Hlavní navigace

První desky s čipsetem AMD B550 ukázány. Parametry a fotky, ceny začnou na 3 tisících

12. 5. 2020

Sdílet

AMD ukázalo první fotografie desek s čispetem B550 a informace k nim. Jde o jeden model každé z pěti hlavních značek. Ceny nejlsevnějších začnou na 100 $.

Minulý týden AMD po dlouhém čekání vypustilo specifikace čipsetu B550, který přinese levnější desky platformy AM4 kompatibilní s PCI Expressem 4.0 a procesory architektury Zen 3. Začátek prodeje ovšem bude až 16. června a zatím nebyly konkrétní modely oznámeny. AMD ale publikovalo snímky některých modelů, díky čemuž se můžeme podívat na desky, které asi budou patřit k těm nejlepším kusům na platformě B550 (ale také to asi budou ty nejdražší, už konkurující nižším modelům X570).  

ASRock

Pokud to vezmeme podle abecedy, první ukázaný model je ASRock B550 Taichi. Má údajně 16fázové napájení (což je spíš highendové, ale samozřejmě záleží na tom, jaké VRM moduly/MOSFETy jsou použité). Procesor má pro napájení rovnou dva osmipinové konektory. Deska má mít zezadu backplate a zepředu zase po značné části PCB ozdobný kryt/chladič M.2 SSD. Tato deska má nejen Wi-Fi 6 (802.11ax), ale také 2,5Gb/s Ethernet. A také vývod pro připojení USB-C na čelo skříně.

ASRock B550 Taichi ASRock B550 Taichi

Deska má osm portů SATA, dva sloty PCIe 3.0 ×1 a tři sloty M.2, ale je dost otázka, co všechno z toho půjde osadit naráz, když má B550 konektivitu jen pro 10 portů SATA nebo linek PCIe 3.0 najednou (ASRock by teoreticky mohl využít přepínače, ale ty něco stojí).

Deska má rovnou tři vyztužené sloty PCIe ×16; na dvou by mělo být možné použít PCI Express 4.0 ×8/×8, třetí vypadá, že má elektricky jen čtyři linky (asi PCIe 3.0 ×4 z čipsetu). ASRock dokonce zřejmě zaplatil Nvidii bakšiš za podporu SLI (na PCB je logo), kterou zdá se ostatní desky nemají, nebo alespoň zatím nenesou logo. Tato deska by tak možná mohla být i vůbec nejdražší, nebo jednou z těch nejdražších.

Asus

Asus ROG StriX B550-E Gaming už má výkrm procesoru řešen jenom čtyřpinem a osmipinem (což udělali víceméně všichni kromě ASRocku Taichi). Sloty PCIe jsou stejně jako u ASRocku: dvakrát ×1, jednou dlouhý ×4, ovšem již nevyztužený a dva vyztužené sloty 4.0 podporující rozdělení ×8/×8. Zde ale logo podpory SLI není nikde vidět. Sloty M.2 jsou ale zřejmě jen dva a portů SATA jen šestka.

Deska má také výstup na přední port USB-C, audio SupremeFX (ALC1220), navíc debug displej. Kaskáda má údajně opět 16 fází a je přítomno jak Wi-Fi 6 (802.11ax), tak 2,5Gb/s Ethernet. Také by se snad měla dát připojit karta s řadičem Thunderbolt (na desce je header – ten je možná i na ASRocku, kde to ale není dobře vidět).

Asus ROG Strix B550 E Gaming Asus ROG Strix B550-E Gaming

Mimochodem: značky síťovek nejsou u žádné z desek popisovaných v tomto článku uvedené, takže nevíme, zda 2,5Gb/s Ethernety jsou Intel I225LM nebo Realteky RTL8125. Ale v případě Intelů to snad už bude nová revize s opravenou chybou/nekompatibilitou, o níž nedávno vypluly zprávy.

Biostar

Mezi ostatními ATX deskami se jenom jediná nestydí za prostorově (a asi i finančně) úspornější formát mATX, od firmy Biostar: model Biostar Racing B550 GTQ. Ta je osvěžující i proto, že je méně načančaná/předimenzovaná/přegamingovaná a měla by také asi být o dost levnější, než exponáty ostatních značek.

