurentů stoupl rovnou o 10,3 procentního bodu, z 62 % v Q2 2022 na 72 % v Q3 2022.

Jon Peddie Research zatím nemá údaje o prodejích jen čistě samostatných grafických karet Nvidia GeForce, AMD Radeon a Intel Arc. Tato statistika by byla o něco relevantnější pro herní trh a obvykle bývá publikována o několik dní později. Až tato čísla budou, podíváme se na ně také. O tom, jak se tržní podíly vyvinou ve zbytku roku (Q4 2022), by měla firma JPR vydat zprávu zase za tři měsíce, tedy někdy koncem února.

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?