Hlavní navigace

Jak přenést data z jednoho disku na druhý aneb Jaký je nejlepší program na klonování disku ve Windows 10?

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Potřebujete rychle naklonovat obsah diskového oddílu nebo rovnou celý disk, ale nemůžete si vzpomenout na žádný program, který vám s klonováním pomůže? Přečtěte si více o programech na klonování disku ve Windows 10.

Co je klonování disku a k čemu se klonování využívá?

Pojem klonování disku můžete chápat jako kopírování dat z jednoho disku na druhý, a to včetně zápisů v registrech a souborů, ke kterým se v běžném průzkumníku nedostanete. Při klonování se data přenesou z jednoho disku na druhý přesně v takovém pořadí a umístění, jako byla na tom původním.

Toho se dá využít více způsoby. Prvním případem může být zálohování důležitých souborů a aplikací na záložní disk. Pravidelným zálohováním minimalizujete šanci, že při poškození primárního disku přijdete o všechna uložená data.

Druhým případem může být klonování obrazu disku při výměně jednoho disku za druhý, například pokud si zakoupíte novější a rychlejší disk (třeba klonování disku HDD na SSD) a chcete jím vyměnit stávající systémový. Namísto poměrně zdlouhavého procesu zálohování dat, instalace operačního systému na nový disk a následného stahování programů a všech souborů stačí provést klonování systémového disku a je hotovo.

Nejlepší program na klonování disku zdarma

Clonezilla

Prvním programem pro klonování disku free je Clonezilla. Tento nástroj umožňuje zálohování obsahu pevných disků právě pomocí klonování. Clonezilla po nainstalování dokáže udělat kompletní zálohu obrazu z jednoho disku na druhý a v případě potřeby také provést obnovu dat.

Program Clonezilla můžete stáhnout například na portálu Slunečnice.cz.

Program Clonezilla Program Clonezilla (zdroj: Cnews)

Acronis True Image

Dalším a velmi povedeným nástrojem pro klonování disků je software Acronis True Image, který vám poslouží při zálohování nebo klonování operačního systému a nainstalovaných aplikací. Mimo to můžete s Acronis True Image zálohovat i uživatelská data, osobní nastavení a e-mailové zprávy z poštovních klientů od Microsoftu.

Program Acronis True Image je v základnu placený, k dispozici však máte 30denní trial verzi zdarma pro vyzkoušení všech funkcí. Tu můžete stáhnout například na portálu Slunečnice.cz.

Program Acronis True Image Program Acronis True Image (zdroj: Acronis)

Nejlepší placené programy na klonování disků

O&O DiskImage 17 Professional Edition

Povedeným nástrojem je také O&O DiskImage 17, který podobně jako ostatní programy nabízí zálohování jednotlivých souborů nebo celých diskových oddílů. Na výběr máte buď ze zálohy systému, duplikování souborů, nebo rovnou klonování celého disku či počítače. Na rozdíl od ostatních programů dokáže O&O DiskImage 17 tvořit přírůstkové a obrazové klonování do virtuálních disků.

Program O&O DiskImage 17 můžete zakoupit například na portálu SW.cz, případně si stáhnout 30denní trial verzi k vyzkoušení zdarma.

Program OO DiskImage 17 Program OO DiskImage 17 (zdroj: oo-software)

EaseUs Todo Backup 2022 Home

EaseUp Todo Backup se prezentuje spíše jako zálohovací software pro počítače a notebooky, jednou z jeho funkcí je však i klonování systémového disku na jiný, proto jsme jej do našeho výčtu zahrnuli také. Software nabízí jednoduché uživatelské rozhraní, ve kterém se vyzná i začátečník, a řadu zálohovacích funkcí, které vám při zálohování systému mohu přijít vhod.

Program EaseUs Todo Backup 2022 můžete zakoupit například na portálu SW.cz, případně si stáhnout 30denní trial verzi k vyzkoušení zdarma.

WT100

Program EaseUS Todo Backup 2022 Program EaseUS Todo Backup 2022 (zdroj: Cnews)

Acronis Disk Director Home 12.5

Posledním programem, který si dnes ukážeme, je Acronis Disk Director. Ten přichází jako komplexní správce disků s celou řadou možností a funkcí, mezi které patří:

  • boot manager,
  • nastavení aktivních partition disku,
  • vytváření a správa diskových oddílů,
  • kopírování, zálohování a klonování disků,
  • konverze souborového systému (NTFS na FAT a obráceně),
  • obnova smazaných diskových oddílů,
  • instalace několika operačních systémů na jeden disk a spousta dalšího.

Program Acronis Disk Director můžete zakoupit například na portálu SW.cz, případně si stáhnout omezenou demoverzi k vyzkoušení zdarma.

Program Acronis Disk Director 12.5 Program Acronis Disk Director 12.5 (zdroj: Acronis)

Byl pro vás článek přínosný?