Hlavní navigace

První Mac s procesorem ARM: navzdory NDA unikly fotky a testy, slušný výkon x86 emulace

2. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Macrumors
První Mac s procesorem ARM už se dostal k vývojářům. Apple ho jen půjčuje, nesmí se rozebrat a benchmarky jsou zakázané, ale něco o výkonu přece jenom prosáklo.

Minulý týden Apple s velkou slávou potvrdil přechod počítačů s MacOS na procesory vlastní výroby s instrukční sadou ARM. Zatímco operační systém firma překlopí na novou architekturu sama, množství softwaru od externích vývojářů se samo nepřepíše a proto pro přípravu Apple vyrobil pilotní hardware – Mac Mini poháněný procesorem Apple A12Z z aktuálního iPadu Pro.

Tato zajímavá mašinka nazvaná Developer Transition Kit se bohužel nebude volně prodávat – dokonce by zřejmě měla být jen půjčená a Apple ji bude chtít za jeden rok zpět (ačkoli za připuštění stejně musíte zaplatit 500 $).

Stroj se už začal dostávat k vývojářům, kteří se dostali do programu Applu, takže se můžeme podívat na fotky a specifikace. Zápůjčka je bohužel pod NDA, které zakazuje publikování benchmarků nebo i rozmontování šasi (i jakékoli focení či natáčení, bez dovolení nesmíte počítač ani nakreslit nebo popisovat svoje dojmy), ale našli se odvážlivci, kteří nějaká výkonnostní čísla prozradili, takže máme i první nástřel toho, jak dobře by ARM Macy mohly běhat.

Apple Developer Transition Kit pro přechod na ARM

Vývojářský kit je mini-desktopek (ovšem třeba oproti NUCům má napájecí zdroj uvnitř) o rozměru 19,7 × 19,7 × 3,6 cm. Jak už bylo řečeno, není bohužel vidět dovnitř, takže nevíme, zda je tam procesor A12Z v úplně klasické tabletové podobě. Mohl by teoreticky mít například jinak provedenou operační paměť – ta totiž skýtá na poměry zařízení s iOS štědrou kapacitu 16 GB. Také by bylo pěkné vidět, zda jsou případně použité nějaké přídavné řadiče či rozbočovače PCIe (pro instalované 512GB SSD) a USB.

Apple Developer Transition Kit s procesorem A12Z Apple Developer Transition Kit s procesorem A12Z (Zdroj: Hexus)

Počítač má klasický gigabitový Ethernet (RJ-45) pro připojení k síti (ale použít lze i interní Wi-Fi 5) a HDMI 2.0 pro připojení monitoru. Zařízení vyvádí čtyři porty USB – dvě klasická velká áčka a dvojí USB-C. Ta nepodporují Thunderbolt 3, jde čistě o USB.

Bude jinak zajímavé vidět, jak Apple Thunderbolt 3 vyřeší. Firma by mohla prostě přeskočit na standardizované USB4 a místo řadičů Intelu implementovat vlastní. Ale pak by možná nemusely na nových počítačích fungovat původní periférie. Na druhou stranu, to už se stalo při přechodu mezi Thunderboltem 2 a nekompatibilním Thunderboltem 3 a Apple si z toho těžkou hlavu nedělal.

Apple Developer Transition Kit s procesorem A12Z iDownload Blog Apple Developer Transition Kit s procesorem A12Z (Zdroj: iDownload Blog)

Aktivní či pasivní chlazení?

Není bohužel známo, jaké má procesor TDP, ba ani zda je Developer Transition Kit aktivně chlazený. Šasi Mac Mini s počítá s chladičem notebookového stylu s radiálním ventilátorem a na fotkách je vidět podlouhlý výdech chlazení (pod porty). Ale zda je zevnitř slyšet ventilátor nebo cítit vyfukování vzduchu, kupodivu nikdo neuvádí (že by to bylo explicitně zakázané v NDA?). Ostatně i samo publikování fotek a videí na Twitteru zdá se Apple potlačuje.

Měření výkonu (respektive publikování) mají dočasní držitelé těchto zařízení sice zapovězené, ale vypadá to, že někteří hněv Applu riskovali, a únik výkonu se objevil. Neznámí vývojáři nahráli výsledek pro Desktop Transition kit do databáze benchmarku Geekbench.

