Hlavní navigace

Projekt Ara pokračuje, ale telefon nebude tak modulární, jak Google sliboval [I/O 2016]

22. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem května jsme vzpomínali na nadějný projekt Ara, díky kterému byste si mobil poskládali podobně jako počítač. Vypadalo to černě, Google však na konferenci I/O ten nejhorší scénář nepotvrdil. Ara žije, ale vývoj byl restartován. Telefon je stále modulární, avšak uživatel nebude moci měnit klíčové komponenty.

Mezi moduly jsou menší mezery
Mezi moduly jsou menší mezery

U prvních prototypů bylo možné měnit displej, akumulátor, síťový modul i blok s čipsetem a pamětmi. Nová Ara všechny tyto komponenty včetně antén obsahuje přímo v rámečku a nebudou vyměnitelné.

Každý telefon může vypadat jinak
Každý telefon může vypadat jinak

Na zádech bude šest pozic pro moduly. Mají jiný design než dřív, v rámečku jsou těsněji u sebe. Komunikují skrz 11,9Gb/s sběrnici. Na fotkách i videu vypadají hodně stylově. V těle je drží elektropermanentní magnety. Modul lze zasunout a ihned používat. Vysunout se musí přes zvláštní nabídku v nastavení telefonu podobně, jako když bezpečně vysunujete microSD kartu z telefonu. Zde se software postará navíc o uvolnění magnetů. Moduly bude možné vysunout i hlasovým příkazem: „Ok Google, vysuň foťák.“

Je libo sekundární displej
Je libo sekundární displej

Mezi moduly bude například sekundární e-ink displej, větší úložiště, akumulátor, lepší mikrofony, různé senzory a měřiče (například alkohol tester). Možnost výměny displeje, čipsetu nebo síťových komponent byla nejspíš příliš komplikovaná z hlediska operačního systému. Android na to není připraven a i dva roky vyvíjený prototyp byl stále nepoužitelně pomalý. Takhle bude Ara „normální“ telefon, který bude možné vylepšovat.

Nové připojení modulů
Nové připojení modulů

Vývojářská verze Ary bude k dispozici již letos na podzim. Lehčí a tenčí verze pro spotřebitele prý dorazí příští rok. Snad už definitivně.

 

Video

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: Google via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?