Hlavní navigace

Objevila se fotka, na níž má být GPU „Big Navi“ od AMD. Je-li pravá, má paměti GDDR6

5. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Coreteks
Objevil se snímek, na kterém je prý Navi 21 čili Big Navi, nové highendové GPU Radeon od AMD. Podle leakera má plochu 536 mm² a vypadá to na paměti GDDR6.

Minulý týden „leaknul“ snímek čipu GA104 od Nvidie, což je druhý model v řadě herních GPU Ampere po GA102 (třetí, když by se počítalo GA100 s poněkud odlišnou architekturou, které je pro výpočetní použití).

Konkurenční AMD chystá proti nové generaci Nvidie 7nm čipy s architekturou RDNA 2, které jsme ale dosud neviděli. Až teď se poprvé objevuje fotka, která je možná prvním pohledem na tato GPU „Navi 2X“.

Snímek s velmi nízkým rozlišením publikoval youtuber vystupující s přezdívkou Coreteks s tím, že má jít o „něco velkého“ (číms se asi odkazuje k přezdívce „big Navi“, kterou internet pro nové GPU už nějakou dobu používá). Nemůžeme to ale asi vědět jistě – teoreticky by mohlo jít i o jiné GPU, nebo semi-custom SoC pro konzoli či jiné použití.

Pokud je na snímku opravdu Big Navi (to je interně označené Navi 21 a v ovladačích pro Linux pracovně pod náhodně generovaných jménem Sienna Cichlid), pak se asi potvrzuje, že jde o velký čip s rozměrem okolo nebo přes 500 mm². Podle starších úniků to mělo být snad okolo 505 mm², Coreteks teď odhadem podle fotografie stanovil plochu 536 mm², ale to může být nepřesné. Je možné, že obě tato čísla „měří“ jeden tentýž čip.

Čip používá paměti GDDR6

Z fotky se toho už nedá moc vykoukat, můžeme sice říct, že se GPU pomalu chystá do světa, ale ve fázi vzorků ES by asi mělo existovat už dávno, takže nám to moc nepomůže. Jednu věc ale asi tato fotka říká. Toto GPU má standardní pouzdro bez interposeru a bez pamětí HBM2 nebo HBM2e. Je-li tedy na obrázku Navi 21 pro Radeon RX 6900 XT (nebo RX 6800 XT – jaké jméno AMD zvolí, ještě nevíme), pak tato grafická karta už dozajista bude používat paměti typu GDDR6 osazené na PCB, tedy pravděpodobně GDDR6.

Pokud tedy není ve hře nějaká šílenost jako paměťové řadiče současně kompatibilní s HBM i GDDR a čip schopný osazení jak na interposer, tak na standardní substrát (plošky a kuličky jsou v takovém případě odlišné, takže jde o problém). To by ale byla dost velká zvláštnost, se kterou bych moc nepočítal.

Tip: MacOS leaknul další parametry Radeonů RX 6000: TDP, možná i takty, Navi 23. A také APU

Podle uniklých informací by GPU Navi 21 mělo mít 80 CU, čili 5120 shaderů, a údajně jen poměrně úzkou 256bitovou paměťovou sběrnici. Toto alespoň sdělují informace extrahované z firmwaru a dalších údajů v ovladačích. Více bychom se měli dozvědět 28. října, nebo ještě o něco dřív, pokud prezentace či jiné údaje uniknou předčasně.

Galerie: Referenční grafické karty Radeon RX 6000: fotografie, úniky

Zdroje: techPowerUp, Coreteks/YouTube

Byl pro vás článek přínosný?