Hlavní navigace

Prototyp dvoujádrového VIA Nano otestován

4. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak dlouho už VIA slibuje dvoujádrovou variantu svého procesoru Nano? Raději ani nepočítáme. Konečně ale tchajwanská společnost představila alespoň funkční prototyp. Server bit-tech.net jej dokonce dostal k otestování.

Dvoujádrové VIA Nano má být vyráběno 40nm postupem u TSMC, ale tyto čipy ještě VIA nemá, na testovací platformě je osazen čip vyrobený 65nm technologií. Pro vytvoření dvoujádra zvolila VIA osvědčený, zato zastaralý a překonaný způsob à la Pentium D: dvě nezávislá jádra jsou propojena pouze prostřednictvím sběrnice (VIA V4), ta v tomto případě běží na 800 MHz.

Ve skutečnosti se jedná o dva slepené procesory Nano L3050, které disponují 1 MB L2 cache a podporují instrukce SSE 4.1 a hardwarovou virtualizaci. Takt procesoru je 1,8 GHz, přičemž výkon je asi o 10 % nižší oproti Core 2 Duo SU3700 (1,3 GHz). Finální verze vyrobené 40nm procesem mají mít TDP 25 wattů, bit-tech.net má ale pochybnosti, jak se se dvěma jádry vypořádají úsporné technologie. Je tedy možné, že spotřeba v nečinnosti oproti single-core variantě vzroste více, než by se slušelo a patřilo.

Testovací platforma je osazena severním můstkem VIA VN1000, který obsahuje zatím nejlepší integrované grafické jádro z dílen S3 Graphics – Chrome 520 s 32 shadery. Výkon je na poměry IGP dobrý, použitelnost ale sráží nedoladěné ovladače. V praxi se nejspíše s dvoujádrovým Nanem setkáme i na základních deskách se staršími čipsety, neboť procesor je kompatibilní s jednojádrovou verzí – jak pinově, tak co do dimenzování napájecích obvodů.

VIA tvrdí, že dual-core Nano bude na trhu počátkem roku 2011, ale přiznejme si, že dodržování termínů není zrovna silnou stránkou této firmy.

Zdroj: bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?