Hlavní navigace

Projekt otevřeného ne-x86 počítače žije. Talos II bude ještě letos, s IBM Power9 a za míň

21. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni jsme tu měli zprávu o projektu pracovní stanice Talos, což byl pokus nabourat ekosystém Windows a mainstreamových procesorů x86 (Intel/AMD) a zároveň s tím také dostat na trh počítač s maximálně otevřeným kódem nejen operačního systému, ale i firmwaru a ovladačů. Tento projekt tudíž nadchl milovníky exotických procesorových architektur (měl stavět na výkoném procesoru IBM Power8) a také ty, kdo touží po otevřeném počítači kvůli příslibům větší bezpečnosti. Stanice Talos měla ale bohužel velmi vysokou cenu a nezískala dost prostředků v crowdfundingové kampani, takže z projektu sešlo. Dobrá zpráva je, že jen přechodně – tvůrci se totiž nyní pokusí počítač na RISC architektuře Power uvést podruhé.  

Power9 s pomocí od IBM

Firma Raptor Engineering na svém webu publikovala první prezentaci stoje, který se bude jmenovat Talos II a jenž má tentokrát asi větší šanci – když už ne rovnou uspět, tak se alespoň „zúčastnit“. Firma totiž sdělila, že tentokrát půjde stroj rovnou na trh a start výroby už nebude záviset na úspěchu crowdfundingu. Je to zřejmě díky tomu, že se pro projekt podařilo získat větší podporu přímo od IBM, s jehož pomocí má údajně být vyvinuta deska (případně je možné, že bude použit společný základ s nějakou deskou, kterou IBM vyvinulo pro servery). Toto by mohlo vše zlevnit a Raptor uvádí, že by Talos II měl být podstatně dostupnější než neúspěšný Talos I, u nějž se počítalo s cenou 3700 dolarů jen za samotnou základní desku.

To ale neznamená, že tentokrát půjde o vyloženě levnou záležitost. Hardware bude docela výkonný, jelikož cílem je opět postavit bona fide pracovní stanici a použitá jsou serverová CPU. Cenovka ale má být „konkurenceschopná“. Selhání původního projektu ještě možná bude mít pozitivní efekt – tentokrát totiž už Raptor Engineering počítá s procesory Power9, což je zcela aktuální generace s novou architekturou jader (detailům jsme se věnovali zde), vyráběná 14nm procesem a chystající se k uvedení teprve letos. Základní deska stroje bude navíc dvouprocesorová, takže pro náročné uživatele potřebující maximálně otevřenou (a auditovatelnou) platformu bude k mání skutečně hodně výkonu.

Upoutávka na otevřenou pracovní stanici Raptor Talos II s procesory Power 9 Upoutávka na otevřenou pracovní stanici Raptor Talos II s procesory Power 9

K jednomu či dvěma procesorům Power9 (které mají být dostupné s až 24 jádry) bude deska poskytovat pět slotů PCI Express (teoreticky by dokonce mohlo jít o nové PCIe 4.0), dva sériové porty, dva gigabitové Ethernety a USB 3.0 pro periférie. USB 3.1 nebo 10Gb/s Ethernet bohužel v konektivitě chybí, asi by se ale měly dát řešit rozšiřující kartou. Pro základní nouzové zobrazení bude poskytnuta „2D grafika“, což bude nejspíš nějaký čip Aspeed používaný pro správu v serverech. Pro běžné používání se ale budou osazovat Radeony, ke kterým jsou otevřené ovladače a hodí se tedy do otevřeného rázu hardwaru (ale podle webu Phoronix se však počítá i s výpočetními GPU Nvidia).

Na webu lákajícím k předobjednávkám je na monitoru zobrazeno v jakémsi CAD programu PCB nějaké desky, která by možná mohlo budoucímu Talosu II odpovídat. Pokud je skutečné, bude mít celkem 16 slotů pro paměti DDR4, osm pro jedno CPU. S běžnými 16GB moduly se tedy dostanete na kapacitu 256 GB. Nejsou podle všeho použité bufferové čipy Centaur zvyšující cenu a spotřebu jako u Power8, což znamená, že Talos II poběží na levnější „scale-out“ verzi procesorů Power 9, která přímo komunikuje s klasickými paměťovými moduly. I toto by mohlo přispět k lepší konkurenceschopnosti.

talos_ii_eda_teaser_prerelease_small

Otevřená platforma

Hlavním tahákem (pomineme-li romantickou touhu mít CPU s neobvyklou architekturou) bude ale softwarová stránka. Počítá se samozřejmě s operačním systémem Linux a přístroj má být „plně pod kontrolou uživatele“. Firmware („BIOS“) by tedy měl být otevřený bez binárních bloků, do kterých „není vidět“. To je něco, co dnes procesory architektury x86 – ale v podstatě ani nic na platformě ARM – nenabízí a nejde čistě jen o uspokojení různých paranoidních jedinců. Uzavřené BIOSy vyvolávají obavy zejména v kombinaci s uzavřenými systémy pro správu počítače, do nichž není vidět a dle kritiků mohou obsahovat zamýšlená nebo nezamýšlená zadní vrátka a nebezpečné chyby. V AMT systému na platformě Intel byla taková taková závažná bezpečnostní chyba zneužitelná vzdáleně objevena letos na jaře. Uzavřený kód a utajení vnitřního fungování sice také může mít na bezpečnost pozitivní vliv, příznivci open source řešení ale věří, že otevřený kód je nakonec bezpečnější, přesto a právě proto, že jej může číst kdokoliv.

Na trhu ještě letos?

Kromě toho, že výroba nemá být závislá na nejistém crowdfundingu, bude Talos II také na trhu docela brzy, a to až překvapivě. Předobjednávky totiž mají začít už někdy začátkem srpna a stroje se prý budou expedovat ještě letos, někdy ve čtvrtém kvartálu. Přitom původně plánovaný Talos na bázi Power8 měl být k mání na konci listopadu 2017. Pokud by se tedy slibované termíny a nižší cenu podařilo splnit, vlastně by zrušení první generace mělo jen samé výhody.

Talos II bude zřejmě dostupný jednak v hotových konfiguracích se skříní, pamětmi, disky a další potřebnou výbavou, ale Raptor Engineering už potvrdil, že se bude dát koupit i jen samotná deska. To by mohla být k tomuto stroji levnější cesta, protože zbývající komponenty se vám patrně podaří nějak poshánět výhodněji. Ceny údajně bude oznámené během srpna, kdy Raptor Engineering stroj oficiálně představí.

Byl pro vás článek přínosný?