Hlavní navigace

Průvodce po Windows 8: konečně integrovaná čtečka dokumentů v PDF

19. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Léta jsme do Windows museli dodatečně instalovat čtečku dokumentů v PDF od třetí strany. Existuje mnoho formátů, s nimiž si samotná Windows neporadí, krom jiných jde o multimediální formáty nebo o dokumenty. Právě PDF se natolik rozšířilo, že se ho Microsoft rozhodl přestat ignorovat. Lepší pozdě než nikdy, že? Po rocích patálií s často zastaralými a nezabezpečenými instalacemi budeme mít příslušnou čtečku v systému. Jednak se tedy nebudeme muset nutně po žádné shánět, jednak budeme spát klidněji, protože se už nebude stávat, že by nezkušení uživatelé používali děravý a klidně několik let starý Adobe Reader.

Novinka opět není desktopová, Microsoft vytvořil aplikaci s prostým názvem Windows Reader pro Metro. Podobně jako u hudby nebo videa platí, že když poklepáte na pédéefko v Průzkumníku, dokument se neotevře v žádné desktopové aplikaci. Budete pěkně přesměrováni do Metra, v tomto případě do aplikace Windows Reader. Samozřejmě, že výchozí konfiguraci můžete změnit, popsaný stav není vytesaný do kamene. Protože jde o výchozí řešení, lze předpokládat, že se s ním velká většina uživatelů spokojí. Ostatně, proč ne.

 

Když pomineme to setsakramentské přeskakování mezi desktopem a Metrem, nemáme proti tomuto dílku jako takovému větší výhrady, ba právě naopak. Vývojáři kráčejí směrem, který nové dotykové prostředí udává. Aplikace je tudíž jednoduchost sama. Dokument zaujímá veškerý prostor, možná si všimnete posuvníku nebo šipek pro přecházení mezi stránkami, ty jsou ale provedené velice decentně. V důsledku vás od prohlížení nemá co rušit, což opět potvrzuje, že na konzumaci obsahu – a to především na tabletech – budou Windows 8 vynikající.

Režimy prohlížení

Když si tedy nějaký ten dokument otevřete, nic vám sice na první pohled nepřekáží, musíte vědět, kam sáhnout. Jako vždy můžete klepnutím pravým tlačítkem myši vyvolat spodní nástrojovou lištu. Ta skrývá především několik různých režimů prohlížení. Buď se vám na obrazovku vměstná jediná stránka, přecházet pak můžete třeba pomocí tlačítek na obrazovce. Pokud zvolíte režim Continuous, stránky na sebe budou navazovat, takže se můžete posunovat stále směrem dolů, až dojdete na samý konec dokumentu (ideální režim pro dotykový displej).

Pokud vám vyhovují dvě stránky vedle sebe, i toho lze dosáhnout. Microsoft se tedy soustředí na konzumaci obsahu. A při prohlížení je důležité zvolit si režim, který nám vyhovuje. Již v této ukázce redmondští plní všechny základní podmínky, jak by mělo prohlížení pédéefek vypadat.

Přiblížení, oddálení a rotace

Docela pěkně vývojáři vyřešili lupu. Přiblížit se můžete, kam až potřebujete. Když zvolíte opačný postup, budete se oddalovat a oddalovat, až z oné konkrétní stránky plynule přejdete na přehled všech stránek v dokumentu. Stačí málo a máte před sebou náhledy na všechny stránky, mezi nimiž se lze snadno navigovat.

Oddálení je také jediným způsobem, jak se dostat na nějaký přehled obsahu dokumentu. Kdybyste přemýšleli, jak na to, jde to stisknutím klávesy Ctrl a použitím kolečka myši.

Trochu se tu schovává rotování. Bohužel si nemůžete vybrat směr, po každém klepnutí se dokument natočí o 90° proti směru hodinových ručiček. Je to nešikovné, abyste se vrátili do původní polohy, budete muset chvíli klikat. Toto snad ještě Microsoft upraví. Na tabletu bude patrně rotace o mnoho příjemnější, jenže na počítači kvůli tomu musíte trápit myš.

 

Zvýrazňování textu, poznámky a vyhledávání

Ačkoli byste to možná od podobně jednoduché aplikace pro Metro nečekali, obsahuje také možnost daný text v dokumentu označit a kopírovat. Důležité pasáže můžete trvale zvýraznit, dokonce k nim můžete přidat poznámku. Klepnutím ji zobrazíte, jinak se schovává. Od obyčejného zvýraznění se bohužel neliší ani liší barevně. Budete tak mít problém ji mezi čistě vyznačeným textem najít. Barevné rozlišení poznámky a běžného zvýraznění by dle mého neuškodilo.

Dokument můžete i s poznámkami a zvýrazněními uložit, takže si pak i na jiném počítači můžete své dílo prohlédnout v celé kráse:

Když pomineme to, že Windows Reader zobrazí alespoň ty úplně nejzákladnější údaje o daném dokumentu (bez toho by se asi žádná čtečka neobešla), nachystal si na nás Microsoft ještě přehledné hledání. To patří k často využívaným funkcím, takže jistě rádi uslyšíte, že jej vývojáři docela promakali. Nejde o obyčejné označení hledaného výrazu. Když si rozbalíte nabídku s výsledky (Results), ukáže se vám náhled na onu část dokumentu, kde se hledané slovo či slova nachází. A k tomu se pokaždé dozvíte, na které straně to vlastně je.

To je zhruba všechno, co Windows Reader nabízí. Uznávám, že v mnoha ohledech překvapil, i vzhledem ke stavu některých jiných nedodělaných aplikací, které máme ve Windows 8 k dispozici. Ve finále přitom můžeme očekávat výrazná zlepšení. Samotný fakt, že hned po instalaci budeme moct v Osmičkách prohlížet soubory PDF, v nás vyvolává pocit uspokojení. A první dojmy z ukázky Windows Readeru náš pocit prohlubují. Takovou jednoduchou čtečku PDF Windows potřebovala jako sůl.

Dialog pro uložení souboru Dokument otevřete z aplikace Windows reader, nabízí i průzkumníka aplikace si pamatuje poslední otevřené položky

Soubory ze SkyDrive

Jako dodatek vezměme otevírání souborů. Pokud vás čistě ze zvědavosti zajímá, jestli se dají dokumenty otevírat přímo ze čtečky, odpovědět musíme kladně. Reader jednak obsahuje přehled naposledy otevřených kousků, jednak disponuje vlastním „Průzkumníkem“. Krásně tak ukazuje, jak by mohl vypadat Průzkumník pro Metro. Tato myšlenka není nereálná, soubory a složky se zde zobrazují v dlaždicovém provedení, můžete se nimi úplně normálně navigovat. Ani tentokrát Microsoft nezapomněl na cloud, kromě lokálních úložišť můžete procházet jednotkou SkyDrive.

Otevřít můžete dokonce soubory ze SkyDrive Otevřít můžete dokonce soubory ze SkyDrive 

Byl pro vás článek přínosný?