Hlavní navigace

První karta Radeon RX 7600. Napájí se jen jedním osmipinem, otázka ceny se komplikuje

13. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: Sapphire
Radeon RX 7600 bude mít TDP nižší než 225 W, ukazují fotky první nereferenční karty. Cena by ale minimálně v Evropě mohla být vyšší, než jsme psali minule.

V AMD se schyluje k vydání dalšího GPU generace s architekturou RDNA 3, Radeonu RX 7600. Mělo by nastat za necelé dva týdny, nicméně dosud se objevilo skoro minimum úniků. Po prosáknutí fotek krabice karty a zatím neúplných specifikací se teď objevily také fotografie samotné grafiky, které něco naznačí o spotřebě. Také máme další zvěsti o ceně, které ale zatím jsou rozporné – podle jedněch má karta být celkem levná, podle dalších dražší.

První fotky Radeonu samotného RX 7600 publikoval web VideoCardz. Vyfocený je Sapphire Radeon RX 7600 Pulse, což by měla být spíše dostupnější varianta karet tohoto výrobce (vedle dražšího provedení Nitro). Grafika s čipem Navi 33 má opět podle údajů na krabici 32 CU (2048 shaderů) a 8 GB paměti (plus 32MB Infinity Cache). Obrázky by mohly asi být od stejného zdroje z Asie, který poskytl obrázek krabice (to však byla OC verze, kdežto tato karta na krabici označení Overclocked nemá). Jde ale asi o rendery používané marketingem Sapphire, ke kterým asi má přístup dost lidí.

Karta Pulse od Sapphire má dvouventilátorový chladič silný zřejmě dva sloty a nechybí jí backplate. Na konci má i malé okno pro prostup vzduchu, ale to pokrývá jen menší část profilu druhého ventilátoru. Pasiv není čistě hliníkový, ale používá heatpipe. Nevíme, zda bude karta mít nějaké (A)RGB LED.

Sapphire Radeon RX 7600 Pulse 1 Sapphire Radeon RX 7600 Pulse (zdroj: VideoCardz)

Na fotkách je ale vidět napájení – to je řešené jedním osmipinovým konektorem. To určuje limit pro TDP, které by karta mohla mít, na cca 225 W (75 W ze slotu a 150 W jedním osmipinovým kabelem). TDP Radeonu RX 7600 bude tedy někde mezi 150 a 225 W, což ovšem není moc užitečné zařazení, toto se obecně čekalo.

Sapphire Radeon RX 7600 Pulse 4 Sapphire Radeon RX 7600 Pulse (zdroj: VideoCardz)

GPU Navi 33, a tím i Radeon RX 7600, používají pro připojení do systému jen rozhraní PCIe 4.0 ×8. Karta na fotce má sice na konektoru piny pro všech 16 linek, ale reálně bude fungovat jen těch osm. Všimněte si na fotce spodní strany karty absence SMD součástek u druhé poloviny délky konektoru.

Sapphire Radeon RX 7600 Pulse 3 Sapphire Radeon RX 7600 Pulse (zdroj: VideoCardz)

Poslední věc, kterou fotky ukázaly, jsou obrazové výstupy. Ty jsou čtyři (tři DP 2.1, jedno HDMI 2.1) a ukazuje se tak, že ač je Navi 33 malý čip, u kterého se asi AMD snažilo dosáhnout co nejnižší ceny, nepadly tomu za oběť obrazové výstupy (jak se stalo u Navi 24 použitého v Radeonu RX 6500 XT).

Cena?

Radeon RX 7600 se má začít prodávat 25. 5., tedy za necelé dva týdny. V předešlé zprávě jsme psali o informaci, dle níž by karta mohla stát jen okolo 250 $ (6500 Kč / 274 €), což měl údajně naznačovat původce uniklých fotek.

Sapphire Radeon RX 7600 Pulse 2 Sapphire Radeon RX 7600 Pulse (zdroj: VideoCardz)

Web Cowcotland ale teď píše, že dle jeho informací pocházejících z Francie je pro tento trh plánovaná cena 349 €, tedy o slušný kus vyšší – v ČR by to bylo něco pod 8250 Kč (mělo by jít o cenu s DPH, ovšem Francouzi ho mají jen 20%). Toto by měla být cena za „custom“ kartu, a není tudíž jasné, zda se tím myslí přetaktované edice s o něco vyšší cenou, než je doporučená. Pokud ano, pak by cena za referenční konfiguraci, tj. za nejlevnější modely, mohla být nižší. Ale ne asi o mnoho.

Ani jedna z těchto částek není potvrzená z více zdrojů, takže zatím těžko říct, co z toho bude realita. Teoreticky se cena také ještě může změnit. Dle zákona schválnosti se asi ale dá očekávat spíše vyšší z těchto variant. VideoCardz k tomu podotýká, že je také možné, že AMD tyto grafiky vydá za poněkud vyšší cenu (300–350 $), ale reálné ceny v obchodech pak budou podobně jako u procesorů klesat a za pár měsíců se Radeon RX 7600 bude dát sehnat výhodněji (poklesy ceny pod „MSRP“ se už ostatně objevují i u Nvidie).

Zdroj: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?