Nemáme k ní bohužel už tolik informací. Má jen jeden osmipinový konektor napájející CPU, fází by možná mohlo být 6+4 a horní část nemá pasiv, ale jistě to nevíme. Deska má šest portů SATA, dva sloty M.2 a dva PCIe ×1. Obsahuje dva vyztužené sloty PCIe ×16, jestli je možno rozdělení PCIe 4.0 na ×8/×8, není potvrzeno. Chybí bohužel vývod pro čelní port USB-C. Škoda, že nebude na více levných deskách.

Biostar Racing B550 GTQ Biostar Racing B550 GTQ

Obecně by asi takovéto střízlivější mATX desky měly u B550 dávat největší smysl. Ostatní výrobci je ale budou nejspíš také nabízet, jen je zatím neodhalili. Smysl je zde ostatně v rozšíření nabídky desek generace 500 na nižší cenové pozice, kdežto zde ukazované dražší desky jsou spíše nástupcei modelů X470.

Gigabyte

Model Gigabyte je už zase dražší a ATX. Gigabyte Aorus B550 Master má také tři sloty M.2 jako Asrock Taichi, ale úplně chybí sloty PCIe ×1. Místo toho má deska tři sloty PCIe ×16 – první vyztužený, druhé dva vypadají podle zřetelných pinů v slotech na ×4. Zda jde o linky z čipsetu nebo třeba z CPU, kdy by šlo o rozdělení ×8/×4/×4, nevíme (nějaké switche vidět jsou a jen ×8/×4 by nedávalo smysl – ovšem zbylé linky by ještě mohly mizet do slotu M.2).

Kolik má tento model fází, nevíme (možná 16?), napájení je ale na osmipin a čtyřpin. Je potvrzená bezdrátová síťovka Wi-Fi 6 (802.11ax) a také 2,5Gb/s Ethernet. Deska má šest portů SATA, debug displej, lepší audio Amp-UP, ale nevidím konektor pro přední USB-C.

Gigabyte B550 Aorus Master Gigabyte B550 Aorus Master

Mimochodem, produktové fotky, které AMD ukázalo, nikdy nemají vidět zadní I/O konektory, ale tento model má na PCB potisk „HDMI“. To znamená, že B550 desky budou mít grafické výstupy. To jen kdyby někdo pochyboval. I kdyby na nich tedy nicky nefungovala APU Ryzen 3000 (jak se AMD momentálně tváří), generace Ryzen 4000 „Renoir“ evidentně integrovanou grafiku ven protlačí.

MSI

MSI MPG B550 Gaming Pro Carbon WiFi je zase ATX deska, která má podle techPowerUpu mít 14fázové napájení procesoru. Podporováno je rozdělení linek PCIe 4.0 pro GPU na ×8/×8 (druhý slot nemá kovovou výztuž, ale jsou vidět kontakty pro osm linek).

Deska má dva sloty M.2, z nichž druhý z čipsetu má prý konektivitu PCIe 3.0 ×4; deska má také tři sloty PCIe 3.0 ×1 a šest portů SATA, ovšem některé mohou opět na B550 mít sdílené linky, takže vše nemusí fungovat najednou. Obsaženo má být nadstandardní audio s Realtekem ALC1220 a ve výbavě je Wi-Fi 6 (802.11ax). Ale jen gigabitový Ethernet. Vítaná věc je vývod pro připojení předního USB-C.

MSI MPG B550 Gaming Pro Carbon WiFi MSI MPG B550 Gaming Pro Carbon WiFi

Ceny levnějších modelů od třech tisíc, celkem přes 60 modelů

Tyto desky by měly být „premium“, tedy už ne tak krásně řečeno drahé (vyjma asi Biostar), top modely v nabídce B550 desek. Vedle nich přirozeně budou existovat i jednodušší „pro sprostý lid“. Celkem je údajně ve vývoji přes 60 desek, takže od čtyř větších značek by mohlo být i 10 a více modelů.

Zatím se uvádí informace, že by levnější modely měly při uvedení cenově začínat někde od 100 $. To by při dnešním kurzu a s DPH dělalo něco pod 3100 Kč/112 €. Nabušené modely jako na fotkách budou ovšem stát dost víc.

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?