Hlavní navigace

První iPhone oslavil šesté narozeniny, začal se prodávat už v červnu 2007

30. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V sobotu uplynulo přesně šest let od okamžiku, kdy Apple začal prodávat iPhone – produkt, který změnil kategorii komunikátorů a vytvořil novou – moderní smartphony. Ač první jablečný telefon s iPhone OS 1.0 připomínal svými funkcemi hloupé telefony dneška, stal se inspirací pro většinu vznikajících smartphonů.

iPhone z roku 2007
iPhone z roku 2007

Pro připomenutí toho, jak moc byl první iPhone chytrý si můžete pročíst seznam funkcí toho, co chybělo: App Store a možnost instalovat aplikace třetích stran; nebylo možné natáčet videa, iPhone neuměl MMS; chybělo kopírování a vkládání textu (copy/paste); chyběla jakákoliv synchronizace do cloudu.

Na druhou stranu iPhone přinesl nový typ zjednodušeného systému, perfektní kapacitní displej (vzpomeňte si na rezistivní displeje se stylusem), dotyková gesta a další základní funkce, které nám dnes připadají jako samozřejmé.

Keynote z 9. ledna 2007, která probíhala v rámci jablečné konference Macworld a na níž Jobs iPhone odhalil, patří k těm legendárním, připomenutí rozhodně stojí za to.

 

Byl pro vás článek přínosný?