Hlavní navigace

První test antivirů ve Windows 8 neskončil dobře pro Windows Defender

8. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pánové z nezávislé německé instituce AV-Test.org v průběhu měsíců ledna a února provedli další testování antivirových řešení, tentokráte však zkoušeli, jak si produkty stojí ve Windows 8. V první zkoušce v novém operačním systému jsme se dočkali několika překvapení a odhalení. Že bývá Microsoft v poslední době hodnocen nepříliš dobře, na to jsme si museli zvyknout. Společnost se proti předchozím výsledkům ohradila poměrně dobrými argumenty, ale je jen na vás, zda jejím antivirovým nástrojům dáte šanci.

Tip: Security Essentials svádí s Avastem boj o titul nejpoužívanějšího antiviru

V posledním testu se objevilo celkem šestadvacet značek. Každé bezpečnostní řešení uspělo jinak, Microsoft byla ale jeden z mála, kdo si odnesl tak nízké hodnocení. Windows Defender 4.0, který je ve Windows 8 přítomen a lze jej považovat za převlečený antivirus Security Essentials, získal plný počet v kategorii, kde se měří celková použitelnost produktu (váhu mají různé typy falešných poplachů). To nezní špatně, že?

Horší výsledek předvedl z hlediska výkonu. Průměrné hodnocení není ničím výjimečným, dává nicméně tušit, že naleznete antiviry, které výkon počítače ovlivní méně. Nenáročnost byla jednou z věcí, již si uživatelé na antiviru od Microsoftu chválili. Tento aspekt se podle výsledků zdá být přeceňovaným. V samotném hodnocení detekčních schopností Windows Defender propadl úplně. Dva body ze šesti opět způsobila především nízká schopnost se vypořádat s nově objeveným hrozbami.

 

Microsoft by se s autory testu ale nejspíš zase hádal o tom, jak se věci mají. Stejné kritérium jeho antivir shodilo již v testech z minulých měsíců a redmondský gigant na výsledky reagoval tak, že na testovaný malware uživatelé ve skutečnosti prakticky nikdy nenarazili. Windows Defender, resp. Security Essentials, prý uživatele brání před hrozbami, jež se na internetu reálně vyskytují v hojném počtu. Nízké hodnocení si proto podle reakce Microsoftu nezaslouží. Názor si udělejte sami.

Jedno z nejvyšších bodových ohodnocení si odnesl AVG Anti-Virus Free Edition 2013, Bitdefender Internet Security 2013, BullGuard Internet Security 13.0 nebo Kaspersky Internet Security 2013. Když vezmeme v potaz celkový počet bodů, horší než Windows Defender byl produkt Internet Security od AhnLab a Comodo Internet Security Premium 6.0. Český Avast srazil průměrný posudek dopadu na výkon. Zájemci si mohou prohlédnout i zhodnocení firemních řešení.

Test antivirů

Zdroj: AV-Test.org via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?