Hlavní navigace

Projekt Taara: Google v Africe vyzkoušel laserovou 20Gb/s internetovou přípojku

16. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Alphabet
Google úspěšně otestoval laserovou přípojku o rychlosti 20 Gb/s. Po zrušeném projektu balónového internetu Loon se nyní soustředí na jiné způsoby, jak dostat internet mimo civilizaci do tzv. rurálních oblastí, kam běžné sítě nedosahují.

Inženýři z Alphabetu zprovoznili přípojku pomocí laserové technologie na vzdálenost 5 kilometrů. Konkrétně v Africe přes řeku Kongo mezi městy Brazzaville a Kinshasa. Cílem je dosáhnout rychlostí podobných optickému vláknu do oblastí, kde by vybudování infrastruktury nedávalo ekonomický smysl. Optický kabel by totiž musel vést po břehu v délce 400 kilometrů.

Natáhnout kabely na sloupy…
Natáhnout kabely na sloupy…

Některé optické technologie využil Alphabet právě ze zrušeného Loonu. Ten měl poskytovat připojení pomocí stratosférických balónů. Projekt Taara byl zapojený po 20 dnů a vykazoval dostupnost signálu po 99,9 % času.

Laserová technologie z projektu Loon
Laserová technologie z projektu Loon

Laserový systém je vybaven technologií, kdy se umí sám přenastavit podle výkyvů počasí. Buď zesílit výkon laseru nebo upravit náklon paraboly. Přesnost je prý srovnatelná, jako když trefíte pěticentimetrový cíl z desetikilometrové vzdálenosti. Během provozu došlo k přenosu 700 TB dat.

Google project Taara 2 Google project Taara (zdroj: Alphabet)

zdroj: AlphabetTechpowerup

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.