Hlavní navigace

První země na světě přijala Bitcoin jako oficiální měnu. Salvador jej s pomocí sopek hodlá i těžit

10. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: ThinkGeoEnergy, creative commons
Salvador se přijetím Bitcoinu jako hlavní měny zapsal do historie. Zatímco jiné země často hledají způsob, jak kryptoměny omezit, malá středoamerická země jej zařadila po bok amerického dolaru. Salvador vlastní měnu totiž ani neměl. Bitcoin navíc hodlá těžit pomocí čisté geotermální energie.

Salvadorská republika je malá země ve střední Americe, rozlohou asi jako Slovinsko. Nedávno její prezident oznámil plány na přijetí Bitcoinu a nyní jej pomocí čisté energie ze sopek hodlá i těžit. To sice není nic úplně nového, takto se těží Bitcoin třeba i na Islandu, ale ve spojení s akceptováním měny se Salvador dostává do podobné pozice, ve které byly země v době, když ve větší míře těžily zlato (a platilo se jím).

Přijetí měny oznámil přímo prezident Nayib Bukele (Salvador je prezidentská republika). Pro bylo 62 zákonodárců a 19 jich hlasovalo proti. Teď je čekají ještě jednání z Mezinárodním měnovým fondem, zákon vstoupí v platnost za tři měsíce. Cena Bitcoinu po oznámení vzrostla o 13 %.

Nayib Bukele Nayib Bukele (zdroj: Nayib Bukele)

Nová legislativa Salvadoru mimo jiné znamená, že Bitcoin budou muset přijímat i místní obchodníci, když si u nich koupíte třeba banány. Ale také jej půjde využívat třeba při placení daní. Transakce přes Bitcoin nebudou navíc podléhat dani z kapitálových výnosů.

Země se hodlá vypořádat i s vysokou mírou volatility (velmi proměnlivým kurzem) pomocí založeného Trustu v rozvojové bance Salvadoru. Banka by měla zmírnit rizika spojená s kolísání kurzu tím, že pomůže obchodníkům s převodem zase na dolar v reálném čase – pokud budou chtít. Na účtě pro tento účel má již nachystáno 150 milionů dolarů.

Země bude Bitcoiny těžit pomocí sopek

A teď se navíc objevují plány na těžbu Bitcoinu pomocí geotermální energie. V současnosti produkují významnou část (asi 64 %) salvadorské elektřiny vodní přehrady, ale v zemi je přes 20 sopek a dvě byly nedávno aktivní. Salvador leží v blízkosti tzv. Ohnivého kruhu, který je známý zvýšenou vulkanickou činností (i zemětřesením). V minulosti místní sopky zničily mayská města, současné hlavní město bylo během staletí také několikrát téměř zničeno a velké škody utrpělo relativně nedávno, naposledy v roce 1986.

Tip: Čína je velký bitcoinový důl. Teď chce ve své provincii zakázat těžbu kvůli ekologii

Těžba Bitcoinu je jinak velmi neekologická a například Tesla kvůli tomu pozastavila příjem Bitcoinu. Podobnou cestu zkoušeli už dříve na Islandu, který má též hodně aktivních sopek. Svého času se tam díky takto získané elektřině těžilo až 8 % Bitcoinů. Tehdy se uvažovalo i o položení kabelu (podstatě takové prodlužky) vedoucího na britské ostrovy, který by levnou elektřinu dostal i do další země.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1402714926800674827

Salvador v menší míře využívá geotermální energii již dnes a získává z ní asi 204 MW. Na starosti to má státní společnost LaGeo, která nedávno provedla další vrt, jež má sílu 95 MW. Celkový potenciál země je ale prý až 644 MW. V současnosti je hashrate Salvadoru pod rozlišovací schopností. Nejvíce na světě těží Čína, kde jde ale o velmi špinavou elektřinu. Island i s pomocí sopek je nyní pod 1 %.

zdroj: thinkgeoenergy.com, coinspeaker

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.