Hlavní navigace

Proměna Visty na Windows 7

11. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úpravy vzhledu stávajících systémů na jejich novější verze jsou mezi uživateli velice populární. Naše anketa potvrzuje, že úpravy standardního vzhledu systému nejsou tak cizí ani vám, čtenářům ExtraWindows.cz. Pokud jste fanoušky nových technologií, mám pro vás několik tipů na změnu vzhledu Windows Vista tak, aby se systém tvářil jako připravované Windows 7.

Pro srovnání, zde je snímek výchozího vzhledu Windows Vista s jednou z tapet, které v tomto systému najdete.

Bootovací obrazovka

První částí Windows, se kterou se setkáte, je bootovací (spouštěcí) obrazovka. Tu standardní z Windows Vista můžete nahradit novou, kterou stáhnete z tohoto odkazu. Ze staženého balíčku vykopírujte soubor winload.exe.mui, který umístíte do složky %windir%\System32\cs-CZ, kde přepíšete soubor původní. Okno s touto složkou zobrazíte velice rychle po stisku Win-R a zadání názvu složky.

Windows Vista si tento soubor chrání, před tím, než jej budete moci přejmenovat (pro zálohu) nebo přepsat, vytvořte si soubor s příponou .REG a tímto obsahem:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas]

@="Převzít oprávnění"

"NoWorkingDirectory"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas\command]

@="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" && icacls \"%1\" /grant administrators:F"

"IsolatedCommand"="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" && icacls \"%1\" /grant administrators:F"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas]

@="Take Ownership"

"NoWorkingDirectory"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas\command]

@="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"

"IsolatedCommand"="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"

Soubor REG spusťte, čímž vložíte uvedené záznamy do registru. Nyní na soubor winload.exe.mui klepněte pravým tlačítkem myši a spusťte funkci Převzít oprávnění. Po této akci vám Vista dovolí soubor přejmenovat. Nyní sem konečně můžete nakopírovat nový soubor ze staženého balíčku.

Klávesovou zkratkou Win-R a příkazem msconfig spusťte Nástroj pro konfiguraci systému, přepněte se na záložku Spuštění počítače a zapněte volbu Spuštění bez grafického rozhraní.

Potvrďte tlačítkem OK a systém restartujte. Nová bootovací obrazovka by se již měla objevit:

Přihlašovací obrazovka

Hned po spuštění vás čeká přihlašovací obrazovka. I tu můžete upravit do nového vzhledu ve stylu Windows 7. Zde je odkaz pro stažení. Balíček obsahuje program LogonStudio Vista, který si nainstalujte. K jeho spuštění budete potřebovat oprávnění administrátora, spusťte jej tedy ručně, nikoli automaticky po dokončení instalace.

Ze staženého balíčku dále rozbalte soubor Windows7.logonvista, který pak do programu načtěte tlačítkem Load. Tapetu v programu označte a stiskněte tlačítko Apply.

Ihned poté bude počítač uzamčen (totéž docílíte klávesovou zkratkou Win-L) a zobrazí se přihlašovací obrazovka - nyní již v novém grafickém kabátku.

Tapeta na plochu

Úprava tapety na pozadí plochy je poměrně snadná záležitost. Balíček s tapetami ve stylu Windows 7 si můžete stáhnout odsud. Obsahuje několik obrázků s logem a bez loga Windows 7 pro různá rozlišení obrazovky. Uložte je do počítače a tapetu nastavte tak, že na obrázek klepnete pravým tlačítkem a použijete funkci Nastavit jako tapetu plochy.

Ikonky na liště

Jak jistě víte, Windows 7 bude mít trochu upravenou lištu úloh. Viz článek Windows 7: potvrzené novinky, galerie s komentáři. Spuštěné programy budou na liště reprezentovány ikonkami, místo tlačítky s popiskem. Nad ikonkami pak budou náhledy oken. Podobného chování docílíte i ve Windows Vista, a to tím, že spustíte editor registru (Win-R, regedit) a přejdete do větve HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics. Klepnutím pravým tlačítkem vytvořte novou řetězcovou hodnotu MinWidth a nastavte ji na -255.

Změna se projeví hned po restartu. Aby byla úprava realističtější, doporučuji vypnout panel Snadného spuštění, a to přes kontextovou nabídku lišty úloh. Výsledek by měl vypadat podobně jako na tomto obrázku:

Téma vzhledu

Poslední úpravou vzhledu Windows Vista a jeho přizpůsobení na Windows 7, je změna tématu. Stáhněte si potřebný balíček. Protože jde o neoficiální téma vzhledu, zřejmě se vám hodí krátký návod pro odblokování Windows Vista tak, aby toto i všechna ostatní neoficiální témata vzhledu podporovala.

Z adresy www.withinwindows.com/uxtheme-patches si stáhněte patch pro konkrétní verzi svého operačního systému. V balíčku jsou tři soubory, které nakopírujete do složky %windir%/System32. Postupujte stejným způsobem, jako u instalace bootovací obrazovky. Jinými slovy před přepsáním souborů je nutné převzít jejich vlastnictví a těm původním změnit název. Systém přepsání nedovolí. Po nakopírování nových souborů počítač restartujte.

Nyní rozbalte balíček s tématem vzhledu a zkopírujte soubor do složky %windir%\Resources\Themes. Po spuštění souboru se objeví okno s nastavením tématu, přičemž nově instalované téma se objeví v nabídce. Stačí jej pouze aktivovat.

Zálohujte!

Vzhledem k tomu, že k úpravám zmíněným v tomto článku musíte provést docela velké zásahy do souborů samotného systému, měli byste se do nich pustit jen v případě, že počítáte s případným rizikem toho, že si můžete svůj systém poškodit. Pokud se budete držet návodu, stát by se to nemělo, všechny úpravy jsme samozřejmě důkladně otestovali. Doporučuji vám provést také kompletní zálohu systému, nebo alespoň všech důležitých dat a nastavení. Před přepsáním souborů si nezapomeňte ty původní někam zkopírovat.

Článek byl inspirován tímto na Life Rocks.

Byl pro vás článek přínosný?