Hlavní navigace

Je to tu. Už máme první únik „post-Skylake“ procesoru Intel Rocket Lake pro desktop

16. 4. 2020

Sdílet

Na internet poprvé utekl záznam o next-gen desktopovém procesoru Intel Rocket Lake, který přinese novou architekturu i konektivitu. Příští rok, nebo letos?

Měli jsme tu za poslední týdny řadu úniků nevydaných procesorů v databázích testů jako 3DMark nebo Geekbench. Vypadá to ale, že po různých mobilních Tiger Lake a podobných už celkem známých čipech máme něco úplně nového: zřejmě úplně první únik procesoru Rocket Lake pro desktop. Tato CPU by přitom měla být vysoce zajímavá, protože přinesou dlouho odkládané nové architektury jader, GPU i novou výbavu a konektivitu. První vzorek Rocket Lake-S přitom uniká v momentě, kdy předchozí generace Comet Lake-S, po níž bude Rocket Lake na platformě LGA 1200 následovat, ještě pořád nebyla vydána.  

První pozorování živého Rocket Lake v přírodě

Tuto novinu vyhrabal opět Twitter obývající leaker _rogame, která našel záznam pro procesor, jenž je zřejmě exemplářem Rocket Lake, v databázi 3DMarku. CPU samotné má označení Genuine Intel(R) CPU 0000, což je identifikátor, který nesou u Intelu inženýrské vzorky (ES). To jsou zkušební vývojové čipy, ještě neodpovídající finálním parametrům. Tento by mohl být z rané generace těchto ES, jelikož má hodně nízkou frekvenci, jen 1,8 GHz.

Procesor má osm jader a 16 vláken (tedy aktivní HT), což je údajně pro Rocket Lake maximální konfigurace. Kromě tohoto a 1800MHz taktu o něm už 3DMark více neříká. Neznáme, jaké by případně bylo turbo, rychlost pamětí nebo L3 cache. Čip má ale pravděpodobně aktivní svoje integrované GPU Intel Xe.

Intel Rocket Lake unik rogame Únik ES procesoru Intel Rocket Lake-S v 3DMarku (zdroj_ _rogame)

Že by tento procesor mohl být desktopovým Rocket Lake, naznačuje detekované jméno desky. Procesor byl totiž testován ve vývojové platformě s označením Intel Corporation RocketLake S UDIMM 4L ERB. V té by teoreticky mohl asi běžet i starý procesor Comet Lake, ale přece jenom je pravděpodobnější, že takto raný ES čip už bude opravdu první z vyrobených Rocket Lake. Poznámka UDIMM udává, že jsou použité klasické neregistrované moduly zřejmě desktopového typu. Bohužel už není v názvu uvedeno, zda deska používá DDR4 nebo už třeba DDR5.

Tip: Co přinesou paměti DDR5? Zlepšení pro výkon, až 8400 MHz, možná i ECC pro všechny

O parametrech, výkonu a architektuře nám tento únik nic nového neříká, ovšem důležité je zde něco jiného: toto asi znamená, že křemík již existuje. Intel už tedy snad má nejen po tape-outu, ale už jsou zpátky vzorky z továrny a inženýrům se je povedlo oživit a spustit na nich Windows (což má svůj význam; že se to povede na první dobrou, není zdaleka automatické). Minimálně nám toto dokládá, že se na těchto CPU pracuje a přípravy jdou zřejmě podle plánu.

Detaily procesoru a platformy Intel Rocket Lake S Zdroj VideoCardz Detaily procesorů a platformy Intel Rocket Lake-S (Zdroj: VideoCardz, březen 2020)

Tip: Unikly detaily CPU Intel Rocket Lake: nová jádra, víc linek PCIe, podpora AV1 a další

Že je Rocket Lake skutečný produkt a nikoliv jen fáma, už je asi bez debat. Nedávno to potvrdily například i dokumenty objevivší se na webu Intelu. Viz například tento objev dalšího twitterového leakera:

https://twitter.com/KOMACHI_ENSAKA/status/1249872917245988864

Může Rocket Lake vyjít ještě letos?

Jak padlo v úvodu, unikl vzorek Rocket Lake-S nečekaně brzy. Procesory Comet Lake-S, které Rocket Lake má nahrazovat, se samy začnou prodávat až za měsíc a půl (27. května). Rocket Lake by tedy mělo být ještě víc než rok vzdálené. Toto přirozeně vede k úvaze, zda třeba Intel opravdu tuto novinku nevydá ještě třeba letos na konci roku, aby měl na trhu něco nového a ne jenom už čtvrtý refresh architektury Skylake. Takové hlasy se objevují, ale znamenalo by to, že Comet Lake bude na trhu jenom půlrok a to je z hlediska produktových cyklů mimořádně krátká doba. Proto je toto asi nepravděpodobné a spíše musíme pořád počítat s tím, že desktopové Rocket Lake vyjde až zase v první polovině roku 2021, nejspíš po staru v dubnovém či květnovém termínu, které má Intel rád.

Úniky jeho procesorů ve velkém předstihu nejsou totiž úplně neznámá věc. I doba delší než rok by se asi zejména u 10nm procesorů našla. Sice to ukazuje, že by Intel mohl mít poměrně rezervu na to, uspíšit vydání o pár měsíců (pakliže ovšem křemík nebude potřebovat revize navíc), ale to nebývá důvod vydat produkt dříve, než bylo plánováno.

Zdroj: _rogame (Twitter)

Galerie: Uniklé informace k platformě Intel LGA 1200 a procesorům Comet Lake/Rocket Lake

Byl pro vás článek přínosný?