Hlavní navigace

Prodeje smartphonů: Nejvíce roste Nokia, Apple zdražuje a Huawei by mohl být první už příští rok

26. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Agentura Counterpoint zveřejnila prodeje smartphonů za třetí čtvrtletí tohoto roku včetně přehledné infografiky pro jednotlivé světové trhy. První s velkým náskokem stále zůstává Samsung, jemuž ale prodeje klesly o 11 milionů kusů na 72 milionu, zatímco druhý Huawei vyrostl o 13 milionů na 52 milionu. Třetí Apple zůstal na svých 46 milionech (ovšem zisky mu i tak vzrostly skoro o třetinu), ale posilovalo zatím čtvrté Xiaomi, které vyrostlo z 28 na 35 milionu prodaných smartphonů. Obrovský nárůst zaznamenalo deváté HMD (Nokia), které své prodeje skoro zdvojnásobilo. Čínští tygři Xiaomi a Oppo si polepšili jen o kousek. [caption id="attachment_147876" align="alignnone" width="607"] Srovnání prodejů s minulým rokem (zdroj: GSMarena)[/caption] Celkově jde o 5% pokles proti minulému roku. Ani prodej smartphonů neroste do nebe a pokud by tento trend pokračoval, tak by Huawei mohlo teoreticky dorovnat Samsung už ke konci příštího roku. Přes pokles prodejů měl Samsung úspěšný rok, navíc pro příští rok analytici očekávají návrat vyšších prodejů.

Samsung vede na většině kontinentů, Apple jen v Severní Americe a Asii okupují čínské značky

Samsung je první v Evropě, Africe a nejvíce v Latinské Americe. V Severní Americe je druhý za Applem a v domovské Asii se mu nedaří vůči čtveřici čínských výrobců. Ve statistice úplně chybí značky, jako HTC či Sony, které nyní nemají ani jedno procento trhu. Klesají také Lenovo (Motorola) a LG.

Prodeje smartphonů na jednotlivých trzích (zdroj: GSMarena)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.