Hlavní navigace

Průvodce po Windows 8: oživí Mail znovu e-mailovou komunikaci?

7. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

E-mail je ve světě počítačů jedním z nejstarších komunikačních kanálů, stále se celkem drží, i když především mladí podle mnohých studií dávají přednost sociálním sítím. Takový Facebook dokáže zastoupit e-mail, nabízí přitom i chat, tedy komunikaci v reálném čase. Osobně jsem toho názoru, že tradiční forma elektronické komunikace vděčí mnohé společnosti Google, jehož Gmail byl ve spoustě ohledech revoluční a dokázal opět na plné obrátky rozhýbat konkurenci ve zrezavělém prostředí. Google přinesl do e-mailu mj. chat, čímž opět skloubil prvek tak důležitý v sociálních sítích. Naše schránky se postupně začaly transformovat na něco mnohem víc.

Google předvedl parádní a interaktivní prostředí, které využívalo schopností moderních prohlížečů. Jestliže jsme ale v minulých letech od klasických počítačových klientů upouštěli, právě díky promakanému webovému prostředí, nyní se k nim vracíme. Klienty jsou doménou především chytrých telefonů, kde nám jedině e-mailový klient dovolí využít vlastností specifických pro danou platformu. Pokud to s elektronickými dopisy myslíte aspoň trochu vážně, těžko budete příchozí zprávy číst v prohlížeči. Kdepak, budete využívat toho, že vám program nabídne notifikace a pěkně přizpůsobí tělo zprávy dané obrazovce.

 

A jak si opět zvykáme používat e-mailové klienty v mobilních telefonech (a tabletech, přirozeně), existuje jistá šance, že se s chystanými Windows opět naučíme používat klienta na osobních počítačích. V Metru jeden takový prográmek bude. Aplikace nazvaná jednoduše Mail patří k nástupnickým programům sady Windows Live Essentials. Ta v desktopové variantě možná úplně skončí, jistě to stále nevíme. Rozhodně ale víme, že Windows 8 směřují veškerou svou energii do Metra, kde aplikace z Windows Live Essentials ožijí, byť v úplně nové formě.

Tip: Průvodce po Windows 8: soužití fotografií z cloudu a místního disku

E-mailový klient se momentálně nachází ve značně nedodělaném stavu, takže opět nemůžeme takto s předstihem hodnotit přespříliš pozitivně nebo negativně. Což ostatně platí o všech aplikacích, které jsme si v našem seriálu dosud představili.

Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaciMail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci

Oblíbíme si jednoduchého e-mailového klienta?

V současnosti tedy prográmku chybí funkce, o kterých si neděláme iluze, že bychom se jich nedočkali. Jeho aktuální podoba ale slouží jako pěkný nástin toho, co od konečné podoby Mail můžeme očekávat. Pokud máte jedinou schránku, během několika okamžiků ji s klientem propojíte, žádné složitosti nečekejte. Kříž nastane, pokud aktivně využíváte schránek víc. Asi nejpalčivějším problémem současné ukázky Mail je nemožnost propojit dohromady více účtů. Přepínání mezi schránkami upřímně není nejpohodlnější, což by řešilo právě propojení více účtů do jediného výpisu. Windows Phone takovou funkci má.

 

Jak jsem již uvedl, tento prohřešek bude docela jistě napraven. Windows 8 by měla vyjít na podzim, takže vývojáři mají dost času na to, aby tuto a další funkce doplnili. Pakliže pominu neradostnou situaci při přepínání mezi jednotlivými e-mailovými schránkami, se prostinká aplikace používá velmi dobře. Jednoduchost, kterou do situace vnáší Metro, je zkrátka pozitivní zprávou nejen pro méně znalé uživatele. Jestliže může pro někoho webová podoba e-mailu představovat strašáka, protože zkrátka nabízí příliš mnoho „hejblátek“ a možností, Mail ve Windows 8 se soustředí na samotnou komunikaci.

  Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci   Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci

V podstatě se vrací zpátky ke kořenům, pokud se to tak dá říct. Po vzoru ostatních aplikací pro Metro nabízí prostý přehled zpráv ve velmi prostém provedení. Jeden sloupec je vyhrazen seznamu e-mailů, ve druhém se ukazuje obsah zpráv. Prozatím toto základní zobrazení doplňuje trojice tlačítek, s nimiž na daný e-mail odpovíte, smažete jej, případně se pustíte do psaní úplně nového elektronického dopisu. Potřebujete snad něco víc? Respektive, potřebuje běžný uživatel něco víc? Ano, hromadné přesuny přečtených zpráv zde také konat můžete.

 

Přílohy se nahrávají do SkyDrive

Při psaní vás alespoň neruší nechtěné prvky, k nimž asi nejčastěji patří reklama na webu. Tady nic nebliká, nic nevyskakuje. Momentálně nemůžete ani pořádně upravit výchozí podpis, opět jde ale na sto procent o dočasný zádrhel. Pokud něco již v této fázi funguje, je to přidávání příloh. Přestože používáte například Gmail, nikoli domácí Hotmail, klient Mail dovede využít SkyDrive v rámci účtu Microsoft Account, s nímž se k počítači přihlašujete. Pokud používáte lokální účet, máte smůlu. Využití cloudové jednotky SkyDrive jako odkladiště pro přílohy vám pomůže vyvarovat se statusu spamera. Velké soubory byste totiž skrze e-mail posílat vůbec neměli.

Pokud to běžně děláte, porušujete nepsaná pravidla e-mailové komunikace a příjemce vás patrně proklíná. Ostatně, většina poskytovatelů e-mailu přílohy limituje na dvacet třicet megabajtů, více obvykle skrze e-mail nepropašujete. A za toto omezení děkujeme. Přílohy řešené pomocí SkyDrive oceníme především na mobilním připojení. Co kdyby se vám na pozadí začala do telefonu stahovat zpráva o velikosti několika megabajtů? FUP by bylo záhy vyčerpané. Soubor se vám ze SkyDrive do úložiště v daném zařízení nestáhne automaticky, akci musíte vyvolat ručně. Je tedy hezké, že Microsoft skutečně své služby propojuje a nekončí jen u hromady řečí.

 

I když neposílali objemné přílohy, Mail se vám pokusí zavděčit především přehledností. Při psaní zprávy vás nic neruší, stále máte ale k ruce nabídku pokročilých funkcí. Skrývají se zde tlačítka pro formátování textu. Ani o formátování a smajlíky v jednoduchém klientu tudíž nepřijdete. Mail pro Windows 8 ve výchozím stavu schovává políčko pro skrytou kopii. Opět se tedy zbavuje všech prvků, které běžně nepoužíváme. Funkci ale přirozeně nabízí, jen ji schovává. Když už ji náhodou budete potřebovat, jednoduše ji vyvoláte z pokročilé nabídky.

Mail má potenciál oživit e-mail(ové klienty)

Kdepak, Mail momentálně není dokonalý, přinejmenším v mých očích jde ale o aplikaci se skutečně velkým potenciálem. Pokud Microsoft odladí všechny problémy a chybějící základní prvky, bude e-mailový klient nové generace sloužit svému účelu. Nebude zdržovat, naopak nám umožní veškerou e-mailovou komunikaci vyřídit co možná nejrychleji. V kombinaci se zabudovanými notifikacemi a živou dlaždicí může najednou e-mail opět zaznamenat nárůst obliby. Nyní si většina uživatelů na počítači otevírá svou schránku v prohlížeči. Ve chvíli, kdy si ale e-mail ve Windows 8 nastaví (a že to není složitý proces, ba právě naopak), funguje autonomně na pozadí.

Díky tomu, že se vám pak e-mail – mj. prostřednictvím živé dlaždice – nenápadně vnucuje, si na něj velmi rychle zvyknete. Už to není jen služba, kterou jedenkrát týdně navštívíte v prohlížeči. Naopak je to velmi snadno dostupný prostředek, který slouží k rychle komunikaci. A to je kritické. E-mail se ve Windows 8 bezesporu řadí k základním pilířům komunikace. Aplikace Mail může navíc znovu nastolit vládu e-mailových klientů, kromě toho, že možná v mnoha lidech vzbudí zájem a tento druh elektronického spojení.

Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci Mail možná znovu oživí e-mailovou komunikaci

Byl pro vás článek přínosný?