Hlavní navigace

Prodejna IT budoucnosti. Alza otevírá futuristické výdejny bez prodavačů

13. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Alza ukazuje, jak by mohly v budoucnu vypadat její pobočky. Během pár dní otevře v Praze u stanice metra Flora prodejnu, ve které nebudou vůbec žádní prodavači a asi ani zelený mimozemšťan Alzák. Ale budete moci využít virtuálního prodavače prostřednictvím videohovoru. Nakoupit si tak můžete v naprostém soukromí, ale i s pomocnou rukou operátora.

I tak má být nákup rychlejší a hlavně může být taková prodejna být otevřena prakticky pořád a Alze stačí jen doplňovat zboží (což bude činit dvakrát denně). Včetně státních svátků, což je dlouhodobá třecí plocha mezi Alzou a českými úřady. Prodejen budoucnosti plánuje Alza více, a to i v okolních zemích.

K boxům budete vpuštěni po zaplacení zboží

U vstupu si zboží vyberete na terminálu a zaplatíte, načež se vám otevřou dveře do sálu o velikosti 60 metrů čtverečních s mnoha úložnými boxy. Váš nákup se nachází v jednom z nich a k cíli vás tímto bludištěm dovedou svítící LED diody v podlaze ukazující cestu.

V každé dlaždici je směrová LED dioda

Postavit takovou prodejnu stálo podle Alzy 5 milionů korun a zvládne obsloužit až 1000 zákazníků denně. Je to jako by vás Alza pustila do svého skladu, ale jediný regál, do kterého byste se mohli dostat, byl byl ten s vaším zbožím. Boxy jsou různě velké a do největšího se vejde i televize. Zboží „skladem“ je zvoleno podle toho, jak dobře se prodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.