Hlavní navigace

První 18TB pevný disk jde do prodeje. Model WD Gold WD181KRYZ by měl být bez SMR

23. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Western Digital
Kapacita, kterou můžete v pořídit v jediném disku pro PC nebo NAS, teď stoupla na 18 TB. Běžná SSD jsou teprve na 8TB, ale s cenou za gigabajt 5× horší...

Běžná SSD se teď dostávají na kapacitu 8 TB, byť za vysoké ceny. V mechanických pevných discích takové velké pokroky nejsou, místo zdvojnásobování kapacit poskakují vždy jen o kousek. Pokud mi něco neuniklo, byla dosud nejvyšší kapacita HDD dostupná normálně v obchodech 16 TB, ale to se teď konečně změnilo. Western Digital totiž teď začíná prodávat první 18TB pevný disk.

První HDD osmnáctka přichází v řadě disků WD Gold, přesné označení disku je WD181KRYZ. Zlatá barevná řada je oficiálně určená pro Enterprise úlohy a je certifikována pro provoz 24/7. Ale měla by se prodávat i volně, takže až na případné cenové přirážky bude dosažitelná i pro běžný lid. Rozhraní je klasicky SATA, takže použití v PC nebo domácím NAS nic nebrání.

Problém by asi mohla být vyšší hlučnost kvůli tomu, že nejde o primárně spotřebitelské zařízení, WD uvádí hluk 20 dB v nečinnosti (plotny se točí, hlavy stojí), ale 36 dB při čtení/zápisu a pohybujících se hlavách (respektive jejich vystavovacích mechanismech). Spotřeba je však díky héliu jen 6 W při aktivitě a 5,5 W v nečinnosti.

HDD Western Digital Gold Pevný disk WD Gold (Zdroj: Western Digital)

Jde o klasické velké 3,5" HDD s rychlostí rotace 7200 otáček za minutu a héliovou náplní, která se už stala u vysokokapacitních modelů normou. V kontextu nedávných kontroverzí s SMR vás asi potěší, že toto HDD by nemělo používat šindelový záznam a na plotny zapisuje konvenčně a tedy bez komplikací pro výkon, i když to ještě není definitivně potvrzené přímo z oficiálních specifikací výrobce.

Tip: Co je SMR či Shingled Magnetic Recording u pevných disků? Jak funguje a je to problém?

S velkou kapacitou jde ruku v ruce vysoká cena, ale naštěstí ne tak vysoká, jako u SSD. První prodejci tento 18TB model nabízejí za 650 eur, což je teď 17 300 Kč. Za podobnou cenu už disk začínají v katalozích ukazovat i první české eshopy. Záruka je pětiletá.

Není to zas tak špatné. Zatímco QLC Samsung SSD 870 QVO s kapacitou 8TB má stát téměř 40 tisíc (1500 euro). S touto cenou za gigabajt by hypotetický 8TB model HDD stál asi 7700 Kč, jednotková cena za místo je tedy pořád asi pětinová. Pravda, při o dost větší velikosti zařízení, potenciálně nižší spolehlivosti kvůli mechanickým částem a se slyšitelným provozem, zatímco SSD jsou nehlučná.

Vedle 18TB modelu se také začal prodávat 16TB model stejné řady (WD161KRYZ). Ten by taktéž měl být nový, datasheety na webu WD totiž doteď uváděly maximálně 14TB verze.

Zdroj: ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?