Hlavní navigace

První deska pro Skylake se ukazuje. Socket LGA 1151 na fotkách

25. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skylake pro desktop se sice má v obchodech objevit až koncem léta (koncem srpna nebo v září), výrobci už ale musí chystat desky, neboť nová CPU Intelu budou používat novou patici LGA 1151 a také nové čipsety. Teď v únoru je možná ještě brzy, překvapivě se už ale první základovka pro procesory Skylake objevila. Web ComputerBase ji vyčmuchal na výstavě Embedded World 2015 a důkladně zdokumentoval na fotografiích – včetně nového socketu.

Původcem desky typu Thin Mini-ITX, kterou se můžete pokochat v galerii, je ASRock. Nejde nicméně tak docela o model pro PC, i když má k tomu všechny náležitosti. Výrobek s označením IMB-190 je totiž určený pro průmyslový segment a do zařízení typu embedded. Kromě samotného formátu s naplocho uloženými sloty SO-DIMM pro paměti a MiniPCI Express/mSATA o tom svědčí interní rozhraní LVDS a eDP pro obrazovky nebo výstupy COM. Kromě toho má ale deska rovnou trojici výstupů HDMI a dvojici gigabitových Ethernetů značky Intel.

Průmyslová deska ASRock IMB-190 pro procesory Skylake platformy LGA 1151 (Zdroj: ComputerBase)

Ačkoliv procesory Skylake by už měly podporovat i paměti DDR4, je tato deska vybavena pro použití s pamětí DDR3L s efektivním taktem do 1600 MHz. Leták bohužel neuvádí, co je osazeno za čipovou sadu, vzhledem k úrovni výbavy bych to ale hádal na lowendový H110. ComputerBase má rovněž pěkné fotky samotné LGA 1151. Socket sice vypadá prakticky identicky, po troše hledání na něm ale skutečně naleznete jeden kontakt navíc. Přibyl pokud se nepletu na vrchu sloupce nejvíce vpravo (při orientaci, kterou vidíte na fotkách, tedy se šrouby směrem vzhůru).

 

Kromě ASRocku už avizovala průmyslové desky pro Skylake také firma DFI, kterou asi někteří z vás ještě budou pamatovat i jako výrobce highendových desek pro herní PC (populární byla zejména řada Lanparty z doby Ahtlonů 64). K její provenienci se bohužel fotografie ukořistit nepodařilo, web ComputerBase ale získal alespoň roadmapu plánovaných desek. Jejich produkce má nicméně začít až za rok (v Q1 2016). DFI plánuje embedded desky pro Skylake s čipsety H110, Q170 a serverovým C236. Na stejnou dobu ale počítá také s deskami založenými na „next generation“ Atomu, tedy zřejmě čipech Cherry Trail, které už Intel údajně začal dodávat na trh.

Roadmapa průmyslových desek pro Skylake a Cherry Trail od firmy DFI (Zdroj: ComputerBase)
Roadmapa průmyslových desek pro Skylake a Cherry Trail od firmy DFI (Zdroj: ComputerBase)

Tento dokument potvrzuje, že desktopový Skylake se bude vyrábět s TDP 35–65 a 95 W a mobilní řada U bude nadále mít TDP 15 W. Zajímavé je, že také DFI počítá všude jen s pamětí DDR3L. Může to být vzhledem k předpokládané ceně, byť u desek plánovaných až na rok 2016 už by snad DDR4 mohla dávat smysl. V spotřebitelském a herním desktopu ale možná bude situace jiná a DDR4 se v něm coby garde pro čipy Skylake objeví.

 

Zdroje: ComputerBase, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?