Hlavní navigace

První recenze Ivy Bridge-E je venku. Zrychlení malé, překvapila ale spotřeba

18. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Benchmarky nových procesorů pro platformu LGA 2011, 22nm čipů Ivy Bridge-E, jsme zde již měli. V dubnu (apríli) totiž výsledky určitých testů procesoru i7-4960X prosákly na čínských fórech. Server Tom’s Hardware ale nyní se slušným předstihem publikoval i celou recenzi tohoto šestijádrového extrémního CPU. A to včetně měření spotřeby, což je disciplína, v které nové procesory oslovily asi nejvíc.

Ivy Bridge-E má být uvedeno až začátkem září. Tom’s Hardware otestoval vzorek čipu i7-4960X (půjde o špičku nabídky, CPU je taktováno na 3,6 GHz, respektive 4 GHz s turbem – viz parametry všech chystaných Ivy Bridge-E), ke kterému se dostal neoficiálními cestami. Server takto předběžně a výrobci natruc otestoval již dříve Haswell a také APU Trinity pro socket FM2. Celou originální recenzi naleznete zde, nicméně zde si dovolíme přetisknout některé zajímavé výsledky.

Procesory Ivy Bridge-E jsou přinejlepším o 100 MHz rychlejší než jejich předci 32nm generace Sandy Bridge-E. Takže není překvapující, že výkonnostní rozdíly mezi Core i7-4960X a stávajícím čipem Core i7-3970X jsou relativně malé, v řádu jednotek procent. Je asi jasné, že v úlohách, které neškálují na více vláken, může být nový highend předběhnut i levnějším čtyřjádrem architektury Haswell. Pro pořádek dodejme, že Tom's Hardware v sestavě použil jen paměti o frekvenci 1600 MHz. Ivy Bridge-E již ale oficiálně podporuje takt 1866 MHz, takže v některých úlohách by snad teoreticky mohl s rychlejší RAM výkon ještě trochu poporůst.

Průměr spotřeby CPU po dobu běhu bechmarků
Průměr spotřeby CPU po dobu běhu bechmarků

Energie, spotřebovaná při běhu benchmarků
Energie, spotřebovaná při běhu benchmarků

To ale neznamená, že by se přechod na 22nm výrobní proces nikde neprojevil. Ivy Bridge dle testů potřebuje zhruba o 30 % méně elektřiny, průměrná spotřeba během testování klesla ze 149 W u Core i7-3970X na 118,5 W u testovaného modelu Core i7-4960X. To je docela důležité z jednoho důvodu. Na stejné architektuře Intel brzy uvede také novou generaci Xeonů E5-2600 pro servery. Zlepšení výkonu na watt v této míře je v serverech zásadní, a Intelu opět vylepší již téměř neotřesitelnou pozici. AMD je již téměř dva roky odkázáno na 32nm Bulldozery a Piledrivery a situace zřejmě zůstane stejná i v roce 2014. S konkurenceschopností Opteronů to v tomto světle vypadá stále hůř a hůř…

Mírné zlepšení výkonu při významném snížení spotřeby je pozitivní zprávou i v highendovém desktopu, nicméně pouze tehdy, pokud přemýšlíte o koupi nového stroje. V takovém případě si proti zlepšeným vlastnostem nelze stěžovat. Pokud již ale šestijádro Sandy Bridge-E máte, upgrade kvůli pár procentům výkonu navíc se jednoduše nevyplatí. Na větší výkonnostní skok si budete muset počkat až na Haswell-E v roce 2014.

 

Zdroj: Tom’s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?