Podle těchto záznamů má v tomto zařízení procesor A12Z frekvenci 2,4–2,5 GHz (pokud detekce funguje správně). Přímo výpis uvádí sice jen 2,40 GHz, ale podle metadat CPU běželo během testů na taktu okolo 2470 až 2480 MHz, tedy trošku výš. Toto by možná mohlo být turbo. Zajímavé je, že Geekbench ukazuje jenom čtyři vlákna/jádra, jako by systém měl zapnutá jen velká jádra Vortex a ne malá jádra Tempest. Normálně je SoC Apple A12Z 4+4 big-little osmijádro.

Prezentace k přechodu počítačů Apple Mac z procesorů Intel na ARM Zdroj AnandTech 21 Specifikace vývojářského kitu v prezentaci z WWDC (Zdroj: AnandTech)

 

Skóre v Geekbench není na emulaci špatné

V Geekbench 5.2 na MacOS 11 měl systém skóre 833 bodů v jednovláknovém a 2582 ve vícevláknovém testu. Pro srovnání, Core Intel i9-9900K pod MacOS dosahuje až 1400 bodů jednojádrově a 9500 bodů vícevláknově (podle toho, který výsledek berete, Geekbench bohužel má dost velký rozptyl).

Benchmark Developer Transition Kitu v Geekbench 5 Steve Troughton Smith Benchmark Developer Transition Kitu v Geekbench 5 (Zdroj: Steve Troughton-Smith/Twitter)

V Geekbench 4.4.1 pak zřejmě také tento pilotní ARM Mac dosáhl 3879 bodů jednojádrově a 11 384 bodů vícevláknově. Pokud to opět srovnáme s Core i9-9900K pod MacOS, naleznete výsledky dosahující 6050 až 6500 bodů jednovláknově a 34 000 až 38 000 bodů vícevláknově.

Benchmark Developer Transition Kitu v Geekbench 4 Steve Troughton Smith Benchmark Developer Transition Kitu v Geekbench 4 (Zdroj: Pierre Dandumont (Twitter))

Na první pohled je tedy A12Z o dost pomalejší, ale ve skutečnosti je to výsledek dost slušný, protože Geekbench běžel v emulaci – spuštěná byla x86-64 verze pro MacOS v překladu přes vrstvu Rosetta 2. Pak je jasné, že musí nastat nějaký propad výkonu. A při zvážení, že frekvence procesoru od Applu byla jen 2,5 GHz, byl vlastně předveden dost pěkný výkon. Nativně dosahuje A12Z ve verzi Geekbench 5 pro iOS (což není asi plně srovnatelné) vyššího skóre – výsledek zde pod emulací je údajně asi o 25 % horší.

Galerie: Apple Developer Transition Kit s procesorem A12Z, fotky, testy výkonu

Pokud by cena emulace byla jen 25 % výkonu proti nativnímu kódu, byl by překlad vlastně velmi efektivní. Ovšem nevíme, zda je to tak jednoduché. Geekbench by totiž pro některé operace snad totiž měl používat knihovny přítomné na počítači, takže ač jde o x86 program, může část úloh ve skutečnosti běžet nativně díky těmto externím knihovnám. Kromě toho také bývají mezi platformami rozdíly ve výkonu (právě kvůli rozdílným externím knihovnám, ale i dalším věcem), což do srovnání vnáší další nepřesnost.

Benchmarky Developer Transition Kitu v Geekbench Toms Hardware Benchmarky Developer Transition Kitu v Geekbench (Zdroj: Tom's Hardware)

Pamatujte také na to, že v počítačích, které půjdou reálně do prodeje, budou už nasazené novější procesory, dost možná už na 5nm procesu. Výkon by se tedy ještě měl zlepšit. Zatím tato číslo pochopitelně berte s rezervou, protože není ověřeno, zda třeba nejsou něčím uměle zpomalená (debugovací symboly zakompilované v kódu) a je to jen jeden benchmark, jenž není příliš výpočetně náročný.

Zdroje: Steve Troughton-Smith (Twitter), Pierre Dandumont (Twitter), Hexus, Geekbench, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?