Hlavní navigace

První dojmy a fotografie z Huawei P20 Pro: budete chtít fotit hlavně v noci

29. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Huawei P20 Pro používám už několik hodin, jeho třemi fotoaparáty jsem pořídil první snímky a zde jsou mé první dojmy. Bude to pravděpodobně poprvé, kdy Huawei možná překoná Samsung v kategorii fotomobilů.

Nevěřil jsem tomu ani když už bylo jasné, že dostane tři kamery, ale praktický test hned první noc po představení v Paříži se nesl v nadšení. Huawei se obecně vcelku daří, v minulém roce prodal 153 milionů smartphonů, což jej řadí na třetí příčku za Samsung a Apple. Ještě loni mu k absolutní špičce cosi chybělo, letos už ne.

Přes tenké rámečky i úzký poměr stran se mi nelíbí velikost 6,1", která překonává i loňský šestipalcový Mate 10 Pro. Dá se z toho usoudit, že v průběhu roku přijde Mate 11 (Mate 20) velký třeba 7". Na druhou stranu se ale do ruky ještě vejde docela dobře.

Výřez displeje je současný trend, možná zbytečný, možná pro někoho škaredý, P20 Pro je s ním ale zajímavý a žádné praktické problémy nepřináší. Navíc je zde symetricky umístěná notifikační dioda. To vystouplá čočka fotoaparátu vadí.

Telefon na stole neleží rovně a toto řešení (i když jej má také iPhone) přináší spíše negativa. Horní dvě čočky jsou vystouplé více, třetí jen trochu. Telefon bych stavěl na piedestal, kdyby byl o ty dva milimetry tlustší, prostor zaplnil ještě větším akumulátorem a čočky kamery zarovnal s tělem (při zachování ochrany proti poškrábání).

Absence microSD absolutně nevadí, telefon má 111 GB uživatelské paměti. Pro častější výměnu je microSD kvůli hůře přístupnému slotu stejně nepraktické. Absence sluchátkového jacku také nevadí, jakmile vyzkoušíte kvalitní bezdrátová sluchátka, jen těžko se vrací ke drátu. Slabinou může být Bluetooth 4.2, čekal bych už nejnovější pátou verzi. Huawei mohl jack ještě ponechat, v modelu P20 Lite jej má.

Příslušenství k dokoupení zahrnuje zvláštní selfie tyčku s osvětlením, ale také bezdrátové True Wireless sluchátka, která jako by z oka vypadla Airpodům.

Stabilizace nočních fotografií

Huawei si nevymýšlel a noční snímky lze opravdu pořizovat bez stativu přímo z ruky. Přitom i automatika dokáže večer udělat hodně parády, ale noční režim (snadno přístupný) dokáže zázraky. Zatímco vy vidíte tmavé obrysy budov, fotka je jako ze zrcadlovky na stativu.

Foto jen tak z ruky. Noční režim, čas 4s, ISO 1000, f/1.8

Huawei do tří kamer zapojil prvky umělé inteligence a optický zoom. Vedle hlavního barevného 40Mpx snímače Leica je zde 20Mpx černobílý a 8Mpx teleobjektiv. P20 Pro má kvalitní snímače Leica se světelností f/1.8 a f/1.6, a přestože jde o slabší světelnost, než v případě Galaxy S9, Huawei si vypomáhá jinak. Velikost čipů 1/1,7" znamená i velké jednotlivé pixely (1,55 μm) a i to pomáhá zachytit více světla a informací.

Trojnásobný optický zoom funguje pomocí teleobjektivu a pětinásobný hybridní pak za přispění velké plochy 40 Mpx snímače.

Ukázkové fotografie:

Noční snímek pořizuje na dlouhý čas, většinou 4 sekundy. Aby nebyl výsledek rozmazaný, využívá velkého 40Mpx barevného snímače k optické stabilizaci (Huawei mluví i o stabilizaci za pomocí umělé inteligence). Novinkou je taková stabilizace právě na dlouhý čas. Mobil sice musíte chvíli podržet a příliš se nehýbat, ale jde to krásně přímo z ruky bez jakékoliv stativové opory.

K tématu: Huawei P20 a P20 Pro jsou tady. Číňané mají nejlepší fotomobil světa

S kolegy jsme porovnávali přímo na místě i Samsung Galaxy S9 a Huawei jej poprvé odsouvá na druhé místo, alespoň co se týče nočních snímků. Naopak s režimem HDR Huawei neudělal nic, pro jeho použití jej musíte v menu zapnout a pak zase vypnout. Podrobnou recenzi i přímé srovnání fotomobilů připravujeme.

Komu je vlajková loď málo, může si pořídit Huawei za 53 000 Kč. Co je na něm tak drahé se dozvíte na videu i v článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.