Hlavní navigace

Projekt ReSX: AMD ladí výkon, odezvu a plynulost eSports her na grafikách Radeon

9. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V některých minulých aktualizacích ovladačů (naposled třeba při vypuštění edice Adrenalin v prosinci) se AMD chlubilo zlepšením latencí ve hrách. Tedy parametru, který není v takovém popředí zájmu jako průměrné snímkové frekvence, brané za přímé měřítko výkonu, ale může mít dost zásadní dopad na kvalitu hraní. Tímto směrem se firma vydává opět a tentokrát se zaměřuje na „eSports“ multiplayerové hry, kde je rychlá odezva asi nejdůležitější.  

Lepší hraní masově populárních her

Spolu s posledním vydáním ovladačů (s číslem verze 18.3.1), které zvyšuje výkon v některých eSports hrách, představila AMD iniciativu nazvanou „ReSX“, což má znamenat Radeon eSports Experience. A jejím cílem je, aby grafiky AMD dodávaly majitelům lepší výkon a kvalitu v populárních a masově hraných titulech z tohoto ranku, jako je League of Legends, DOTA 2, Counter-Strike: GO, nebo nověji Overwatch a PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG).

Nahoře Radeon RX Vega 56 s referenčním chladičem, pod ním limitovaná RX Vega 64 (Foto: HardwareCanucks) Radeony RX Vega (Foto: HardwareCanucks)

V těchto hrách by ovladače 18.3.1 měly proti prosincovému prvnímu vydání Adrenalinové edice (17.2.1) dávat i vyšší celkový výkon, ale zejména by měla být vylepšena plynulost a zkrácena odezva mezi vstupem (kliknutím, stisknutím klávesy) a zobrazením. Významné by měly být zejména druhé dvě „veličiny“, jelikož zlepšení v této oblasti by měla přímo přispívat k lepšímu „sportovnímu výsledku“ při soutěžním hraní. AMD se pochlubilo s výsledky pro tři hry, které můžete vidět na infografice níže. V následujících týdnech by se ale údajně změny stojící za těmito zlepšeními měly dostat i dalším hrám, takže by efekt mohl být obecnější.

Aktuální ovladač by podle AMD měl zkrátit dobu odezvy v Overwatch (rozlišení 2560 × 1440, detaily Ultra) ze 41,2 ms na 39,5 ms a v DOTA 2 (rozlišení 4K, detaily Ultra) z 51,2 ms na 47,2 ms. Jde sice jen o jednotky milisekund, ale je třeba pamatovat, že značná část této odezvy není eliminovatelná a ve vykreslovací a zobrazovací pipeline bude vždy. Drobné redukce jako toto jsou tedy docela významné, zvlášť když výchozí čísla nejsou nějak vysoká (u her, kde jsou vyšší, by pochopitelně bylo snazší přebytečné sádlo shodit). Ovšem asi by bylo zajímavé vědět, zda se redukce dostavila i na nižších rozlišeních jako na Full HD.

amd-resx-infografika-ovladace-18-3-1Pokud jde o zlepšení plynulosti, to je měřené časem, který zabere vykreslení nejdéle trvajících snímků – přičemž čím je toto číslo nižší, tím lépe. Dlouho vykreslovaný snímek totiž znamená propad FPS na nízkou hodnotu a cuknutí. Pro DOTA 2 by nové ovladače měly vykreslování těchto „nejhorších snímků“ zrychlit o 7 % (z 13,2 ms na 12,3 ms), v Overwatch o 2 % (z 11,9 ms na 11,7 ms) a v PUBG o 9 % (21,1 ms na 19,2 ms). PUBG bylo v těchto testech provozováno na rozlišení 1920 × 1080 bodů. Mimochodem, všechny tyto výsledky jsou ze stejného PC s Radeonem RX 580 8GB, procesorem Core i7-7700K a 16 GB paměti DDR4 na 3000 MHz. Latence AMD měří vysokorychlostní kamerou pomocí upravené myši, díky které lze odečíst prodlevu mezi kliknutím a reakcí obrazu.

Optimalizace i přímo uvnitř her

Zajímavá zde ale je hlavně druhá část této iniciativy. Projekt ReSX nespočívá jen v ladění ovladačů, čímž se AMD zabývalo už předtím. Optimalizace by měl přinést i přímo do samotných her, kde mohou být pro zkrácení prodlev, zlepšení plynulosti nebo i obecného výkonu další příležitosti. AMD má s vývojáři her na ladění jejich kódu přímo spolupracovat. Může to být skrze konzultace nebo tím, že AMD pomůže vylepšit kód hry nebo enginu. Kromě toho ale firma má vyčlenit i programátory/inženýry, kteří budou firmám vyvíjejícím významné hry přímo fyzicky k dispozici, aby na výkonu hry pracovali na místě. Jinými slovy, firma bude půjčovat programátory.

Podobnou pomoc s vývojem poskytuje i Nvidia (plus jsou zde samozřejmě knihovny jako GameWorks). To, že AMD bude také takto asistovat, tak do jisté míry jen trochu narovná situaci. Asi nezbývá než doufat, že v případě obou firem nebudou tyto spolupráce s tvůrci způsobem jak vedle optimalizace kódu pro své vlastní karty sabotovat výkon na grafikách konkurence…

Byl pro vás článek přínosný?