Hlavní navigace

První deska platformy AMD B550 s PCIe 4.0 na fotce. Vydání se snad už blíží

11. 3. 2020

Sdílet

Kvůli koronaviru už bylo všechno možné zrušeno nebo odloženo, ale vypadá to, že alespoň desky pro procesory Ryzen 3000 s novými čipsety B550 by mezi tím být nemusely – ostatně dost opožděné jsou beztak. Ven se teď dostala první základní deska postavená na tomto čipsetu i s fotografiemi a dá se čekat, že prodej by mohl odstartovat dejme tomu do dvou měsíců.

Fotky této desky vypustil web VideoCardz a je na nich deska Soyo B550M, respektive součástí názvu jsou ještě nějaké neidentifikované čínské znaky – jde totiž evidentně o model určený pro čínský trh. Tato značka desek by měla patřit pod stejnou firmu jako Maxsun, která vyrábí grafické karty (také jen pro Čínu). Před dvěma dekádami se nicméně desky Soyo (například pro Pentia III) daly koupit i u nás, ovšem toto jméno se pak odmlčelo. Je možné, že současný vlastník například odkoupil značku po nějakém zbytku původní firmy, ale teď Soyo můžete po Colorfulu, Onda a zřejmě i dalších brát jako další případ, kdy má komunistická Čína úplně vlastní oddělený trh (aby na něm za chvíli nebylo víc značek desek, než na tom západním…)

Deska od Soya je lowendová – napájecí kaskáda nemá moc (4+2) fází a možná postrádá chladič. Ovšem otvory pro něj jsou, je možné, že byl sundán jen pro focení, chybí i pasiv čipsetu, byť PCB má opět otvory pro uchycení. Určená je asi hlavně pro APU a Ryzeny 5 3500 a 3600. Na snímku bohužel není viditelný popis čipové sady, ale dle VideoCardz má skutečně jít o nový B550, nikoliv o OEM produkt B550A, což je ve skutečnosti přeznačený B450. Tato deska je úplně první, kterou s pravým B550 vidíme. Pouzdro čipu vypadá prakticky stejně jako to čipsetů A320 až X470, což dokládá, že jde opět o outsourcovaný čipset navržený a vyráběný pro AMD firmou ASMedia.

Soyo B550M deska VideoCardz Soyo B550M (Zdroj: VideoCardz)

Poskytnuté jsou dva sloty PCI Express ×16, ale ten druhý má zřejmě jenom čtyři linky, B550 nebude umět rozdělení na ×8/×8. Je škoda, že na desce není nikde popiska, která by se chlubila podporou PCI Expressu 4.0, takže které všechny sloty ho budou umět, bohužel zatím nevíme. Pravděpodobné je, že podporu má slot ×16 pro grafiku a první (zde je jen jeden) slot M.2, které jsou vyvedené z CPU. Zbytek vyvedený z čipsetu nejspíš dostane na PCIe 3.0, což je ovšem upgrade proti B450/X470.

Únik znamená, že vydání se blíží

Na této desce toho není moc dalšího k vidění a u nás se nikdy nebude prodávat. Pro nás je podstatné to, že snímek a jméno desky vůbec unikly, což se doposud nestalo. Od této chvíle totiž můžeme počítat s tím, že se produkt skutečně chystá na trh. Jména desek obvykle prosakují v několikaměsíčním předstihu, pokud zde máme i fotku, asi by to mohlo znamenat, že uvedení desek B550 obecně, tedy i od výrobců, jejichž díla se u nás koupit dají, je už relativně blízko. Podle našeho odhadu by mohlo v tuto chvíli být dejme tomu dva, možná tři měsíce vzdálené, takže by se začaly prodávat v květnu nebo červnu (máji/júni) – což sedí s některými předchozími zprávami. Tato modernější platforma pod Ryzeny 3000 (a eventuálně Ryzeny 4000) tedy možná bude k mání až po vydání konkurenčních desek a procesorů platformy LGA 1200 od Intelu.

Galerie: Čipová sada a platforma AMD X570 s PCIe 4.0: specifikace a prezentace

Byl pro vás článek přínosný?